Stir-fry z wołowiną i makaronem ryżowym
pixabay.com

Stir-fry z wołowiną i makaronem ryżowym

Masz ochotę na szybki, pożywny, ale i orientalny obiad? Stir-fry z wołowiną i makaronem ryżowym to klasyczne, azjatyckie danie, którego musisz spróbować!

Stir-fry z wołowiną i makaronem ryżowym

Masz ochotę na szybki, pożywny, ale i orientalny obiad? Stir-fry z wołowiną i makaronem ryżowym to klasyczne, azjatyckie danie, którego musisz spróbować!

Co to stir - fry?

Stir-fry to wywodząca się z Chin technika gotowania, polegająca na krótkim smażeniu wszystkich składników w bardzo wysokiej temperaturze. Danie to przygotowywane jest w woku, czyli specjalnej, żeliwnej patelni odpornej na wysoką temperaturę. Wysokie brzegi woka umożliwiają szybkie i dokładne mieszanie wszystkich składników, bez pomocy łyżki.

Warzywa przygotowywane techniką stir-fry zachowują swoją chrupkość, mięso natomiast jest niezwykle soczyste.

Stir-fry z wołowiną i makaronem ryżowym - przepis

Składniki na dwie porcje:

  • 200 g wołowiny,
  • 150 g makaronu ryżowego,
  • cukinia,
  • marchewka,
  • 3 cebule dymki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 garście orzechów ziemnych,
  • 2 łyżeczki startego imbiru,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub roślinnego do smażenia,
  • cytryna lub limonka.


Na rozgrzany wok wsyp obrane orzeszki ziemne i smaż je, aż lekko się zarumienią. Odstaw.
Pokrój na cienkie kawałki wołowinę, marchewkę i cukinię w słupki. Pokrojoną marchewkę włóż do wrzątku na 3 minuty, następnie osusz ją i odstaw.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
Na tarce zetrzyj imbir i czosnek, posiekaj dymki.
Sos sojowy wymieszaj z cukrem.
Na rozgrzany wok wlej łyżkę oleju. Dodaj imbir, czosnek i cebulę i podsmaż.
Następnie wlej drugą łyżkę oleju, dodaj pokrojoną marchewkę, cukinię i smaż minutę.
Do woka włóż wołowinę i smaż, aż mięso zmieni kolor na brązowy.
Następnie wsyp orzechy oraz ugotowany makaron i ponownie smaż przez minutę.
Na końcu wlej sos sojowy z cukrem, dokładnie wymieszaj i odstaw z ognia.
Danie podawaj delikatnie skropione limonką lub cytryną.

Smacznego!

Następny artykuł