Kurczak curry z dynią – prosto, szybko, pysznie
Danie w kolorze słońca
Dynia to warzywo, które kojarzy nam się przede wszystkim z jesienią. Owszem, to właśnie wtedy jest na nią sezon, ale pamiętajmy, że możemy zamrozić niewielkie nawet zapasy i cieszyć się nią przez cały rok. Mrożonki też są zdrowe – warzywa i owoce zachowują po zamrożeniu swoje wartości odżywcze oraz smak (może nie tak intensywny, a jednak!). Do opisanego tu przepisu spokojnie możesz więc użyć swoich zapasów, ale podstawowa wersja zakłada świeżą dynię – one także coraz częściej dostępne są w sklepach o każdej porze roku.
A co z innymi składnikami? Jedynym, który może być nieco trudniejszy do kupienia, jest czerwona pasta curry. Jeśli nie ma jej w Twoich lokalnych sklepikach czy marketach, bez problemy znajdziesz ją w sklepach internetowych – dzisiaj w sieci jest wszystko.
Warto poszukać jak najlepszych składników, ponieważ dzięki nim stworzysz niepowtarzalny smak, będący lekką namiastką kuchni indyjskiej. To właśnie nią inspirowany jest kurczak curry z dynią – mleko kokosowe, wspomniana pasta, kurkuma, kolendra. Nabierają one coraz większej popularności także wśród naszych lokalnych miłośników kuchni. Coraz bardziej otwieramy się na nowe smaki, eksperymentujemy z formą, kolorem, aromatami dań i to jest piękne!
Kurczak curry z dynią – przepis
Składniki:
500 g filetu z kurczaka
Około 300 g dyni (najlepiej odmiany hokkaido)
Oliwa z oliwek
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
50 ml bulionu
½ limonki
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
Przyprawy: sól, pieprz, szczypta kurkumy i imbiru mielonego
Świeża kolendra (lub natka pietruszki)
40-50 g wiórków kokosowych.
Przygotowanie:
Umyj filety z kurczaka, oczyść z błonek i pokrój na mniejsze kawałki – może być w kostkę.
Przygotuj marynatę: 2 łyżki oliwy z oliwek, pasta curry, sól, pieprz, kurkuma, imbir, sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy z kurczakiem tak, aby wszystkie jego kawałki mogły dobrze nasiąknąć aromatami. Odstawiamy na minimum 20-30 minut, choć najlepiej byłoby na około 2 godziny (można nawet na całą noc).
W tym czasie obierz dynię, wyjmij z niej pestki i pokrój w kostkę.
Gdy mięso będzie już gotowe, rozgrzej w dużym garnku oliwę z oliwek – wrzuć na nią dynię i lekko obsmaż. Po kilku minutach dodaj mięso i przez kolejne 3-4 minuty podsmaż z każdej strony.
Następnie dodaj bulion i mleko kokosowe – co ważne, zanim dodasz mleko kokosowe, po otwarciu puszki wyjmij z niej łyżką śmietankę, która utworzyła się na wierzchu. Nie wyrzucaj jej! Odłóż na bok, ponieważ będzie Ci jeszcze potrzebna.
Duś potrawę na małym ogniu przez około 8-10 minut, dopiero teraz dodaj śmietankę kokosową, wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 2-3 minuty. Sprawdź, czy dynia w tym czasie zmiękła. Jeśli tak, spokojnie możesz zdjąć garnek z ognia.
Podpraż wiórki kokosowe – rozgrzej suchą patelnię i wrzuć je na nią. Nastaw mały ogień i podprażaj, cały czas mieszając, aż wiórki lekko się zarumienią.
Danie podawaj z ryżem, najlepiej z ryżem parboiled – nałóż na talerz odpowiednią jego porcję, później kurczak curry z dynią, a na wierzch posyp podprażone wiórki i liście świeżej kolendry do ozdoby.
Kurczak curry z dynią na różne sposoby
W opisanym tu przepisie jest kilka składników, które są dość… „kontrowersyjne”. Sporo osób nie przepada np. za kolendrą czy wiórkami kokosowymi. Mają one dość specyficzne smaki, które albo się kocha, albo nienawidzi. Jeśli należysz do tej drugiej grupy, po prostu z nich zrezygnuj. Kolendrę możesz zamienić na wspomnianą już wyżej natkę pietruszki – ona także sprawdza się w tej wersji bardzo dobrze.
A może chcesz jeść to danie z czymś innym niż ryż? Jak to na inspiracje kuchnia indyjską przystało, kurczak curry z dynią świetnie będzie smakował z chlebkami naan lub roti.