Smakosze.pl
Lekki sernik truskawkowy na zimno

pixabay.com

Lekki sernik truskawkowy na zimno

6 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Święcka Marta

Udostępnij:

Słodko-kwaśny deser na bazie białego sera to doskonały pomysł, kiedy mamy ochotę na pyszne, ale niezbyt skomplikowane ciasto. Lekki sernik truskawkowy na zimno można przygotować na kilka różnych sposobów, a tym samym idealnie dopasować go do

Składniki na lekki sernik truskawkowy na zimno

Do przygotowania lekkiego sernika truskawkowego na zimno będziemy potrzebować następujących składników:

·       Okrągłe biszkopty – 1 opakowanie,

·       Ser twarogowy – 1-kilogramowe wiaderko,

·       Śmietana 30-procentowa – 150 mililitrów,

·       Cukier wanilinowy – 1 opakowanie,

·       Żelatyna – 2 łyżki,

·       Mleko – ½ szklanki,

·       Cukier – ¾ szklanki,

·       Świeże truskawki – 1 kilogram jędrnych, ładnych owoców.

Lekki sernik truskawkowy na zimno krok po kroku

Formę na ciasto, okrągłą lub prostokątną, wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową – zarówno spód, jak i boki. Biszkopty układamy w taki sposób, aby wypełniły całą powierzchnię formy, co oznacza, że w kilku miejscach trzeba będzie je połamać celem dopasowania. Ze względu na ich grubość warto przed ułożeniem namoczyć każdy w mleku przez kilka sekund. Użycie suchych może spowodować, że spód będzie zbyt mocno kontrastował z masą serową pod względem tekstury.

Przygotowanie masy serowej na lekki sernik truskawkowy na zimno zaczynamy od zagotowania mleka. Rozpuszczamy w nim żelatynę energicznie mieszając i odstawiamy, aby trochę ostygła. W międzyczasie przekładamy do miski ser, śmietanę, 2 rodzaje cukru i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Na koniec łączymy masę z żelatyną, ale – co bardzo ważne! – nie wlewamy jej od razu do sera. Dodajemy łyżkę masy serowej do rozpuszczonej żelatyny i mieszamy, potem drugą i jeszcze jedną, cały czas mieszając. Dopiero w takiej postaci dodajemy żelatynę do sera i dokładnie mieszamy. Następnie, delikatnie i powoli, przelewamy masę do formy wyłożonej biszkoptami i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na około 30 minut.

Lekki sernik truskawkowy na zimno – pomysł na spód

Lekki sernik truskawkowy na zimno najczęściej opiera się na biszkoptach, ale można użyć zamienników w postaci klasycznych herbatników. Warto przed ułożeniem w formie namoczyć je przez kilka sekund w zimnym mleku, aby zmiękły – ale można też użyć suchych, prosto z paczki. Innym, bardziej urozmaiconym pomysłem na spód sernika jest zblendowanie 250 gramów herbatników (lub ulubionych suchych ciastek) na drobny „piasek”, a następnie dodanie 3-4 łyżek masła orzechowego. Słodycz ciastek i słony smak masła stworzą ciekawą kompozycję, która świetnie uzupełni delikatną masę serową. Masło musi być naturalne i pozbawione dodatków. Ciasteczkowa warstwa powinna mieć 1-1,5 centymetra grubości.

Lekki sernik truskawkowy na zimno – co na wierzch?

Truskawki nie tylko poprawią smak sernika, ale też sprawią, że będzie się prezentował niezwykle dekoracyjnie. Wykorzystać te owoce można na kilka sposobów. Podstawowy zakłada pokrojenie umytych owoców na cząstki (każdej sztuki na 4 kawałki) i ułożenie ich pionowo, jednocześnie lekko wciskając każdy w masę serową, aby się lepiej trzymał. Druga opcja to ułożenie połówek truskawek w formie okręgów. Można też pokroić owoce na małe cząstki, dodać część do masy serowej przed jej zastygnięciem, a resztę wyłożyć na wierzch. Lekki sernik truskawkowy na zimno można też wzbogacić galaretką owocową - czerwoną o smaku truskawkowym, lub bezbarwną, dzięki czemu truskawki będą lepiej widoczne. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu – z tym, że używamy o 50 mililitrów mniej wody niż jest to zalecone w przepisie. Ważne! Galaretkę wylewamy na sernik udekorowany truskawkami dopiero po przestygnięciu.

Lekki sernik truskawkowy na zimno w szklance

Ciasta najczęściej przygotowujemy w większych foremkach czy blaszkach – pamiętajmy jednak, że mamy do dyspozycji również inne opcje. Lekki sernik truskawkowy na zimno będzie się prezentował jeszcze lepiej, kiedy podamy każdą porcję w niskiej, szerokiej szklance - przezroczystej, aby było widać warstwy deseru. Taka forma oszczędzi nam konieczności krojenia sernika, co nie zawsze wychodzi tak, jak byśmy chcieli, poza tym deser podany w indywidualnych porcjach, szczególnie, kiedy serwujemy go gościom, wydaje się jeszcze bardziej wyjątkowy. Wszystkie składniki do takich małych serniczków przygotowujemy tak samo, jak do dużego, z tą różnicą, że szklanek nie wykładamy papierem ani folią, a od razu układamy biszkopty lub masę ciasteczkową, na to ser, a na koniec truskawki i, po schłodzeniu, galaretkę.

Lekki sernik truskawkowy na zimno w wersji fit

Ile deserów, tyle prób stworzenia ich niskokalorycznych zamienników. W przypadku lekkiego sernika truskawkowego na zimno wystarczy zamiennik biszkopty lub herbatniki na spód ciastkami zbożowymi – i zrezygnować z klasycznego masła orzechowego z orzeszków ziemnych. W to miejsce można zastosować masło z nerkowców, najlepiej przygotowane samodzielnie w domu poprzez dokładne zblendowanie orzechów. Cukier zastępujemy ksylitolem, stewią lub erytrytolem, który jest 10-krotnie mniej kaloryczny od zwykłego cukru, a ser twarogowy jego niskokaloryczną wersją.

Podobne artykuły

Rosół w bezmięsnej odsłonie

Przepisy

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Kopytka

Przepisy

Trzy nietypowe pomysły na podanie kopytek

Czytaj więcej >
Zasmażana kapusta

Przepisy

Aromatyczna młoda kapustka z wędzonym posmakiem

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >