Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kurczak Caprese z piekarnika czyli Włochy na talerzu
Karolina Błaszyk
Karolina Błaszyk 25.03.2022 22:46

Kurczak Caprese z piekarnika czyli Włochy na talerzu

Kurczak Caprese z piekarnika czyli Włochy na talerzu
pixabay.com

Szukasz przepisu na włoski obiad do przygotowania w zaledwie kilka minut? Kurczak Caprese z piekarnika to sprawdzona propozycja na pyszne danie nie tylko dla fanów włoskich smaków. Oczarowuje ono swoim zapachem i wyglądem, a ciągnący się ser mozarella przekona do tej potrawy każdego. To potrawa na każdą okazję, dla rodziny i znajomych.

Pierwsze skrzypce w tym daniu gra oczywiście pierś z kurczaka. Warto zakupić ją w sprawdzonym wcześniej miejscu, aby była świeża i pozbawiona antybiotyków. Dostarczy ono organizmowi sporą ilość białka i jest niskokaloryczne, a więc chętnie sięgają po nie osoby dbające o sylwetkę i aktywne fizycznie. Dzięki wdrożeniu na stałe do diety mięsa z kurczaka można szybko zgubić zbędne kilogramy. Należy jednak pamiętać o jego odpowiednim przyrządzeniu. Kurczak skąpany w oleju lub smażony na głębokim tłuszczu nie przyczyni się do redukcji masy ciała. Wręcz przeciwnie.

Ponadto filet z piersi kurczaka nie potrzebuje długiej obróbki termicznej. Wystarczy zaledwie kilkadziesiąt minut w piekarniku, aby mięso było wypieczone, ale jednocześnie miękkie i soczyste.

Bardzo ważne w tym daniu są również typowo włoskie dodatki, warzywa i ser. Dorodne, czerwone pomidory dodadzą słodkiego smaku i pięknie prezentują się po upieczeniu. Ciągnący się, roztopiony ser mozarella nada potrawie delikatności. Z kolei bazylia i oregano, dzięki swojemu zapachowi, przenoszą do słonecznej Italii bez wychodzenia z domu. Całe danie domykają zielone liście szpinaku i tak oto mamy flagę Włoch na swoim talerzu.

Inspiracją do powstania tej potrawy była sałatka o tej samej nazwie, składająca się z układanych naprzemiennie plastrów mozarelli i pomidorów, skropionych oliwą z przyprawami. Taka przekąska jest jednym z ulubionych dodatków do grilla, który bardzo szybko przygotować.

Kurczak Caprese z piekarnika jest daniem bardzo prostym do przygotowania, a praca nad nim zajmuje zaledwie 15 minut. Do jej przyrządzenia potrzeba zaledwie pięciu produktów, które dostępne są przez cały rok, w każdym sklepie spożywczym – kurczak, ser mozarella, pomidor, bazylia i szpinak. Pozostałe składniki to zioła, przyprawy i oliwa, a więc produkty, które znajdą się w każdym domu.

Składniki na kurczaka Caprese z piekarnika

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka

  • 3 średniej wielkości pomidory

  • 2 mozarelle w zalewie (ok. 250 g)

  • 2 łyżki oliwy

  • świeży szpinak (garść)

  • świeża bazylia

  • zioła – 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonego oregano

  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania kurczaka Caprese z piekarnika

Przygotowywania warto rozpocząć od nagrzania piekarnika do 180 stopni C. Formę do zapiekania (naczynie żaroodporne) wysmarować 1 łyżką oliwy z oliwek. Opcjonalnie można użyć też masła.

Filety z piersi kurczaka należy umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie usunąć błonki i ewentualne żyłki. Każdy z otrzymanych filetów naciąć w kilku miejscach (ok. 5, w zależności od wielkości piersi) pod niewielkim kątem. Ważne jest, aby nacięcie miało głębokość około 2 cm, i nie przecinało mięsa do końca. Filety skropić oliwą. Następnie mięso doprawić solą oraz pieprzem i odstawić na chwilę.

W tym czasie pokroić pomidory i mozarellę w plastry. Z pomidorów nie trzeba usuwać skórki.

Na dnie naczynia ułożyć 3 niewielkie górki ze szpinaku i położyć na nich po 3 plasterki pomidora. Odrobinę posolić i popieprzyć. Będzie to spód dla każdej z piersi.

Na pomidorach ułożyć doprawione piersi z kurczaka. W każdą ze szczelin włożyć po plasterku sera i pomidora. Doprawić delikatnie solą i pieprzem oraz posypać suszoną bazylią i oregano.

Tak przygotowane piersi włożyć do piekarnika. Piec przez około 35-40 minut bez przykrycia.

Po wyjęciu z pieca udekorować świeżą bazylią. Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami: puree, kaszą, ryżem lub podpieczonym pieczywem.

Tagi: