Kurczak w orzechowej panierce

Kurczak w orzechowej panierce - składniki
1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich,
1 duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze,
1/4 szklanki mąki pszennej,
olej roślinny do smażenia,
1 jajko, roztrzepane,
2 łyżki masła.
Sos z granatów:
1 łyżka drobno posiekanej cebulki,
1/4 szklanki bulionu z kurczaka,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
świeżo zmielony czarny pieprz,
1/3 szklanki soku wyciśniętego z ziarenek granatu,
1/3 szklanki białego wina,
2 łyżeczki miodu,
4 łyżki wyłuskanych ziaren granatu.
Dodatki:
sałatka z rukoli,
biały ryż
undefined
Przygotowanie kurczaka w orzechowej panierce
Przygotuj sos z granatów. Wlej wino do garnka, dodaj cebulę i delikatnie gotuj, aż większość płynu odparuje. Wlać bulion drobiowy, sok z granatów i gotować około 5 minut, aż sos zmniejszy się o połowę. Dodaj miód i gotuj, aż sos zgęstnieje. Wymieszaj z pestkami granatu i dopraw świeżym czarnym pieprzem.
Pierś kurczaka przekrój w poprzek i roztłucz tłuczkiem na filety o grubości około 1/2 cm. Oprósz solą, obtocz w jajku, a następnie w mieszance posiekanych orzechów włoskich i mąki.
Rozgrzej na patelni 1 łyżkę masła i kilka łyżek oleju roślinnego. Smaż piersi przez 3-4 minuty na złoty kolor z obu stron. Podawaj z sosem z granatów i posiekanym szczypiorkiem.



































