Smakosze.pl Przepisy Magda Gessler zrewolucjonizowała sałatkę jarzynową. Dodaje do niej 2 zaskakujące składniki
Canva / fpwing; Pawel Wodzynski / East News

Magda Gessler zrewolucjonizowała sałatkę jarzynową. Dodaje do niej 2 zaskakujące składniki

5 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

W jednym z ostatnich odcinków "Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler przewróciła do góry nogami tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową. W popularnym telewizyjnym show pokazała sposób na jej hiszpański odpowiednik. Hiszpańska sałatka jarzynowa w swoim składzie zawiera tuńczyka oraz zielone oliwki. Kropkę nad i stawia dodatek aromatycznego sosu aioli.

Hiszpańską sałatkę jarzynowa przygotowuje się podobnie do naszej rodzimej potrawy. Bazę stanowią gotowane jarzyny z dodatkiem jajka na twardo oraz ogórka. Dokładając 2 niezwykłe dodatki Magdy Gessler możesz w łatwy sposób całkowicie odmienić oblicze tego popularnego dania. Spróbuj koniecznie i przeprowadź swoją własną kuchenną rewolucję.

Przepis na hiszpańską sałatkę jarzynowa Magdy Gessler

Składniki:

  • 4 średniej wielkości ziemniaki

  • 2 marchewki

  • 2 jajka

  • 3 duże ogórki kiszone

  • 1/2 szklanki zielonych oliwek z papryką

  • 2 puszki tuńczyka z wody w kawałkach

  • 4 łyżki majonezu

  • sól do smaku

Składniki na sos aioli:

  • 1/4 szklanki oliwy

  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

  • 1 jajko

  • garść ząbków czosnku

  • szczypta mielonego kminu rzymskiego

  • sól do smaku

  • 1/4 szklanki mleka 3,2% (opcjonalnie dla stonowania smaku sosu)

Jak przygotować hiszpańską sałatkę jarzynową krok po kroku

Przygotuj warzywa do hiszpańskiej sałatki jarzynowej. Marchewki oraz ziemniaki obierz i ugotuj osobno do miękkości . Odstaw do przestudzenia, a następnie pokrój w kostkę . Składniki przełóż do dużej miski .

Jajka do hiszpańskiej sałatki jarzynowej ugotuj na twardo i obierz . Pokrój na mniejsze kawałki, tak samo postąp z ogórkami kiszonymi . Dodaj oba produkty do miski z warzywami.

Przygotuj sos aioli do hiszpańskiej sałatki jarzynowej. Do wąskiego i wysokiego naczynia wbij 2 surowe jajka . Dodaj do nich obrane ząbki czosnku , kumin oraz sól. Całość zalej olejem słonecznikowym oraz oliwą .

Za pomocą ręcznego blendera zmiksuj składniki na jednolita gładką masę . Im bardziej końcówka blendera będzie dopasowana średnicą do naczynia, tym łatwiej uzyskasz zamierzony efekt . Aby sos do hiszpańskiej sałatki jarzynowej był nieco delikatniejszy w smaku, możesz na koniec wymieszać go z odrobiną mleka .

Do miski z pokrojonymi składnikami na hiszpańską sałatkę jarzynową dołóż odsączonego, pokrojonego na kawałki tuńczyka i odsączone z zalewy oliwki . Następnie dodaj majonez oraz sos aioli . Ze względu na intensywność sosu najlepiej dodawać go stopniowo . Na koniec hiszpańską sałatkę jarzynową dopraw do smaku solą oraz dokładnie wymieszaj . Magda Gessler zna także wyśmienity przepis na tradycyjna odsłonę sałatki . Nie gorszy sposób na popularna potrawę ma siostra Anastazja .

Canva / sakari37
Canva / sakari37

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: TVN Kuchenne Rewolucje

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy