Smakosze.pl Przepisy Krewetki smażone w cieście piwnym i trzema sosami do wyboru
pixabay

Krewetki smażone w cieście piwnym i trzema sosami do wyboru

25 marca 2022
Autor tekstu: Kramarczyk Dominika

Filmowy seans na kanapie we własnym domu czy spotkanie z przyjaciółmi na domówce? To pytanie jest właściwie zbędne, ponieważ krewetki w cieście piwnym sprawdzają się przy każdej okazji. To swoiste odczarowanie wykwintnej aury potraw, których składnikiem są krewetki smażone. Dodatkowo mają mnóstwo białka, a nasz organizm trawi je w całości. W towarzystwie sosów, które Polacy wprost uwielbiają, stają się przekąską idealną.

Krewetki smażone w cieście piwnym — co kupić?

Przepis na krewetki w cieście jest oczywiście ekspresowy i niezbyt skomplikowany. Jest dla nas jasne, że po wyczerpującym dniu chcesz się odrobinę zrelaksować. Skoro wybierasz przepis na krewetki smażone w cieście piwnym, to oznacza, że nie masz dużo czasu, aby buszować w kuchni. Nie pozostaje nic innego, jak przejść do konkretów. Zaczynamy!

Składniki potrzebne do przygotowania krewetek:

  • 500 g krewetek Black Tiger (mogą być mrożone),

  • 500 g mąki pszennej,

  • 400 ml piwa (preferowane jasne),

  • 3 łyżki musztardy Dijon,

  • 2 jajka (rozmiar S),

  • Olej słonecznikowy,

  • Sól, pieprz, kurkuma.

Składniki są obliczone na 2 porcje dla dorosłych osób. Chociaż... sprawdziliśmy i można wszystko zjeść samemu.

Proste przepisy na dipy (nie tylko do krewetek)

Produkty na ostry sos z jalapeno :

  • Pół papryczki jalapeno,

  • 2 łyżki majonezu,

  • Szczypta soli,

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (dla dodania faktury).

Krewetki z sosem musztardowym :

  • 1 łyżka musztardy Dijon,

  • Pół cytryny,

  • 1 żółtko jajka (rozmiar S),

  • Szczypta soli,

  • 2 łyżki majonezu.

Składniki na łagodny sos koperkowy :

  • 1 ząbek czosnku,

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego (lub greckiego),

  • Sól, pieprz,

  • Świeży koperek.

Staraliśmy się, aby produkty mniej więcej się powtarzały. Dzięki temu zmniejszysz ilość śmieci i nie zmarnujesz jedzenia, np. otwierając jogurt dla jednej łyżki sosu.

Krewetki smażone w cieście piwnym — przepis i przygotowanie

Do miski przesyp mąkę pszenną. Najlepiej jeśli wcześniej przesiejesz ją przez sitko z drobnymi oczkami. Dzięki temu będzie lepiej otulać mięso z krewetek. Do mąki wsyp przyprawy i wlej połowę przygotowanej porcji piwa. Intensywnie zamieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Stopniowo dodawaj resztę piwa i kontroluj, czy ciasto nie robi się zbyt rzadkie. Następne dodaj musztardę Dijon i wbij jajka. Wszystko wymieszaj widelcem, blenderem lub metalowym ubijakiem. Ciasto włóż do lodówki na 30 minutowy odpoczynek.

Krewetki Black Tiger prawdopodobnie będziesz musiał rozmrozić, ponieważ bardzo trudno dostać świeże owoce morza na naszej szerokości geograficznej. Co niemniej zdarza się. Przepis warto również zachować na wyjazdy wakacyjne, gdzie stoiska targowe uginają się od krewetek, langustynek i małż. Ale... wróćmy do naszej rodzimej kuchni – rozmrożone krewetki delikatnie przypraw solą i pieprzem. Następnie obtocz w mące pszennej i zanurz w cieście. Jeżeli lubisz więcej ciasta, powtórz działanie.

W garnuszku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej słonecznikowy. Pamiętaj, aby zachować wszelkie środki bezpieczeństwa, ponieważ tłuszcz musi być bardzo gorący. W przeciwnym razie krewetki zaczną go wchłaniać i stracą na chrupkości smaku. Krewetki w cieście piwnym „połóż“ delikatnie na rozgrzanym oleju, nigdy nie wrzucaj ich z wysokości (poparzenia gwarantowane). Najbezpieczniej będzie, jeżeli skorzystasz z frytownicy. Smaż krewetki ok. 3 min, a następnie wyjmij je za pomocą metalowego sitka i osusz na ręczniku papierowym. Być może zaraz po „kąpieli“ nie będa idelanie rumiane, jednak pamiętaj że jeszcze przez chwilę po wyjęciu z tłuszczu ciasto się ścina. Pozostawienie krewetek zbyt długo w rozgrzanym oleju to częsty błąd i powód przypalonej przekąski.

Sosy do smażonych krewetek - przygotowanie

Zrobienie sosów to kaszka z mlekiem. Wystarczy zmieszać ze sobą podane składniki. Największą trudność sprawia wymieszanie sosu nr 2, ponieważ sok z cytryny ciężko połączyć z gęstą fakturą majonezu. Jednak to kwestia czasu i intensywnego mieszania. Sosy powinny chwile odstać w lodówce, aby smaki miały czas się przegryźć. W przypadku sosu najlepiej jeśli będą to ok. 2 h. Chociaż i tak najlepszy będzie dopiero na drugi dzień.

Obserwuj nas w
autor
Kramarczyk Dominika

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy