Smakosze.pl
Stir-fry z wołowiną i makaronem ryżowym

pixabay.com

Stir-fry z wołowiną i makaronem ryżowym

20 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Masz ochotę na szybki, pożywny, ale i orientalny obiad? Stir-fry z wołowiną i makaronem ryżowym to klasyczne, azjatyckie danie, którego musisz spróbować!

Stir-fry z wołowiną i makaronem ryżowym

Masz ochotę na szybki, pożywny, ale i orientalny obiad? Stir-fry z wołowiną i makaronem ryżowym to klasyczne, azjatyckie danie, którego musisz spróbować!

Co to stir - fry?

Stir-fry to wywodząca się z Chin technika gotowania, polegająca na krótkim smażeniu wszystkich składników w bardzo wysokiej temperaturze. Danie to przygotowywane jest w woku, czyli specjalnej, żeliwnej patelni odpornej na wysoką temperaturę. Wysokie brzegi woka umożliwiają szybkie i dokładne mieszanie wszystkich składników, bez pomocy łyżki.

Warzywa przygotowywane techniką stir-fry zachowują swoją chrupkość, mięso natomiast jest niezwykle soczyste.

Stir-fry z wołowiną i makaronem ryżowym - przepis

Składniki na dwie porcje:

  • 200 g wołowiny,

  • 150 g makaronu ryżowego,

  • cukinia,

  • marchewka,

  • 3 cebule dymki,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 2 garście orzechów ziemnych,

  • 2 łyżeczki startego imbiru,

  • 3 łyżki sosu sojowego,

  • łyżeczka cukru,

  • 2 łyżki oleju kokosowego lub roślinnego do smażenia,

  • cytryna lub limonka.

Na rozgrzany wok wsyp obrane orzeszki ziemne i smaż je, aż lekko się zarumienią. Odstaw.Pokrój na cienkie kawałki wołowinę, marchewkę i cukinię w słupki. Pokrojoną marchewkę włóż do wrzątku na 3 minuty, następnie osusz ją i odstaw.Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.Na tarce zetrzyj imbir i czosnek, posiekaj dymki.Sos sojowy wymieszaj z cukrem.Na rozgrzany wok wlej łyżkę oleju. Dodaj imbir, czosnek i cebulę i podsmaż.Następnie wlej drugą łyżkę oleju, dodaj pokrojoną marchewkę, cukinię i smaż minutę.Do woka włóż wołowinę i smaż, aż mięso zmieni kolor na brązowy.Następnie wsyp orzechy oraz ugotowany makaron i ponownie smaż przez minutę.Na końcu wlej sos sojowy z cukrem, dokładnie wymieszaj i odstaw z ognia.Danie podawaj delikatnie skropione limonką lub cytryną.

Smacznego!

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Bitki schabowe w aksamitnym sosie chrzanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwa polska zupa grochówka

Czytaj więcej >

Przepisy

Placki z marchwi - prosty przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Naleśniki z serem na słodko

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowe ptysie z kremem

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosta pana cotta

Czytaj więcej >