Magda Gessler zrewolucjonizowała sałatkę jarzynową. Dodaje do niej 2 zaskakujące składniki
W jednym z ostatnich odcinków "Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler przewróciła do góry nogami tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową. W popularnym telewizyjnym show pokazała sposób na jej hiszpański odpowiednik. Hiszpańska sałatka jarzynowa w swoim składzie zawiera tuńczyka oraz zielone oliwki. Kropkę nad i stawia dodatek aromatycznego sosu aioli.
Hiszpańską sałatkę jarzynowa przygotowuje się podobnie do naszej rodzimej potrawy. Bazę stanowią gotowane jarzyny z dodatkiem jajka na twardo oraz ogórka. Dokładając 2 niezwykłe dodatki Magdy Gessler możesz w łatwy sposób całkowicie odmienić oblicze tego popularnego dania. Spróbuj koniecznie i przeprowadź swoją własną kuchenną rewolucję.
Przepis na hiszpańską sałatkę jarzynowa Magdy Gessler
Składniki:
-
4 średniej wielkości ziemniaki
-
2 marchewki
-
2 jajka
-
3 duże ogórki kiszone
-
1/2 szklanki zielonych oliwek z papryką
-
2 puszki tuńczyka z wody w kawałkach
-
4 łyżki majonezu
-
sól do smaku
Składniki na sos aioli:
-
1/4 szklanki oliwy
-
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
-
1 jajko
-
garść ząbków czosnku
-
szczypta mielonego kminu rzymskiego
-
sól do smaku
-
1/4 szklanki mleka 3,2% (opcjonalnie dla stonowania smaku sosu)
Jak przygotować hiszpańską sałatkę jarzynową krok po kroku
Przygotuj warzywa do hiszpańskiej sałatki jarzynowej. Marchewki oraz ziemniaki obierz i ugotuj osobno do miękkości . Odstaw do przestudzenia, a następnie pokrój w kostkę . Składniki przełóż do dużej miski .
Jajka do hiszpańskiej sałatki jarzynowej ugotuj na twardo i obierz . Pokrój na mniejsze kawałki, tak samo postąp z ogórkami kiszonymi . Dodaj oba produkty do miski z warzywami.
Przygotuj sos aioli do hiszpańskiej sałatki jarzynowej. Do wąskiego i wysokiego naczynia wbij 2 surowe jajka . Dodaj do nich obrane ząbki czosnku , kumin oraz sól. Całość zalej olejem słonecznikowym oraz oliwą .
Za pomocą ręcznego blendera zmiksuj składniki na jednolita gładką masę . Im bardziej końcówka blendera będzie dopasowana średnicą do naczynia, tym łatwiej uzyskasz zamierzony efekt . Aby sos do hiszpańskiej sałatki jarzynowej był nieco delikatniejszy w smaku, możesz na koniec wymieszać go z odrobiną mleka .
Do miski z pokrojonymi składnikami na hiszpańską sałatkę jarzynową dołóż odsączonego, pokrojonego na kawałki tuńczyka i odsączone z zalewy oliwki . Następnie dodaj majonez oraz sos aioli . Ze względu na intensywność sosu najlepiej dodawać go stopniowo . Na koniec hiszpańską sałatkę jarzynową dopraw do smaku solą oraz dokładnie wymieszaj . Magda Gessler zna także wyśmienity przepis na tradycyjna odsłonę sałatki . Nie gorszy sposób na popularna potrawę ma siostra Anastazja .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Z 3 składników zrobisz wyżerkę dla całej rodziny. Na pewno masz je w kuchni. Cudowne połączenie
-
Czego nie dodawać do bigosu? Niemal wszyscy popełniamy fatalny błąd
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: TVN Kuchenne Rewolucje