Smakosze.pl Przepisy Kurczak w sosie kurkowym - pysznie i aromatycznie
canva/gkrphoto

Kurczak w sosie kurkowym - pysznie i aromatycznie

4 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kurki to grzyby niezwykle zdrowe i aromatyczne. Idealnie komponują się z daniami mięsnymi, nadając im wyjątkowego, głębokiego smaku. Kurczak w sosie kurkowym to przepyszne połączenie, które sprawdzi się zarówno jako szybki obiad, jak i danie na większą uroczystość. Sprawdź, jak przygotować kurczaka w aromatycznym sosie kurkowym.

Przełom lata i jesieni to czas, w którym nasze lasy bogate są w różnego rodzaju grzyby. Wykorzystaj więc sezon, kiedy grzyby są najsmaczniejsze i przygotuj delikatnego kurczaka w aksamitnym sosie kurkowym. Danie doskonale komponuje się z gotowanymi w całości ziemniakami, ale możesz również wykorzystać sos do polania ulubionego makaronu lub kaszy. Kurczak w sosie kurkowym z każdym dodatkiem smakuje doskonale.

Kurki to jedne z najzdrowszych grzybów. Zawierają kwas foliowy, żelazo, potas, witaminy z grupy B. Kurki są również bogate w błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego. Dodatkowym atutem kurek jest ich niska kaloryczność - 100 g grzybów to zaledwie 25 kcal.

Kurki to grzyby niezwykle smaczne i delikatne. Możesz przygotować z nich sosy, zupy, dodać do jajecznicy. Kurki możesz również zamarynować, aby cieszyć się ich smakiem także poza sezonem. Tu znajdziesz niezawodny przepis na marynowane kurki , które skradną Twoje serce.

Przepis na kurczaka w sosie kurkowym

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g piersi z kurczaka

  • cebula

  • opakowanie kurek

  • łyżka masła

  • 200 ml śmietany do zup i sosów 18%

  • natka pietruszki lub szczypiorek

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • młode ziemniaki

Jak przygotować kurczaka w sosie kurkowym?

Kurczaka umyj, obierz i pokrój na większe kawałki, dopraw solą, pieprzem i podsmaż chwilę na patelni, aby mięso zmieniło kolor, ale nie było do końca usmażone, zdejmij z gazu . Na drugiej patelni zeszklij pokrojoną drobno cebulę, a gdy się zarumieni dodaj do niej umyte kurki.

Dopraw solą, pieprzem i gotuj, aż grzyby puszczą wodę, następnie dodaj kurczaka i duś na wolnym ogniu 10 minut . Śmietanę wymieszaj z odrobiną letniej wody i wlewaj ją stopniowo na patelnię, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gotuj do momentu zagęszczenia sosu.

Kurczaka w sosie kurkowym podawaj z ugotowanymi w całości ziemniakami. Całość oprósz posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy