Smakosze.pl Przepisy Lekkie i wyrośnięte oponki serowe
canva/SasaJo

Lekkie i wyrośnięte oponki serowe

14 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Oponki serowe to pomysł na lekką, wyrośniętą i pyszną przekąskę na słodko dla całej rodziny. Usmażone oponki oprósz cukrem pudrem, a z pewnością znikną jeszcze tego samego dnia. Poznaj przepis na domowe, lekkie i wyrośnięte oponki serowe, lepsze niż z kawiarni.

Oponki to tradycyjne wypieki przygotowywane głównie na tłusty czwartek i okres wielkanocny. Oponki z ciasta twarogowego są puszyste, dobrze wyrośnięte i wilgotne w środku. Masa serowa do oponek jest o wiele lżejsza od tradycyjnego ciasta drożdżowego i nie jest przesuszona. Oponki oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.

Oponki, podobnie jak domowe pączki , wymagają dużej ilości bardzo rozgrzanego oleju. Jeśli oleju będzie za mało lub zaczniesz smażyć oponki na oleju o niskiej temperaturze, oponki będą tłuste i niesmaczne. Oponki przed smażeniem odstaw w suche i ciepłe miejsce, aby ciasto odpoczęło i się spulchniło.

Przygotuj również domowe faworki. Tu poznasz przepis na lane faworki od Magdy Gessler.

Przepis na lekkie i wyrośnięte oponki serowe

Składniki na około 20 oponek:

  • 400 g twarożku

  • 500 g mąki pszennej

  • 50 g cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 3 żółtka

  • 2 jajka

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • łyżeczka sody

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Jak przygotować lekkie i wyrośnięte oponki serowe?

Ser zmiel w maszynce do mięsa, przełóż do miski. Dodaj cukier, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszaj. Dodaj żółtka i ponownie ucieraj, następnie wbij całe jajka, dodaj szczyptę soli.

Do masy wsyp mąkę i wymieszaj całość na jednolitą masę. Jogurt wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia, następnie wlej do ciasta twarogowego. Ciasto dokładnie wyrób i rozwałkuj.

Z ciasta wykrawaj oponki, następnie na 20 minut odstaw je w suche i ciepłe miejsce, aby odpoczęły przed smażeniem. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej dużą ilość oleju.

Smażenie oponek serowych

Oponki wrzucaj kolejno na rozgrzany tłuszcz i smaż z dwóch stron do momentu uzyskania złocistego koloru, przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu, posyp cukrem pudrem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy