Barszcz wigilijny bez zakwasu
Nie masz już czasu na przygotowanie zakwasu do barszczu na Wigilię? Ugotuj barszczyk bez kawasu o równie wyraźnym smaku i aromacie, doskonały do uszek, pierogów i pasztecików. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na barszcz wigilijny bez zakwasu.
Barszcz czerwony bez zakwasu to pomysł na smaczną, doskonale doprawioną zupę, od której zaczniecie uroczystą kolację wigilijną. Buraki, cebulę i czosnek do zupy musisz przygotować dzień wcześniej, aby warzywa oddały cały swój smak i aromat. Zalej je wodą z octem i odstaw na 24 godziny.
Barszcz gotuj z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i majerankiem suszonym, który nada całej potrawie doskonałego smaku. Barszcz dopraw według własnego gustu cukrem i sokiem z cytryny, łyżka octu dodana do zaczynu w zupełności wystarczy. Tak przygotowany barszczyk posmakuje wszystkim gościom.
Do barszczu czerwonego podaj domowe uszka lub paszteciki oprószone kminkiem z farszem z suszonych grzybów i kapusty, idealne na uroczystą kolację wigilijną.
Przepis na barszcz wigilijny bez zakwasu
Składniki na 8-10 porcji:
4 duże buraki
3 ząbki czosnku
duża cebula
garść suszonych grzybów
łyżka octu
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
cukier
sól, pieprz
majeranek
2 l wrzątku
Jak ugotować barszcz czerwony bez zakwasu?
Buraki pokrój w plastry, posiekaj czosnek i cebulę, warzywa przełóż do garnka, dodaj suszone grzyby, zalej 2 l wrzątku, wlej ocet, przykryj i odstaw na 24 godziny w suche miejsce.
Następnego dnia do garnka włóż liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę cukru, majeranek i gotuj na wolnym ogniu do miękkości buraków, dopraw do smaku solą, pieprzem, przelej przez sito i podaj wywar.