Kurczak w orzechowej panierce
pixabay.com

Kurczak w orzechowej panierce

Kurczak w orzechowej panierce to pyszne chrupiące danie, które można podać z sosem na bazie octu balsamicznego i granatu.  Dzięki dodatkowi kolorowych warzyw kurczak wygląda bardzo smacznie. Jak przygotować kurczaka w orzechowej panierce?

Kurczak w orzechowej panierce - składniki

  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • 1 duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze,
  • 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • olej roślinny do smażenia,
  • 1 jajko, roztrzepane,
  • 2 łyżki masła.


Sos z granatów:

  • 1 łyżka drobno posiekanej cebulki,
  • 1/4 szklanki bulionu z kurczaka,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 1/3 szklanki soku wyciśniętego z ziarenek granatu,
  • 1/3 szklanki białego wina,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 4 łyżki wyłuskanych ziaren granatu.


Dodatki:

  • sałatka z rukoli,
  • biały ryż

Przygotowanie kurczaka w orzechowej panierce

Przygotuj sos z granatów. Wlej wino do garnka, dodaj cebulę i delikatnie gotuj, aż większość płynu odparuje. Wlać bulion drobiowy, sok z granatów i gotować około 5 minut, aż sos zmniejszy się o połowę. Dodaj miód i gotuj, aż sos zgęstnieje. Wymieszaj z pestkami granatu i dopraw świeżym czarnym pieprzem.

Pierś kurczaka przekrój w poprzek i roztłucz tłuczkiem na filety o grubości około 1/2 cm. Oprósz solą, obtocz w jajku, a następnie w mieszance posiekanych orzechów włoskich i mąki.

Rozgrzej na patelni 1 łyżkę masła i kilka łyżek oleju roślinnego. Smaż piersi przez 3-4 minuty na złoty kolor z obu stron. Podawaj z sosem z granatów i posiekanym szczypiorkiem.

Następny artykuł