Smakosze.pl
faworki

Instagram / @magdagessler.official

Niezwykły przepis Gessler na faworki

7 Lutego 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek. Tego dnia wielu z nas rezygnuje z diety i stawia na słodkości. Dużą popularnością cieszą się pączki oraz faworki. Nietypowy przepis na ten drugi smakołyk podała sama Magda Gessler. Gwiazda robi go z niebywale l

Magda Gessler słynie ze swoich niezwykłych przepisów. Gwiazda często proponuje popularne dania polskiej kuchni w nowej, czasem bardzo zaskakującej osłonie. Z okazji zbliżającego się tłustego czwartku przypominamy jej niezwykły sposób na faworki.

Są one nietypowe z dwóch powodów. Po pierwsze, wcale nie są słodkie. Po drugie, zawierają pewien nietypowy i bardzo luksusowy składnik - mięso z raka

Gwiazda TVN proponuje podawać je z ostrym dipem, który z pewnością przypadnie go gustu wszystkim miłośnikom ostrych, wyrazistych smaków.

Poniżej prezentujemy przepis na bardzo nietypowe faworki. Z pewnością ich smak zaskoczy Waszych bliskich.

Wytrawne faworki Magdy Gessler z mięsa z raków - przepis

Składniki na ciasto:

  • 150 g mięsa z raków, drobno posiekanego

  • 1 łyżeczka kuminu

  • 1 łyżeczka curry

  • 1 łyżeczka nasion kopru

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżki smalcu

  • 12 żółtek

  • 6 łyżek śmietany 18%

  • 500 g mąki

  • 1 łyżka octu 10%

  • 1 kg smalcu do smażenia

Składniki dipu:

  • 2 łyżki sosu chili

  • 4 łyżki miodu płynnego lipowego

  • 2 łyżki soku pomarańczowego

  • 2 łyżki skórki z pomarańczy

  • imbir świeży (mały kawałek)

  • garść świeżej kolendry

Sposób wykonania:

1. Utrzyj smalec, aż uzyska konsystencję śmietany, wbij do niego żółtka, dodaj sól, ocet, śmietanę, mąkę, i wyrób ciasto. Wgnieść w nie drobno posiekane mięso raków, kumin, curry i koper.

2. Bardzo cienko rozwałkuj ciasto, nie podsypując za dużo mąki. Pokrój je na paski o 3 cm szerokości i 15 cm długości. Każdy kawałek nakrój w środku na długości 5 cm i przewijaj przez otwór jednego z końców paska.

3. Rozgrzej tłuszcz, surowe faworki oczyść pędzelkiem z mąki i smaż je z obu stron na złoty kolor. 

4. Przygotuj dip. Obierz i utrzyj imbir, wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Na samym końcu dodaj do niego posiekaną świeżą kolendrę.

Wolisz faworki w wersji tradycyjnej? Na naszej stronie znajdziesz przepis między innymi: siostry Anastazji oraz jedną z najszybszych receptur na ten uwielbiany smakołyk!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: onet.gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefined

Podobne artykuły

Lane faworki smakują obłędnie

Przepisy

Najprostszy przepis na lane faworki

Czytaj więcej >
Banany

Przepisy

Dlaczego warto zjeść banana przed snem?

Czytaj więcej >
Gołąbki w niecodziennej odsłonie

Przepisy

Gołąbki inaczej – przepis na zapiekankę gołąbkową

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa

Przepisy

Chrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Czytaj więcej >
Rosół z dodatkiem sosu sojowego

Przepisy

Czemu warto dodać do rosołu sos sojowy?

Czytaj więcej >
Zupa z młodej kapusty

Przepisy

Przepis na lekką zupę z młodej kapusty

Czytaj więcej >