Smakosze.pl Przepisy Kurczak szarpany - lepszy niż wieprzowina
canva/VeselovaElena

Kurczak szarpany - lepszy niż wieprzowina

9 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kurczak szarpany jest ciekawym i szybkim pomysłem na mięso do obiadu, na kanapkę czy do burgerów. Przyprawy, takie jak tabasco, kmin, papryka, czosnek nadają gotowanemu mięsu wyjątkowego smaku i aromatu. Poznaj przepis na szarpanego kurczaka.

Kurczak szarpany jest bardzo delikatnym i soczystym mięsem. Jest doskonale doprawione, lekko pikantne i słone. Kurczak szarpany sprawdzi się zarówno jako dodatek na kanapkę, jak i mięso do burgerów, sałatek, makaronów. Świetnie komponuje się również z kaszą pęczak i warzywami po meksykańsku.

Kurczak szarpany smakuje doskonale w towarzystwie domowych frytek i surówki z czerwonej kapusty. Frytki możesz również zapiec z mięsem w piekarniku, dodać surówkę i ulubiony sos. W ten sposób przygotujesz takie domowe loaded fries. Mięso możesz dusić również z sosem bbq, aby nadać mu grillowego posmaku.

Przepis na danie szarpany kurczak

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka

  • po pół łyżeczki przypraw: tabasco, czosnku granulowanego, kminu rzymskiego, papryki słodkiej, papryki ostrej, soli, pieprzu

  • 250 ml wody

  • 2 łyżki soku z cytryny

Kurczak szarpany. Jak go przygotować?

Mięso umyj, oczyść, następnie przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj wszystkie przyprawy i sok z cytryny, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 50 minut od zagotowania wody.

Wyjmij kurczaka na dużą deskę i przy pomocy dwóch widelców poszarp mięso na kawałki, zgodnie z włóknami.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy