Smakosze.pl Przepisy Nic im nie dorówna smakiem. Kotlety mielone po węgiersku sprawiają, że w całym domu roznosi się paprykowy aromat
Screen filmu na kanale Aka_em na Youtube

Nic im nie dorówna smakiem. Kotlety mielone po węgiersku sprawiają, że w całym domu roznosi się paprykowy aromat

8 listopada 2020
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety mielone są daniem, który każdy z was z pewnością bardzo dobrze zna. Mięsna masa z dodatkami, często panierowana i smażona lub pieczona - podawane są najczęściej z ziemniakami i surówką lub sałatką. Jeśli znudził się komuś ich smak, można go znacznie ulepszyć.

Kotlety mielone w nowych szatach

są równie popularne co kotlety schabowe - ich przygotowanie jest jednak odrobinę bardziej czasochłonne. Dlatego pojawiają się na naszych stołach rzadziej. Jeśli jesteś ich wielkim fanem, z pewnością zakochasz się w poniższym przepisie.

Kuchnia węgierska pełna jest dań z papryką. Niezależnie czy jest to świeża papryka, ostra, suszona czy wędzona - każda z nich ma ogromne znaczenie podczas gotowania tradycyjnych potraw z tego regionu.

Charakterystyczny smak suszonej i mielonej papryki jest obecny także u nas. W końcu żadne leczo czy zupa rybna nie mogłyby się bez niej obejść. Aby ugotować kotlety mielone po węgiersku, należy dodać do nich dużą ilość suszonej papryki, lecz nie tylko. Podobny przepis zaprezentowano na kanale Aka_em na Youtube.

Kolejnym składnikiem także jest papryka, acz tym razem świeża. Przyjemne chrupnięcie podczas wgryzania się w kotlet jest ciekawym doświadczeniem i zdecydowanie wartym spróbowania. Jak je przygotować?

Przepis na kotlety mielone po węgiersku

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa z schabu

  • 250 g mielonego mięsa z łopatki

  • 1 duża papryka czerwona

  • 1 średnia marchew

  • około 1/3 szklanki bułki tartej

  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

  • 3/4 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego

  • 3/4 łyżeczki ostrej papryki

  • sól, pieprz

  • 1 cebula

  • 1 czerstwa bułka

  • 1 jajko

  • olej do smażenia

Drobno posiekaną cebulę podsmaż na złoty kolor. Marchew i paprykę dokładnie umyj, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Bułkę czerstwą włóż do szklanki z mlekiem i namocz ją, aż całkowicie zmięknie. Teraz czas na mieszanie wszystkich składników.

Do miski dodaj mięso, które warto zmielić jeszcze raz. Wrzuć do niego czosnek, sól, pieprz, paprykę suszoną, namoczoną bułkę, przyprawę do mięsa mielonego, cebulę, starte warzywa oraz jajko. Wymieszaj masę i ugniataj rękoma.

Kiedy wszystko ładnie się połączy, zacznij formować kotlety. Obsyp każdy z nich bułką tartą. Rozgrzej olej na patelni i smaż na złoty kolor z każdej strony.

Podawaj wraz z ziemniaczkami z koperkiem i masłem i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego.

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na naszego Instagrama

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy