Makłowicz przedstawił ziemniaczane krokiety ze składnikiem niespodzianką. Absolutny ideał na świąteczny stół
Smakowite krokiety ziemniaczane z dodatkiem orzechów są wyjątkową propozycją kulinarną, która potrafi wywołać zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Robert Makłowicz zaprezentował jak je przygotować na swoim kanale na YouTube.
Robert Makłowicz i jego receptura na wyborne świąteczne krokiety
Bez wątpienia krokiety należą do tych dań, których nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na ten specjał . Jednak tym razem warto postawić na recepturę, z której korzysta Robert Makłowicz. Efekt jest obłędny.
W tym przypadku krokiety ziemniaczane zostaną wzbogacone o wyśmienite orzechy włoskie . Goście momentalnie je spałaszują, a prośby o dokładkę są praktycznie pewne. Taki specjał z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy gustują w swojskich smakach.
Krokiety w tej odsłonie są bardzo proste w przygotowanie . Na YouTube ma kanale Robert Makłowicz, z którego pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej, słynny dziennikarz pokazał jak krok po kroku zrobić niecodzienny frykas. Co nam będzie potrzebne?
-
500 g ziemniaków
-
150 g orzechów włoskich
-
15 g bułki tartej
-
jajko
-
40 g koperku
-
40 g natki pietruszki
-
sól
-
pieprz mielony
-
bułka tarta i jajko do panierowania
-
masło klarowane
Krokiety ziemniaczane z orzechami, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca
Na początku musimy obrać i ugotować ziemniaki. Robert Makłowicz w swoim nagraniu podkreślił, że powinny być one typu C . Od razu po ugotowaniu bulw, musimy je ubić. Następnie przekładamy je do sporej miski. Teraz przyda nam się blender.
Orzechy włoskie rozdrabniamy w blenderze. Powinny mieć bardzo sypką konsystencję . Dodajemy je do ziemniaków. Podobnie postępujemy z koperkiem i pietruszką. Oczywiście zieleninę można posiekać, jednak jeśli chcemy zaoszczędzić sobie czasu, wówczas wystarczy ją rozdrobnić w blenderze.
Wszystko wzbogacamy o jajko oraz łyżkę bułki tartej. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie urabiamy na jednolitą masę . Formujemy z niej niewielkie krokiety. Kiedy już są gotowe, maczamy je w jajku i obtaczamy w bułce tartej.
Krokiety smażymy na maśle klarowanym. Możemy je jednak zastąpić olejem. Nasze smakołyki powinny zarumienić się z każdej strony. Najlepiej serwować krokiety u boku kapusty z grzybami. Przydatny może się okazać przepis Magdy Gessler .
Źródło: YouTube / Robert Makłowicz