Kruche paszteciki wigilijne - najlepszy przepis
Kruche paszteciki wigilijne to pomysł na wyśmienitą potrawę wigilijną. Delikatne, kruche i cienkie ciasto zapieczone z farszem z kiszonej kapusty i grzybów posmakują wszystkim, nawet najmłodszym członkom rodziny. Poznaj przepis na wyśmienite kruche paszteciki wigilijne.
Paszteciki postne to doskonały pomysł na szybkie i wyjątkowo smaczne danie wigilijne. Paszteciki z kruchego ciasta nie potrzebują drożdży, dzięki czemu przygotowanie zajmie Ci bardzo mało czasu. Paszteciki możesz dodatkowo oprószyć kminkiem lub czarnuszką.
Dzień przed przygotowywaniem pasztecików koniecznie namocz suszone grzyby w szklance zimnej wody, aby zmiękły, a woda nabrała grzybowego aromatu. Wodę wykorzystasz do duszenia grzybów i przygotowania całego farszu, dlatego tez jej nie wylewaj.
Robienie pasztecików zacznij od przygotowania farszu, ponieważ musi ostygnąć zanim będziesz zawijać go w ciasto. Ciasto na pasztety po wyrobieniu odstaw w suche i ciepłe miejsce, aby odpoczęło i ładnie wyrosło.
Paszteciki podaj jako kolejną potrawę wigilijną lub jako dodatek do barszczu czerwonego , zamiast uszek. Smakują równie dobrze, a Ty zachwycisz wszystkich oryginalnym i smacznym daniem.
Przepis na kruche paszteciki wigilijne
Składniki na ciasto:
-
350 g mąki pszennej
-
200 g masła
-
100 g śmietany 18%
-
jajko
-
pół łyżeczki soli
Składniki na farsz:
-
500 g kapusty kiszonej
-
50 g grzybów suszonych
-
cebula
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
2 liście laurowe
-
sól, pieprz do smaku
-
łyżka oleju roślinnego
Dodatkowo:
-
2 jajka do wysmarowania gotowych pasztecików
Jak przygotować kruche paszteciki wigilijne?
Grzyby suszone zalej szklanką zimnej wody i odstaw na całą noc, żeby zmiękły. Wodę zostaw, ponieważ będzie potrzebna do gotowania.
Następnego dnia przygotuj farsz: kiszoną kapustę przepłucz, odcedź, włóż do garnka, zalej zimną wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj do miękkości. Namoczone grzyby suszone pokrój na kawałki, cebulę posiekaj i zeszklij na oleju, dodaj grzyby i podsmaż chwilę, następnie dodaj wodę po moczeniu grzybów i duś przez 20 minut na wolnym ogniu.
Do ugotowanej kapusty dodaj cebulę z grzybami, wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i podgotuj jeszcze kilka minut, odstaw do przestudzenia. Przygotuj ciasto: mąkę wyrób ręcznie z jajkiem, masłem i solą, wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy, przykryj ściereczką i odstaw na 15-20 minut, aby ciasto odpoczęło.
Kulę ciasta rozwałkuj na cienki, duży placek. Na brzegu wyłóż małą część farszu, zawiń, sklej ciasto, odetnij. Powstały rulon z farszem pokrój na mniejsze kawałki. Czynność powtórz z resztą ciasta.
Paszteciki wysmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wyłóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz 30 minut.