Szczegóły wielkanocnej oferty delikatesów "U Fukiera"
Magda Gessler uchodzi za prawdziwą ekspertkę z zakresu kulinariów. Jej przepisy niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Restauratorka zarządza kilkoma lokalami, jednym z najważniejszych jest U Fukiera, który pełni również funkcję delikatesów.
Po ile Magda Gessler sprzedaje swój żurek?
Nie da się ukryć, że Magda Gessler zna się na kuchni jak mało kto. Jakiś czas temu przedstawialiśmy jej przepis na mazurek . Dziś przyjrzymy się bliżej ofercie delikatesów U Fukiera. Znajdziemy w nich wiele wybornych smakołyków.
Magda Gessler nie raz potwierdzała, że jakość musi swoje kosztować. Ceny za wielkanocne specjały są tego potwierdzeniem. Smakowity żurek od słynnej restauratorki kosztuje 45 zł za 900 ml. Można w nim znaleźć między innymi wyborne prawdziwki .
Magda Gessler podpisuje się swoim nazwiskiem pod produktami sprzedawanymi w delikatesach U Fukiera. Żurek przygotowano na bazie bulionu wołowo-warzywnego, domowego zakwasu oraz żeberek. Gości w nim także wiejska śmietana .
Jakie jeszcze produkty sprzedaje lokal, za który odpowiada Magda Gessler?
Wielkanoc nie może się obejść bez znakomitego pasztetu. Ostatnio przedstawialiśmy przepis na bezmięsny specjał . Magda Gessler w swoich delikatesach również sprzedaje wyborny pasztet. Za 500 g przyjdzie nam zapłacić 75 zł. Mięsny frykas przygotowano z dziczyzny .
(Canva.com / papkin)
Godna uwagi jest także biała kiełbasa. 500 g kosztuje 22 zł. Magda Gessler nie zapomniała o chrzanie. Dodatek do dań może być nasz 16 zł za 235 ml. Jednak to nie koniec wielkanocnych specjałów od gwiazdy Kuchennych Rewolucji.
Domownicy z pewnością będą zachwyceni, kiedy na stole pojawi się schab w galarecie po warszawsku. Porcja 200 g została wyceniona na 21 zł. Natomiast wiejski baleron wędzony o masie 500 g kosztuje 25,50 zł.
[ EMBED-19 ]
Magda Gessler radzi jak ugotować żurek
Bez wątpienia Magda Gessler jest prawdziwą skarbnica kulinarnej wiedzy. Przed Wielkanocą warto sięgnąć po kilka z jej wskazówek. W jednym z wywiadów restauratorka powiedziała, jak przygotować idealny żurek.
Zwracajmy uwagę na kwas, który dodajemy do żurku. Ma być prawdziwy, z żytniej mąki! I bardzo ważne, nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany! Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku. Koniecznie musi to być dobrze zaparzona biała, wręcz szara, kiełbasa — powiedziała Magda Gessler w rozmowie z portalem Fakt, przytaczanej przez Party.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: U Fukiera; Party