Smakosze.pl
kapusta zasmażana z kminkiem

canva/Dar1930

Idealna do schabowych i mielonych - zasmażana kapusta z kminkiem

12 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kapusta zasmażana jest pysznym dodatkiem do niedzielnego obiadu. W tradycyjnym wydaniu posmakuje każdemu amatorowi kuchni polskiej. Proponujemy jednak podać ją z kminkiem, a stanie się jeszcze bardziej aromatyczna.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty przepis na kapustę idealną do kotletów:

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 1 marchew

  • 1 cebula

  • 2 łyżeczki kminku

  • 2 łyżki mąki

  • pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy

  • pieprz mielony w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, sok zachowując do innych przepisów lub do wypicia — jest bardzo zdrowy. Szatkujemy ją i przekładamy do garnka. Dodajemy marchewkę i mieszamy do połączenia.

Garnek wypełniamy wodą tak, aby przykryć całą jego zawartość. Następnie wrzucamy ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz kminek i gotujemy do miękkości kapusty.

Czajnik

Jak wyczyścić brudny czajnik?

CZYTAJ DALEJ

Cebule obieramy z łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy ją. Następnie dodajemy jeszcze łyżkę oleju oraz mąkę i przygotowujemy zasmażkę. Gdy się delikatnie zrumieni, wlewamy około pół szklanki wody z gotowania kapusty, energicznie mieszając, aby uniknąć powstania grudek.

Zawartość patelni dodajemy do ugotowanej kapusty i mieszamy, aż zgęstnieje. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kapusta zasmażana powinna być lekko kleista, lecz jeśli wyjdzie bardzo gęsta, dolejmy do niej trochę wody. Smacznego.

Jeśli szukacie innych inspiracji na dodatki do niedzielnego obiadu, polecamy ten przepis na surówkę z kapusty pekińskiej. Być może do gustu przypadnie wam także kapusta modra. Przyrządzona według tego przepisu jest obłędnie pyszna.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Kapusta kwaszona z kminkiem

Kapusta kwaszona z kminkiem

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: straga

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >