Smakosze.pl Przepisy Kurczak w sosie orzechowym - wychodzi za każdym razem
canva/yulia-bogdanova

Kurczak w sosie orzechowym - wychodzi za każdym razem

7 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kurczak w sosie orzechowym to świetny pomysł na pyszne, orientalne danie, którego musisz spróbować. Połączenie wielu smaków sprawia, że kurczak w sosie orzechowym jest wyjątkową potrawą. Słodkie mango, orzechowe masło, słony sos sojowy i ostra papryczka chili uzupełnione są kwaśną limonką i razem tworzą doskonałą fuzję smaków. Sprawdź, jak przygotować kurczaka w sosie orzechowym, który wychodzi za każdym razem.

Masło orzechowe jest bardzo popularnym dodatkiem do deserów, naleśników, owsianek. W kuchni azjatyckiej natomiast używane jest przede wszystkim do przygotowania kurczaka z makaronem, ryżem lub satay. Masło orzechowe nadaje wyjątkowego, mocnego, charakterystycznego smaku, który w daniu przełamany jest mango, chili, sosem sojowym i limonką.

Kurczaka w sosie orzechowym zwykle podaję z ryżem jaśminowym, a dla spotęgowania smaków całą potrawę posypuję szczypiorkiem i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. Do przygotowania dania możesz wykorzystać również makaron ryżowy lub podać kurczaka samodzielnie.

Jeśli również jesteś miłośnikiem orientalnej kuchni- tu znajdziesz doskonały przepis na stir-fry z wołowiną i makaronem ryżowym na bazie orzechów, sosu sojowego i limonki.

Przepis na kurczaka w sosie orzechowym

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g polędwiczek z kurczaka

  • dojrzałe mango

  • 2 torebki ryżu jaśminowego

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • po pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki

  • 3 łyżki oleju

  • szczypiorek

  • garść orzechów ziemnych

Składniki na sos orzechowy:

  • szklanka bulionu

  • pół papryczki chili

  • 200 g masła orzechowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • sok z limonki

Jak przygotować kurczaka w sosie orzechowym?

Polędwiczki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Mango obierz ze skóry, wyjmij pestkę i również pokrój w drobną kostkę. Przygotuj marynatę: do miseczki wlej 3 łyżki sosu sojowego, olej, pieprz i ostrą paprykę, wymieszaj. Obtocz kurczaka w marynacie i wstaw do lodówki na 20 minut. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.

Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę, papryczkę obierz, wydrąż pestki i drobno posiekaj. Do większej miski wlej bulion, dodaj masło orzechowe, czosnek, chili, 2 łyżki sosu sojowego, sok z limonki i dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kawałki kurczaka, następnie dodaj mango, wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut. Wlej sos i gotuj, aż całość zgęstnieje. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na talerzu nałóż kolejno ryż, kurczaka w sosie orzechowym, posyp posiekanym szczypiorkiem i orzechami ziemnymi.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy