Smakosze.pl Przepisy Kurczak po seczuańsku - nietypowy pomysł na obiad w orientalnym stylu
canva/ nitrphotos

Kurczak po seczuańsku - nietypowy pomysł na obiad w orientalnym stylu

12 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kurczak po seczuańsku jest doskonałym pomysłem na obiad w stylu kuchni Dalekiego Wschodu. Kurczak smażony z warzywami, gęstym sosem na bazie sosu sojowego i cukru, oprószony sezamem i szczypiorkiem smakuje genialnie. Poznaj przepis na kurczaka po seczuańsku.

Kurczak po seczuańsku to tradycyjne danie kuchni chińskiej. Danie jest smażone, następnie duszone w gęstym sosie, dzięki czemu wszystkie składniki są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku

Danie przygotuj z ryżem jaśminowym, który świetnie komponuje się z całą potrawą. Kurczaka po seczuańsku przygotujesz zarówno w woku, jak i na patelni z grubym dnem. Przed przygotowywaniem dania pokrój wszystkie warzywa, abyś mógł kontrolować stopień smażenia.

Jeśli również jesteś miłośnikiem kuchni azjatyckiej- tu znajdziesz przepis na doskonały makaron z sosem sojowym , sezamem i szczypiorkiem.

Przepis na kurczaka po seczuańsku

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g piersi z kurczaka

  • czerwona papryka

  • mały brokuł

  • posiekany szczypiorek

  • zielona papryka

  • marchewka

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • łyżka brązowego cukru

  • łyżka mąki ziemniaczanej

  • szczypta chili i imbiru mielonego

  • sezam do posypania dania

  • olej do smażenia

  • ryż jaśminowy

Jak przygotować kurczaka po seczuańsku?

Kurczaka umyj, osusz i pokrój na małe kawałki, następnie zalej łyżką sosu sojowego, szczyptą imbiru, chili i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na czas przygotowania warzyw. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Brokuł podziel na malutkie różyczki, marchewkę, papryki, czosnek i cebulę pokrój w słupki, posiekaj szczypiorek.

Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj czosnek, cebulę i podsmaż przez chwilę, następnie dodaj kurczaka i smaż przez kilka minut, dodaj warzywa, wymieszaj.

Na osobnej patelni podsmaż cukier z sosem sojowym i wlej do dania, ponownie wymieszaj, wlej 125 ml wody i duś pod przykryciem przez 10 minut.

Mąkę zahartuj w odrobinie zimnej wody. Pod koniec gotowania wlej na patelnię mąkę i mieszaj do uzyskania gęstego sosu. Całość oprósz sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy