Smakosze.pl Przepisy Krem do ciasta ze śmietany 18%
canva/vm2002

Krem do ciasta ze śmietany 18%

15 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Krem do ciasta ze śmietany 18, cukru i masła jest gęstym, aksamitnym kremem, którym przełożysz ulubione ciasto. Krem ma wyraźny, śmietanowy smak i doskonale łączy się z owocowymi deserami. Poznaj przepis na krem do ciasta ze śmietany 18.

Krem do ciasta ze śmietany jest puszystym kremem, który świetnie łączy się z ciastami z owocami, biszkoptami , tortami. Kremem przełożysz każdy rodzaj ciasta, możesz wykorzystać go również do dekoracji deserów lodowych i owocowych.

Po przełożeniu ciasta kremem ze śmietany, koniecznie wstaw całość do lodówki na minimum 2 godziny. Ciasto przechowuj w lodówce, aby śmietana nie skisła.

Do przygotowania kremu wykorzystaj miękkie masło w temperaturze pokojowej i mocno schłodzoną śmietanę. Masło musi mieć 82% tłuszczu, margaryna czy równie popularny mix masła i margaryny nie nadaje się do kremu ze śmietanką 18. Krem ucieraj delikatnie, aby się nie zważył.

Jeśli szukasz pomysłu na prosty i puszysty krem do ciasta- tu poznasz przepis na krem z jogurtu greckiego z galaretką , idealny do przekładania i dekoracji ciast.

Przepis na krem do ciasta ze śmietany 18

Składniki:

  • 200 g masła

  • 250 ml śmietany 18%

  • 80 g cukru

Jak zrobić krem do ciasta ze śmietany 18?

Masło utrzyj z cukrem, następnie dodawaj stopniowo po łyżce śmietany, cały czas miksując na średnich obrotach. Mieszaj do uzyskania puszystego kremu.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy