Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić idealnie chrupiące frytki?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 06.07.2021 02:00

Jak zrobić idealnie chrupiące frytki?

Frytki w przepysznej odsłonie
Canva / Foodiesfeed

Frytki są prawdziwą kulinarną klasyką. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają się nimi z miłą chęcią. Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakują frytki przygotowane samodzielnie. Za sprawą dwukrotnego smażenia będą one o wiele bardziej chrupiące.

Smakowite frytki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Ziemniaki w takim wydaniu bez wątpienia można uznać za idealny dodatek do rozmaitych dań. Dziś sięgniemy po frytki w chrupiącej odsłonie.

Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Chrupiące frytki zachwycają fantastycznym smakiem

Nie da się ukryć, że frytki uchodzą za wyjątkowy specjał, który często gości na stołach smakoszy. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na wyśmienite domowe frykasy z piekarnika. Tym razem wypróbujemy recepturę, dzięki której frytki będą bardziej chrupiące.

Nasze frytki zyskają na chrupkości za sprawą dwukrotnego smażenia. Przepis na ziemniaki w tej odsłonie jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1 kg sporych ziemniaków

  • 10 g soli

  • 10 g czosnku niedźwiedziego

  • 1 litr oleju

Niezawodna receptura na wyborne frytki

Na początku obieramy i myjemy ziemniaki. Kroimy je w grube plastry, a następnie dzielimy na słupki. Warto uwzględnić to, że podczas smażenia ziemniaki trochę się skurczą. W związku z tym frytki nie powinny być zbyt cienkie.

Pokrojone ziemniaki umieszczamy w misce z zimną wodą. Najlepiej, jeśli pomoczą się w niej przez 30 minut. Zalewę możemy wzbogacić o odrobinę cukru. Jednak nie jest to niezbędne. Kiedy czas dobiegnie końca, frytki osuszamy w papierowych ręcznikach.

Tak przygotowane frytki możemy zacząć smażyć. Na początku robimy to w oleju rozgrzanym do temperatury 120 stopni Celsjusza. Zamiast frytkownicy możemy wykorzystać garnek, termometr kuchenny oraz łyżkę cedzakową. Ziemniaki smażymy do lekkiego zarumienienia.

Frytki odławiamy z oleju i osuszamy w ręcznikach papierowych. W tym czasie tłuszcz podgrzewamy do 175 stopni Celsjusza. Ziemniaki ponownie smażymy. Kiedy będą złocisto-brązowe, wówczas nasze frytki będą już gotowe. Na koniec mieszamy je z przyprawami. Warto wiedzieć, czy można ponownie wykorzystywać olej po takim smażeniu.

Pyszne domowe frytki
Pyszne domowe frytki

Pexels / kei photo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Stoner Chef

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Frytki