Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Indyjska zupa pomidorowa - klasyka w niecodziennym wydaniu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.10.2021 02:00

Indyjska zupa pomidorowa - klasyka w niecodziennym wydaniu

Indyjska zupa pomidorowa
canva/arianarama

Jeśli lubisz orientalne, azjatyckie smaki, koniecznie przygotuj indyjską zupę pomidorową, którą pokochają wszyscy miłośnicy doskonale doprawionej, pikantnej i aromatycznej kuchni. Zupa pomidorowa przygotowywana jest z mlekiem kokosowym, garam masalą, imbirem i kminem rzymskim. Jest rozgrzewająca i ma wyraźny, rewelacyjny smak. Poznaj przepis na doskonałą zupę pomidorową w indyjskim stylu.

Czosnek, imbir, mleko kokosowe, garam masala i chili to podstawowe składniki kuchni indyjskiej. Zupa pomidorowa przygotowywana z aromatycznymi przyprawami zyskuje nowy, wyraźny smak, który zachwyci wszystkich miłośników orientalnych dań. Indyjska zupa pomidorowa smakuje wyśmienicie podana z posiekanym szczypiorkiem lub świeżą kolendrą.

Garam masala to tradycyjna, indyjska przyprawa, którą kupisz w większym markecie lub sklepie z orientalnymi przyprawami. To mieszanka cynamonu, imbiru, kminu, chili i wielu innych doskonale wyselekcjonowanych, suszonych ziół, aby danie było doskonale doprawione, pikantne i niezwykle aromatyczne. Z przyprawą garam masala przygotujesz również wiele świetnych dań. Jednym z nich jest tradycyjny kurczak tikka masala w aromatycznym sosie, podany z ryżem lub chlebkami naan.

Przepis na indyjską zupę pomidorową

Składniki na 4 porcje:

  • 2 puszki pomidorów

  • marchewka

  • puszka mleka kokosowego

  • szczypiorek lub świeża kolendra

  • czerwona cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • kawałek imbiru lub pół łyżeczki mielonego

  • poł łyżeczki garam masala

  • łyżeczka kminu rzymskiego

  • papryczka chili

  • pieprz lub przyprawa chili

  • kostka rosołowa warzywna

  • garść pomidorków koktajlowych

  • 2 łyżki oleju

Jak przygotować indyjską zupę pomidorową?

Na oleju podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, dodaj imbir, kmin rzymski, wymieszaj.

Papryczkę przetnij wzdłuż i wydrąż pestki, następnie posiekaj ją na mniejsze kawałki. Marchewkę umyj i pokrój w kostkę, następnie dodaj razem z papryczką do cebulki, wsyp garam masalę i ponownie smaż przez kilka minut. Dodaj pomidory z puszki, zalej 400 ml wody, dodaj kostkę rosołową i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

Zupę dokładnie zlenduj, dodaj mleko kokosowe i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wymieszaj i gotuj, aż pomidorki zmiękną, następnie dodaj posiekany szczypiorek. W razie potrzeby dopraw pieprzem lub przyprawą chili.