Smakosze.pl Dieta Prozdrowotne zalety naparu z jabłek i liści laurowych
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Alexis Tejada

Prozdrowotne zalety naparu z jabłek i liści laurowych

17 marca 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Słynny wawrzyn jest również bogatym źródłem olejków eterycznych, witamin oraz składników odżywczych m.in.: wapnia, potasu, selenu, miedzi i magnezu . Nic dziwnego, że nasze babcie nazywały go prawdziwym "darem od Boga".

Liście laurowe obecne są w naszej kuchni nie od dziś. Popularna przyprawa słynie ze swojego charakterystycznego aromatu , który dopełnia smak wielu zup oraz sosów, a także pobudza nasze trawienie.

Liście laurowe dawniej były szeroko wykorzystywane w tzw. medycynie ludowej. Były składnikiem syropów, wywarów i naparów . Teraz znów "wracają do łask", a w mediach coraz więcej mówi się na temat mnogości ich zastosowania.  Na początek warto wypróbować przepis na napar z liści laurowych i jabłek. Okazuje się, bowiem że to połączenie ma naprawdę "wielką moc". Podajemy przepis na niezwykłe domowe lekarstwo!

Przepis na napar z liści laurowych i jabłek

Dlaczego warto zdecydować się na kurację naparem z liści laurowych i jabłek? Po pierwsze napój pomoże złagodzić uciążliwe bóle stawów, pomaga przy uciążliwych migrenach oraz reguluje ciśnienie krwi .

Spożywanie wywaru jest również korzystne dla naszego serca. Napój nadaje się również dla diabetyków. Można go również stosować w profilaktyce cukrzycy . Portal Smak Dnia podaje również, że do jego zalet należy m.in. poprawa pracy mózgu .

W jaki sposób przyrządzić ten prozdrowotny napój? Śpieszymy z odpowiedzią. Przypominamy przy okazji, że artykuł nie jest poradą medyczną i nie zastąpi wizyty u odpowiedniego specjalisty.

Przepis na napar z liści laurowych i jabłek

Składniki:

  • 3 liście laurowe

  • 1 jabłko

  • 1 litr wody

  • cynamon

  • miód

Sposób wykonania:

Umyj i pokrój jabłka, a następnie wydrąż z nich gniazda nasienne. Zagotuj wodę, dodaj do niej laskę cynamonu oraz 3 liście laurowe i gotuj przez około 3 minuty. Po tym czasie dodaj do naparu pokrojone kawałki jabłka. Zdejmij garnek z ognia, ale pozostaw wszystkie składniki pod przykryciem przez 10 minut.

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy