Idealna do schabowych i mielonych - zasmażana kapusta z kminkiem
Kapusta zasmażana jest pysznym dodatkiem do niedzielnego obiadu. W tradycyjnym wydaniu posmakuje każdemu amatorowi kuchni polskiej. Proponujemy jednak podać ją z kminkiem, a stanie się jeszcze bardziej aromatyczna.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prosty przepis na kapustę idealną do kotletów:
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
1 marchew
1 cebula
2 łyżeczki kminku
2 łyżki mąki
pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy
pieprz mielony w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, sok zachowując do innych przepisów lub do wypicia — jest bardzo zdrowy. Szatkujemy ją i przekładamy do garnka. Dodajemy marchewkę i mieszamy do połączenia.
Garnek wypełniamy wodą tak, aby przykryć całą jego zawartość. Następnie wrzucamy ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz kminek i gotujemy do miękkości kapusty.
Cebule obieramy z łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy ją. Następnie dodajemy jeszcze łyżkę oleju oraz mąkę i przygotowujemy zasmażkę. Gdy się delikatnie zrumieni, wlewamy około pół szklanki wody z gotowania kapusty, energicznie mieszając, aby uniknąć powstania grudek.
Zawartość patelni dodajemy do ugotowanej kapusty i mieszamy, aż zgęstnieje. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kapusta zasmażana powinna być lekko kleista, lecz jeśli wyjdzie bardzo gęsta, dolejmy do niej trochę wody. Smacznego.
Jeśli szukacie innych inspiracji na dodatki do niedzielnego obiadu, polecamy ten przepis na surówkę z kapusty pekińskiej. Być może do gustu przypadnie wam także kapusta modra. Przyrządzona według tego przepisu jest obłędnie pyszna.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: straga