Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Barszcz wigilijny bez zakwasu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.12.2021 01:00

Barszcz wigilijny bez zakwasu

Barszcz wigilijny bez zakwasu
canva/superelaks

Nie masz już czasu na przygotowanie zakwasu do barszczu na Wigilię? Ugotuj barszczyk bez kawasu o równie wyraźnym smaku i aromacie, doskonały do uszek, pierogów i pasztecików. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na barszcz wigilijny bez zakwasu.

Barszcz czerwony bez zakwasu to pomysł na smaczną, doskonale doprawioną zupę, od której zaczniecie uroczystą kolację wigilijną. Buraki, cebulę i czosnek do zupy musisz przygotować dzień wcześniej, aby warzywa oddały cały swój smak i aromat. Zalej je wodą z octem i odstaw na 24 godziny.

Barszcz gotuj z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i majerankiem suszonym, który nada całej potrawie doskonałego smaku. Barszcz dopraw według własnego gustu cukrem i sokiem z cytryny, łyżka octu dodana do zaczynu w zupełności wystarczy. Tak przygotowany barszczyk posmakuje wszystkim gościom.

Do barszczu czerwonego podaj domowe uszka lub paszteciki oprószone kminkiem z farszem z suszonych grzybów i kapusty, idealne na uroczystą kolację wigilijną.

Przepis na barszcz wigilijny bez zakwasu

Składniki na 8-10 porcji:

  • 4 duże buraki

  • 3 ząbki czosnku

  • duża cebula

  • garść suszonych grzybów

  • łyżka octu

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • cukier

  • sól, pieprz

  • majeranek

  • 2 l wrzątku

Jak ugotować barszcz czerwony bez zakwasu?

Buraki pokrój w plastry, posiekaj czosnek i cebulę, warzywa przełóż do garnka, dodaj suszone grzyby, zalej 2 l wrzątku, wlej ocet, przykryj i odstaw na 24 godziny w suche miejsce.

Krojony burak

Następnego dnia do garnka włóż liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę cukru, majeranek i gotuj na wolnym ogniu do miękkości buraków, dopraw do smaku solą, pieprzem, przelej przez sito i podaj wywar.