Zdrowsza niż łosoś, a do tego pływa w Polsce. Niewielu o niej pamięta
Warto ryby włączyć do diety i cieszyć się ich smakiem. Zdrowe i pełne wartości powinny często gościć na naszym stole. Niestety pewien gatunek ryb został przez nas niemal całkiem zapomniany. Pora to zmienić i na nowo poznać suma.
Ryby w naszej diecie
Jedzenie ryb dostarcza nam nie tylko znakomitych wrażeń smakowych, ale mnóstwo wartości odżywczych. Ryby są doskonałym źródłem białka i kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Dostarczą nam też niezłej porcji witaminy z grupy B i witaminy C. Dlatego co najmniej dwa razy w tygodniu warto jadać ryby.
Zwykle na nasze stoły trafiają w piątek lub przy okazji świąt. Lubimy jeść łososie, dorsze, czy śledzie. W Wigilię doceniamy smak karpia. Jednak w polskich odach mamy rybę, która jest bardzo wartościowe, niestety niemal zapomniana. To sum, o którym warto sobie teraz przypomnieć.
Wigilijny karp w panierce bez ości i posmaku mułu. Prościej się nie daSum pyszny i zdrowy
Sum potrafi zaskoczyć wielkością. Osiąga nawet 2 metry długości i waży 100 kg. Największe sumy to dosłownie giganty. Mogą mierzyć 5 metrów i ważyć 300 kg. Sumy żyją w rzekach i jeziorach w Europie Środkowej i Wschodniej. Jednak ta pyszna ryba bywa też sztucznie hodowana we Włoszech, Francji i na Półwyspie Iberyjskim.
Wszystko ze względu na smak mięsa, który jest niezwykle ceniony w kuchniach na całym świecie. Warto poznać smak suma i zastąpić nim trujące pangi, czy ryby maślane, które Polacy wciąż chętnie kupują. Te ryby bywają toksyczne i są hodowane w skrajnie złych warunkach. Natomiast sum żyje w słodkich wodach i jest bardzo smaczny.
Wybierz suma na obiad
Jak smakuje mięso suma? Wyróżnia się ono delikatnością i lekko słodkawym smakiem. Ryba ma niewiele ości i jest niezwykle wartościowa. Filet z suma dostarczy nam mnóstwa smaku, witamin i kwasów omega-3 i omega-6. Mają one dobroczynne działanie na układ sercowo naczyniowy. Chronią też przed zapaleniem reumatoidalnym stawów, zwyrodnieniem plamki żółtej i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.
Regularne jedzenie mięsa suma chroni nas też przed osteoporozą, wzmacnia kości, zęby i zapobiega chorobom tarczycy, a nawet nowotworom. Jak podać suma? Warto usmażyć go z dodatkiem gałązek kopru, a potem skropić sokiem z cytryny. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić zapiekankę z brokułów. Polecaliśmy też przepis na smaczne kotlety z buraka.
Źródło: fakt.pl