Smakosze.pl
Indyjska zupa pomidorowa

canva/arianarama

Indyjska zupa pomidorowa - klasyka w niecodziennym wydaniu

25 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Jeśli lubisz orientalne, azjatyckie smaki, koniecznie przygotuj indyjską zupę pomidorową, którą pokochają wszyscy miłośnicy doskonale doprawionej, pikantnej i aromatycznej kuchni. Zupa pomidorowa przygotowywana jest z mlekiem kokosowym, garam masalą, imbirem i kminem rzymskim. Jest rozgrzewająca i ma wyraźny, rewelacyjny smak. Poznaj przepis na doskonałą zupę pomidorową w indyjskim stylu.

Czosnek, imbir, mleko kokosowe, garam masala i chili to podstawowe składniki kuchni indyjskiej. Zupa pomidorowa przygotowywana z aromatycznymi przyprawami zyskuje nowy, wyraźny smak, który zachwyci wszystkich miłośników orientalnych dań. Indyjska zupa pomidorowa smakuje wyśmienicie podana z posiekanym szczypiorkiem lub świeżą kolendrą.

Garam masala to tradycyjna, indyjska przyprawa, którą kupisz w większym markecie lub sklepie z orientalnymi przyprawami. To mieszanka cynamonu, imbiru, kminu, chili i wielu innych doskonale wyselekcjonowanych, suszonych ziół, aby danie było doskonale doprawione, pikantne i niezwykle aromatyczne. Z przyprawą garam masala przygotujesz również wiele świetnych dań. Jednym z nich jest tradycyjny kurczak tikka masala w aromatycznym sosie, podany z ryżem lub chlebkami naan.

Przepis na indyjską zupę pomidorową

Składniki na 4 porcje:

  • 2 puszki pomidorów

  • marchewka

  • puszka mleka kokosowego

  • szczypiorek lub świeża kolendra

  • czerwona cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • kawałek imbiru lub pół łyżeczki mielonego

  • poł łyżeczki garam masala

  • łyżeczka kminu rzymskiego

  • papryczka chili

  • pieprz lub przyprawa chili

  • kostka rosołowa warzywna

  • garść pomidorków koktajlowych

  • 2 łyżki oleju

Jak przygotować indyjską zupę pomidorową?

Na oleju podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, dodaj imbir, kmin rzymski, wymieszaj.

Papryczkę przetnij wzdłuż i wydrąż pestki, następnie posiekaj ją na mniejsze kawałki. Marchewkę umyj i pokrój w kostkę, następnie dodaj razem z papryczką do cebulki, wsyp garam masalę i ponownie smaż przez kilka minut. Dodaj pomidory z puszki, zalej 400 ml wody, dodaj kostkę rosołową i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

Zupę dokładnie zlenduj, dodaj mleko kokosowe i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wymieszaj i gotuj, aż pomidorki zmiękną, następnie dodaj posiekany szczypiorek. W razie potrzeby dopraw pieprzem lub przyprawą chili.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kapusta z grochem i grzybami

Przepisy

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

Czytaj więcej >
Placki ziemniaczane ze śmietaną — klasyczna przekąska

Przepisy

Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

Czytaj więcej >
ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >

Przepisy

Litewskie placki ziemniaczane z mięsem

Czytaj więcej >