Smakosze.pl Przepisy Kurczak po meksykańsku
pixabay.com

Kurczak po meksykańsku

28 kwietnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kurczak po meksykańsku

Meksyk. Kraj słońca, karnawału i pysznej, pikantnej kuchni.Poznaj przepis na kurczaka po meksykańsku z kolendrą, kminem i pomidorami!

Przepis na kurczaka po meksykańsku

Składniki dla dwóch osób:puszka czerwonej fasoli,pierś z kurczaka,pół puszki kukurydzy,2 puszki pomidorów bez skóry,czerwona papryka,świeża kolendra,ząbek czosnku,łyżeczka kminu rzymskiego,pół łyżeczki zmielonej kolendry,pieprz, sól,papryczka chilli,2 łyżeczki oregano,oliwa do smażenia,ryż basmati.

Fasolę i kukurydzę odsącz z wody.Kurczaka i paprykę pokrój w kostkę, posiekaj czosnek.Papryczkę chilli pokrój i wyciągnij z niej pestki.Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy. Dodaj czosnek, po chwili kurczaka, paprykę i papryczkę chilli. Dopraw solą i smaż około 5 minut.Następnie dodaj pomidory z puszki razem z przecierem, wsyp oregano, kmin, zmieloną kolendrę i gotuj przez kolejne 15 minut.Na końcu dodaj fasolę i kukurydzę. Gotuj 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Kurczaka po meksykańsku podawaj z ugotowanym ryżem i posiekaną kolendrą.

Smacznego!

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy