Stir-fry z wołowiną i makaronem ryżowym
Stir-fry z wołowiną i makaronem ryżowym
Masz ochotę na szybki, pożywny, ale i orientalny obiad? Stir-fry z wołowiną i makaronem ryżowym to klasyczne, azjatyckie danie, którego musisz spróbować!
Co to stir - fry?
Stir-fry to wywodząca się z Chin technika gotowania, polegająca na krótkim smażeniu wszystkich składników w bardzo wysokiej temperaturze. Danie to przygotowywane jest w woku, czyli specjalnej, żeliwnej patelni odpornej na wysoką temperaturę. Wysokie brzegi woka umożliwiają szybkie i dokładne mieszanie wszystkich składników, bez pomocy łyżki.
Warzywa przygotowywane techniką stir-fry zachowują swoją chrupkość, mięso natomiast jest niezwykle soczyste.
Stir-fry z wołowiną i makaronem ryżowym - przepis
Składniki na dwie porcje:
200 g wołowiny,
150 g makaronu ryżowego,
cukinia,
marchewka,
3 cebule dymki,
2 ząbki czosnku,
2 garście orzechów ziemnych,
2 łyżeczki startego imbiru,
3 łyżki sosu sojowego,
łyżeczka cukru,
2 łyżki oleju kokosowego lub roślinnego do smażenia,
cytryna lub limonka.
Na rozgrzany wok wsyp obrane orzeszki ziemne i smaż je, aż lekko się zarumienią. Odstaw.Pokrój na cienkie kawałki wołowinę, marchewkę i cukinię w słupki. Pokrojoną marchewkę włóż do wrzątku na 3 minuty, następnie osusz ją i odstaw.Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.Na tarce zetrzyj imbir i czosnek, posiekaj dymki.Sos sojowy wymieszaj z cukrem.Na rozgrzany wok wlej łyżkę oleju. Dodaj imbir, czosnek i cebulę i podsmaż.Następnie wlej drugą łyżkę oleju, dodaj pokrojoną marchewkę, cukinię i smaż minutę.Do woka włóż wołowinę i smaż, aż mięso zmieni kolor na brązowy.Następnie wsyp orzechy oraz ugotowany makaron i ponownie smaż przez minutę.Na końcu wlej sos sojowy z cukrem, dokładnie wymieszaj i odstaw z ognia.Danie podawaj delikatnie skropione limonką lub cytryną.
Smacznego!