Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sałatka jarzynowa według Gessler. Niebywała pełnia smaku
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 12.09.2022 10:01

Sałatka jarzynowa według Gessler. Niebywała pełnia smaku

Magda Gessler, sałatka
TRICOLORS/East News, Canva/springtime78

Sałatka jarzynowa króluje na naszych stołach zarówno na święta, jak i bez specjalnych okazji. Choć trudno w to uwierzyć, jest sposób, który sprawia, że ta potraw może być jeszcze pyszniejsza. Magda Gessler wyjawiła swoją tajemnicę na pyszną sałatkę jarzynową — do jej przyrządzenia używa warzyw gotowanych w rosole.

Warzywa na sałatkę jarzynową zazwyczaj gotujemy w wodzie, jednak to te gotowane w rosole zyskują bogaty smak i aromat. Dzięki temu danie wprost zachwyca lekko mięsnym posmakiem. Przy okazji zyskujemy też pyszny wywar, jako bazę na zupę, czy też gotowane mięso, które możemy wykorzystać do innych smakowitych dań. To sprawia, że takie przygotowanie warzyw na sałatkę jarzynową ma same zalety.

Przepis na sałatkę jarzynową według Magdy Gessler

Składniki:

  • 3 marchewki

  • 2 ziemniaki

  • 2 pietruszki

  • 1 mały seler

  • 4 ogórki kiszone

  • 1 cebula

  • 1 jajko na twardo

  • 1 jabłko

  • 1 puszka groszku konserwowego

Składniki na sos:

  • ząbek czosnku

  • sól

  • pieprz

  • sok z cytryny

  • majonez

  • trochę kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania sałatki jarzynowej

Warzywa korzeniowe dokładnie wyszoruj, opłucz i ugotuj w rosole. Do wywaru, oprócz warzyw na sałatkę jarzynową, dodaj zwyczajowe mięso oraz przyprawy. Przy gotowaniu rosołu użyj również pora, nie będzie on jednak składnikiem sałatki jarzynowej. Ugotowane warzywa odstaw do wystygnięcia.

W międzyczasie cebulę obierz z łupiny, posiekaj i sparz wrzątkiem. Z ogórków kiszonych na sałatkę jarzynową poodcinaj końcówki. Jajko ugotuj na twardo i obierz ze skorupki. Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę, dodaj do nich także umyte, obrane i pokrojone w kostkę jabłko.

Wymieszaj ze sobą płynne składniki na sos do sałatki jarzynowej: majonez połącz ze śmietaną w proporcjach 3:2. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Na koniec dopraw sos solą i pieprzem.

Ostygnięte warzywa z rosołu obierz i pokrój w drobną kostkę. Połącz z warzywami pozostałe, przygotowane wcześniej składniki na sałatkę jarzynową. Dodaj puszkę odsączonego groszku konserwowego. Całość zalej sosem i dokładnie wymieszaj. Sałatka jarzynowa jest gotowa do podania.

Mięso z rosołu możesz wykorzystać do zrobienia pysznych krokietów. A na bazie otrzymanego rosołu przygotujesz rewelacyjną zupę pomidorową.

Canva / arfo
Canva / arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin