Smakosze.pl
Szynka z tęczą - czy można ją jeść?

Pixabay / planet_fox; Flickr / Kirill Ignatyev

Co oznacza tęczowy odblask na wędlinie?

20 Marca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Szynka i wszelkiego rodzaju wędliny gości na naszych stołach regularnie, jednak nadal pewien szczegół budzi nasz niepokój. Wbrew pozorom, jeśli zauważysz na plasterku mięsa dziwny tęczowy nalotu, nie panikuj. Nie jest oznaką chemii lecz ref

Szynka pokrojona w cienkie plasterki, do tego spora ilość masła, plasterek sera, pomidor, kromka chleba na zakwasie i kiszony ogórek - takie połączenie składników i smaków stanowi doskonałe śniadanie lub kolację. W końcu kanapki z wieloma składnikami świetnie sprawdzają się jako szybki posiłek.

Niestety, niektórzy zauważają na swojej wędlinie pewien niepokojący szczegół. Gdy spojrzy się na pokrojoną w plasterki szynkę, widać na niej specyficzną tęczową poświatę. Wiele osób myśli, że jest to szkodliwa chemia, która wydziela się z mięsa. Nie mamy się jednak czego bać. 

Szynka mieni się tęczą? Możesz spać spokojnie

Jeśli kupujemy szynkę w dobrym sklepie mięsnym, z pewnością często wybieramy opcję pokrojenia mięsa na równe plasterki jeszcze zanim wydamy na nie pieniądze. W domach nie mamy bowiem specjalnych maszyn, których ostrza z taką gładkością kroiłyby mięso. 

To właśnie te maszyny stoją za specyficzną barwą plasterków, na których widać tęczowe plamy, paski czy kropki. Portal WP postanowił zbadać dokładnie, dlaczego często spotykamy się z takim widokiem. Redakcja zapytała się specjalistki, technologa żywności. 

Jest to związane z procesem mechanicznym, któremu poddawana jest szynka, czyli z krojeniem. Powoduje to zmianę struktury mięsa. Przemieszczeniu ulegają włókna mięśniowe na powierzchni wędliny. Dodatkowo szynka jest poddawana działaniu promieniowania świetlnego - tłumaczy WP Milena Głaz, technolog żywności.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy niesamowitą historię koszyczków do szklanek z czasów PRL. W tym tekście z kolei prezentujemy wspaniałe zalety wody po gotowaniu ziarenek ryżu.

To powoduje proces dyfrakcji, czyli "uginanie" światła (lub innych fal) przez drobne obiekty do obszaru cienia. Wtedy załamane światło na powierzchni wędliny sprawia wrażenie "tęczy" - dodaje w dalszej części wypowiedzi. Jakie wędliny nie nadają się w takim razie do jedzenia?

Jakich szynek nie kupować?

Przede wszystkim należy wystrzegać się mięsa, które wygląda, jakby miało mazistą, rozlazłą konsystencję. To znak, że w mięsie zachodzi proces autolizy, czyli rozkładu. Głaz wyjaśnia, że zjedzenie takiego produktu może zakończyć się rozstrojem żołądka. 

Podczas zakupów konsumenci powinni przede wszystkim zwracać uwagę na jakość produktu. Dobra wędlina musi charakteryzować się wysoką wartością odżywczą. Przy jej wyborze zwróćmy uwagę na jej skład i sposób wytwarzania. Pamiętajmy, że im mniej substancji dodatkowych, tym lepiej - mówi dla WP Milena Głaz. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl; pomyslodawcy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kawa

Produkty

Kawa staje się coraz droższa, nie każdego będzie na nią stać

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone i konserwowe

Produkty

Ogórki kiszone czy konserwowe, które z nich są najzdrowsze?

Czytaj więcej >
ogórki w folii

Produkty

Dlaczego ogórki pakowane są w folię?

Czytaj więcej >
Mięsne podkładki chronią nasze zdrowie

Produkty

Do czego służą podkładki pod mięso?

Czytaj więcej >
 Kurkuma jest bardzo zdrowa

Produkty

Dlaczego warto regularnie jadać kurkumę?

Czytaj więcej >