Lekkie i wyrośnięte oponki serowe
Oponki serowe to pomysł na lekką, wyrośniętą i pyszną przekąskę na słodko dla całej rodziny. Usmażone oponki oprósz cukrem pudrem, a z pewnością znikną jeszcze tego samego dnia. Poznaj przepis na domowe, lekkie i wyrośnięte oponki serowe, lepsze niż z kawiarni.
Oponki to tradycyjne wypieki przygotowywane głównie na tłusty czwartek i okres wielkanocny. Oponki z ciasta twarogowego są puszyste, dobrze wyrośnięte i wilgotne w środku. Masa serowa do oponek jest o wiele lżejsza od tradycyjnego ciasta drożdżowego i nie jest przesuszona. Oponki oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.
Oponki, podobnie jak domowe pączki , wymagają dużej ilości bardzo rozgrzanego oleju. Jeśli oleju będzie za mało lub zaczniesz smażyć oponki na oleju o niskiej temperaturze, oponki będą tłuste i niesmaczne. Oponki przed smażeniem odstaw w suche i ciepłe miejsce, aby ciasto odpoczęło i się spulchniło.
Przygotuj również domowe faworki. Tu poznasz przepis na lane faworki od Magdy Gessler.
Przepis na lekkie i wyrośnięte oponki serowe
Składniki na około 20 oponek:
-
400 g twarożku
-
500 g mąki pszennej
-
50 g cukru
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
3 żółtka
-
2 jajka
-
2 łyżki jogurtu naturalnego
-
łyżeczka sody
-
łyżeczka proszku do pieczenia
-
olej do smażenia
-
cukier puder do posypania
Jak przygotować lekkie i wyrośnięte oponki serowe?
Ser zmiel w maszynce do mięsa, przełóż do miski. Dodaj cukier, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszaj. Dodaj żółtka i ponownie ucieraj, następnie wbij całe jajka, dodaj szczyptę soli.
Do masy wsyp mąkę i wymieszaj całość na jednolitą masę. Jogurt wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia, następnie wlej do ciasta twarogowego. Ciasto dokładnie wyrób i rozwałkuj.
Z ciasta wykrawaj oponki, następnie na 20 minut odstaw je w suche i ciepłe miejsce, aby odpoczęły przed smażeniem. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej dużą ilość oleju.
Oponki wrzucaj kolejno na rozgrzany tłuszcz i smaż z dwóch stron do momentu uzyskania złocistego koloru, przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu, posyp cukrem pudrem.