Smakosze.pl Przepisy Kremowa zupa pomidorowa - aksamitna wersja klasyki
canva/PeteerS

Kremowa zupa pomidorowa - aksamitna wersja klasyki

25 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Znudziła Ci się tradycyjna pomidorowa z ryżem lub makaronem? Przygotuj kremową wersję zupy pomidorowej z ziemniakami podsmażonymi na oliwie z czosnkiem i przyprawami. Zupa jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Poznaj przepis na kremową zupę pomidorową, doskonałą dla całej rodziny.

Zupa pomidorowa jest bardzo uniwersalną zupą, którą możesz doprawić wieloma przyprawami i ugotować ją na mięsie, kostce, warzywach. Wszystko zależy od tego, na jaką zupę masz akurat ochotę. Kremowa zupa pomidorowa ma gęstą konsystencję i świetny smak, który zawdzięcza dobrze doprawionym ziemniakom i pomidorom.

Ziemniaki do zupy pomidorowej zawsze podsmażam na czosnku z dodatkiem bazylii i wędzonej papryki, które dają im wyjątkowy aromat. Podsmażone ziemniaki gotuję następnie w pomidorach, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i nadały wyjątkowy smak tradycyjnej pomidorowej. Zupę dekoruję kleksem śmietany 18% i świeżymi liśćmi bazylii.

Zupę pomidorową możesz przygotować również w orientalnm stylu. Tu znajdziesz przepis na doskonałą, indyjską zupę pomidorową z mlekiem kokosowym i imbirem.

Przepis na kremową zupę pomidorową

Składniki na 4 porcje:

  • puszka pomidorów

  • łyżeczka koncentratu pomidorowego

  • 3 większe ziemniaki

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka oliwy z oliwek

  • łyżeczka suszonej bazylii

  • pół łyżeczki wędzonej papryki

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

  • śmietana 18% i świeża bazylia do dekoracji

Jak przygotować kremową zupę pomidorową?

Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem podsmaż na oliwie posiekany czosnek. Dodaj ziemniaki, paprykę wędzoną, bazylię, pieprz, sól i smaż przez kilka minut.

Do ziemniaków dodaj puszkę pomidorów, przecier, zalej 2 litrami wody i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Całość zblenduj, dopraw solą, pieprzem i oprósz posiekaną natką pietruszki. Możesz również udekorować krem kleksem śmietany i świeżą bazylią.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy