Kurczak w sosie pomarańczowym
Kurczak w sosie pomarańczowym.
Przyrządzając kurczaka w sosie pomarańczowym należy zwrócić szczególną uwagę na sok pomarańczowy, który jest nieodłącznym składnikiem sosu. Nie należy stosować soku z kartonu. W przypadku tego przepisu zdecydowanie najlepiej sprawdza się świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, który wyciśniemy sami tuż przed dodaniem do sosu.
Składniki:
-
2 ząbki czosnku
-
korzeń imbiru
-
600 gramów fileta z kurczaka
-
4 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
-
2 łyżki stołowe cukru brązowego
-
2 jajka
-
400 mililitrów świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
-
4 łyżki octu ryżowego
-
4 łyżki stołowe oleju roślinnego
-
przyprawy: ½ łyżeczki białego pieprzu, ½ łyżeczki płatków chili, 2 łyżeczki kurkumy.
Przygotowanie:
Pierwszym etapem przyrządzania kurczaka w sosie pomarańczowym jest oporządzenie mięsa. Pamiętajmy, aby wyjąć kurczaka odpowiednio wcześnie z lodówki lub zamrażarki – mięso powinno podczas przyrządzania mieć temperaturę pokojową. Wówczas dużo szybciej ulegnie obróbce termicznej.
Kurczaka dokładnie myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia. Następnie odkrawamy wszystkie nienadające się do jedzenia części, np. nadmierną ilość tłuszczu, żyłki lub ścięgna.
Oczyszczonego kurczaka kroimy w drobną kostkę. Możemy również pociąć go na średniej grubości paski.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub ścieramy na najmniejszych oczkach na tarce.
Podobnie postępujemy z imbirem. Jednak najpierw odkrawamy około 5-centymetrowy kawałek, następnie obieramy go i ścieramy.
Czosnek i imbir mieszamy w misce.
Do miski lub głębokiego talerza wbijamy jajka. Roztrzepujemy je.
Kurczaka solimy i obtaczamy w jajku.
Na kolejny talerz wysypujemy mąkę ziemniaczaną i w niej również obtaczamy kurczaka. Dzięki wcześniejszemu obtoczeniu w jajkach mąka powinna dobrze oblepić mięso. Właśnie na takim efekcie nam zależy.
W tym momencie możemy przystąpić do przygotowywania sosu. W tym celu wyciskamy świeży sok z kilku pomarańczy. Sok mieszamy z octem ryżowym oraz cukrem brązowym. Na tym etapie dodajemy także wszystkie przyprawy. Całość musimy bardzo dokładnie zmieszać. Najważniejsze, aby cukier się roztopił.
Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Kiedy będzie gorący, wrzucamy na niego czosnek pomieszany z imbirem. Smażymy przez 1 minutę.
Po tym czasie dorzucamy kurczaka. Podsmażamy go od 3 do 4 minut. Ważne, aby zrobić to dokładnie z każdej strony, mięso należy więc co chwilę mieszać.
Do podsmażonego kurczaka dodajemy sos pomarańczowy. Całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie na nieco mniejszym ogniu gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie zdejmujemy z ognia.
Kurczak w sosie pomarańczowym doskonale komponuje się z białym ryżem oraz gotowanymi warzywami, np. z brokułem.
Danie podajemy na gorąco.
Kurczak w sosie pomarańczowym z cebulą dymką i sezamem.
Składniki:
-
1 ząbek czosnku
-
1 średnia cebula dymka
-
600 gramów fileta z kurczaka
-
1 szklanka mąki pszennej
-
2 łyżki stołowe cukru
-
1 jajko
-
1½ szklanka wody
-
300 mililitrów świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
-
2 łyżki stołowe sosu sojowego
-
·½ łyżki octu ryżowego
-
przyprawy: sól, pieprz (do smaku)
-
·dodatkowo: ½ szklanki ziaren sezamu, olej roślinny do smażenia.
Przygotowanie:
Kurczaka pozostawiamy poza lodówką lub zamrażarką do momentu, w którym osiągnie temperaturę pokojową. Wówczas dokładnie myjemy mięso i pozostawiamy na chwilę, aby wyschło. Oczyszczamy i kroimy w paski lub w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Czosnek i cebulę dymkę obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę.
Jajko wbijamy do miski. Rozbijamy je i dolewamy wodę. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę. Zależy nam na tym, aby składniki połączyły się w jednolite ciasto. Jego konsystencja powinna być możliwie jak najbardziej gładka – nie powinno być w nim grudek.
Do gotowego ciasta wrzucamy mięso. Dokładnie je obtaczamy i na chwilę pozostawiamy.
Wyciskamy świeży sok z pomarańczy. Nie wyrzucajmy jednak skórek z owoców – część możemy zetrzeć na tarce, aby dorzucić skórkę do sosu. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
Wyciśnięty sok mieszamy z octem ryżowym i sosem sojowym. Do płynnych składników dosypujemy cukier. Mieszamy do momentu, w którym się rozpuści.
Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej roślinny. Na gorącym tłuszczu umieszczamy najpierw czosnek i cebulę. Smażymy przez 2 minuty. Następnie dorzucamy do naczynia kurczaka. Smażymy go dokładnie z każdej strony na złoty kolor. Powinno to potrwać około 3-4 minut.
Przysmażonego kurczaka polewamy sosem pomarańczowym. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy przez kilka minut aż sos się zagotuje. Wówczas zmniejszamy ogień i podgrzewamy jeszcze przez 3 minuty. Następnie zdejmujemy z ognia.
Danie podajemy z białym ryżem. Aby je urozmaicić, posypujemy je już na talerzu ziarnami sezamu. Jeżeli posiadamy szczypior, możemy nim również udekorować ryż i sos.