faworki
Instagram / @magdagessler.official

Niezwykły przepis Gessler na faworki

Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek. Tego dnia wielu z nas rezygnuje z diety i stawia na słodkości. Dużą popularnością cieszą się pączki oraz faworki. Nietypowy przepis na ten drugi smakołyk podała sama Magda Gessler. Gwiazda robi go z niebywale luksusowego składnika!

Magda Gessler słynie ze swoich niezwykłych przepisów. Gwiazda często proponuje popularne dania polskiej kuchni w nowej, czasem bardzo zaskakującej osłonie. Z okazji zbliżającego się tłustego czwartku przypominamy jej niezwykły sposób na faworki.

Są one nietypowe z dwóch powodów. Po pierwsze, wcale nie są słodkie. Po drugie, zawierają pewien nietypowy i bardzo luksusowy składnik - mięso z raka!

Gwiazda TVN proponuje podawać je z ostrym dipem, który z pewnością przypadnie go gustu wszystkim miłośnikom ostrych, wyrazistych smaków.

Poniżej prezentujemy przepis na bardzo nietypowe faworki. Z pewnością ich smak zaskoczy Waszych bliskich.

Wytrawne faworki Magdy Gessler z mięsa z raków - przepis

Składniki na ciasto:

  • 150 g mięsa z raków, drobno posiekanego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka nasion kopru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki smalcu
  • 12 żółtek
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • 500 g mąki
  • 1 łyżka octu 10%
  • 1 kg smalcu do smażenia
Oszustwa na kasach samoobsługowych. Klienci kupują pomidory, kalafior i inne za bezcenOszustwa na kasach samoobsługowych. Klienci kupują pomidory, kalafior i inne za bezcenCzytaj dalej

Składniki dipu:

  • 2 łyżki sosu chili
  • 4 łyżki miodu płynnego lipowego
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki skórki z pomarańczy
  • imbir świeży (mały kawałek)
  • garść świeżej kolendry

Sposób wykonania:

1. Utrzyj smalec, aż uzyska konsystencję śmietany, wbij do niego żółtka, dodaj sól, ocet, śmietanę, mąkę, i wyrób ciasto. Wgnieść w nie drobno posiekane mięso raków, kumin, curry i koper.

2. Bardzo cienko rozwałkuj ciasto, nie podsypując za dużo mąki. Pokrój je na paski o 3 cm szerokości i 15 cm długości. Każdy kawałek nakrój w środku na długości 5 cm i przewijaj przez otwór jednego z końców paska.

3. Rozgrzej tłuszcz, surowe faworki oczyść pędzelkiem z mąki i smaż je z obu stron na złoty kolor.

4. Przygotuj dip. Obierz i utrzyj imbir, wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Na samym końcu dodaj do niego posiekaną świeżą kolendrę.

Wolisz faworki w wersji tradycyjnej? Na naszej stronie znajdziesz przepis między innymi: siostry Anastazji oraz jedną z najszybszych receptur na ten uwielbiany smakołyk!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: onet.gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł