Smakosze.pl Przepisy Kotlety schabowe nadziewane pieczarkami
pixabay.com

Kotlety schabowe nadziewane pieczarkami

25 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kotlety schabowe nadziewane pieczarkami

Delikatne mięso nadziewane pieczarkami, chrupiąca skórka. Poznaj prosty i szybki przepis na kotlety schabowe!

undefined

Kotlety schabowe z pieczarkami. Przepis

Aby przygotować kotlety, potrzebujesz:

kilka kotletów schabowych,cebula,500 g pieczarek,jajko,mąka pszenna,bułka tarta,sól, pieprz,masło klarowane do smażenia.

Kotlety umyj i ubij tłuczkiem na cienkie kawałki. Z każdej strony dopraw solą i pieprzem.Na rozgrzanej patelni rozpuść odrobinę masła i podsmaż na nim pokrojoną drobno cebulę.Następnie pieczarki pokrój w drobną kostkę i dodaj na patelnię. Smaż do momentu, aż pieczarki puszczą wodę i będą miękkie.

Rozbij jajko na głębokim talerzu. Na drugi wsyp mąkę, na kolejny bułkę tartą.Na połówkę kotleta połóż łyżkę pieczarek z cebulką i złóż.Następnie delikatnie obtocz mięso kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

Kotlety możesz smażyć na patelni, jednak polecam upiec je w piekarniku.Są równie chrupiące, ale mniej kaloryczne.

Gotowe kotlety przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piecz 40 minut w 180 stopniach.

Propozycja podania

Kotlety z pieczarkami możesz podać z opiekanymi ziemniakami oraz ulubionymi warzywami.

Młode ziemniaki umyj i pokrój w talarki. Wrzuć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Skrop oliwą, dodaj posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.Piecz 45 minut w temperaturze 190 stopni.

Smacznego!

undefinedundefined

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy