Smakosze.pl Przepisy Kurczak z ryżem w sosie śmietanowym
canva/Oleksandr Prokopenko

Kurczak z ryżem w sosie śmietanowym

28 września 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kurczak z ryżem w sosie śmietanowym to pomysł na szybkie, proste i bardzo smaczne danie. Doskonale doprawione ziołami mięso, delikatny sos, czosnek i chili to połączenie, które na pewno posmakuje całej Twojej rodzinie i znajomymi. Danie przygotujesz w 15 minut, a efekt zadowoli nawet największego niejadka.

Kurczak w delikatnym sosie śmietanowym jest bardzo uniwersalnym daniem, które możesz przygotować według własnych upodobań. Niezależnie od tego, czy przygotujesz danie w wersji klasycznej, dodasz więcej chili lub ulubione warzywa, danie zawsze smakuje rewelacyjnie. Jeśli zdecydujesz się na dodanie jarzyn, podsmaż je razem z czosnkiem na patelni.

Do przygotowania kurczaka w sosie śmietanowym wykorzystaj ryż długoziarnisty, najlepiej basmati lub jaśminowy. Już po ugotowaniu jest sypki, delikatny i świetnie komponuje się z całym daniem.

Jeśli jesteś ciekawy, jak przygotować orientalne danie z kurczakiem i ryżem - tu znajdziesz pyszną inspirację na potrawę z woka z sezamem sosie sojowym . Wyjaśniamy również, na czym polega stir-fry, czyli niezbędny element kuchni chińskiej.

Przepis na kurczaka z ryżem w sosie śmietanowym

Składniki na 4 porcje:

  • dwie piersi z kurczaka

  • mała cebula

  • 300 ml śmietany 30%

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżeczka słodkiej papryki

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • 2 łyżki oleju

  • natka pietruszki

  • łyżka mąki pszennej do zagęszczenia

  • sól, pieprz

  • ryż

  • papryczka chili (opcjonalnie)

Jak przygotować kurczaka z ryżem sosie śmietanowym?

Kurczaka umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką i smaż przez kilka minut na dużym ogniu. Posiekaj czosnek, cebulę, pokrój papryczkę chili, wydrąż z niej pestki i podsmaż na oleju, aż czosnek i cebula ładnie się zarumienią. Dodaj kurczaka, śmietanę i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut, następnie dopraw solą, pieprzem i w razie konieczności zagęść rozrobioną w wodzie mąką.

Podawaj z ugotowanym ryżem długoziarnistym i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy