Prozdrowotne zalety naparu z jabłek i liści laurowych
Słynny wawrzyn jest również bogatym źródłem olejków eterycznych, witamin oraz składników odżywczych m.in.: wapnia, potasu, selenu, miedzi i magnezu . Nic dziwnego, że nasze babcie nazywały go prawdziwym "darem od Boga".
Liście laurowe obecne są w naszej kuchni nie od dziś. Popularna przyprawa słynie ze swojego charakterystycznego aromatu , który dopełnia smak wielu zup oraz sosów, a także pobudza nasze trawienie.
Liście laurowe dawniej były szeroko wykorzystywane w tzw. medycynie ludowej. Były składnikiem syropów, wywarów i naparów . Teraz znów "wracają do łask", a w mediach coraz więcej mówi się na temat mnogości ich zastosowania. Na początek warto wypróbować przepis na napar z liści laurowych i jabłek. Okazuje się, bowiem że to połączenie ma naprawdę "wielką moc". Podajemy przepis na niezwykłe domowe lekarstwo!
Przepis na napar z liści laurowych i jabłek
Dlaczego warto zdecydować się na kurację naparem z liści laurowych i jabłek? Po pierwsze napój pomoże złagodzić uciążliwe bóle stawów, pomaga przy uciążliwych migrenach oraz reguluje ciśnienie krwi .
Spożywanie wywaru jest również korzystne dla naszego serca. Napój nadaje się również dla diabetyków. Można go również stosować w profilaktyce cukrzycy . Portal Smak Dnia podaje również, że do jego zalet należy m.in. poprawa pracy mózgu .
W jaki sposób przyrządzić ten prozdrowotny napój? Śpieszymy z odpowiedzią. Przypominamy przy okazji, że artykuł nie jest poradą medyczną i nie zastąpi wizyty u odpowiedniego specjalisty.
Przepis na napar z liści laurowych i jabłek
Składniki:
-
3 liście laurowe
-
1 jabłko
-
1 litr wody
-
cynamon
-
miód
Sposób wykonania:
Umyj i pokrój jabłka, a następnie wydrąż z nich gniazda nasienne. Zagotuj wodę, dodaj do niej laskę cynamonu oraz 3 liście laurowe i gotuj przez około 3 minuty. Po tym czasie dodaj do naparu pokrojone kawałki jabłka. Zdejmij garnek z ognia, ale pozostaw wszystkie składniki pod przykryciem przez 10 minut.