Makaron z bobem
Makaron z bobem
Pomysł na jednogarnkowe danie? Makaron z bobem, fetą, pomidorami i szczypiorkiem!Poznaj przepis na błyskawiczny i bardzo pożywny obiad.
Wartości odżywcze bobu
Bób cechuje wysoka wartość odżywcza przy niskiej kaloryczności - 100 g ziaren to tylko 76 kalorie! Bób to przede wszystkim źródło pełnowartościowego białka, jest więc szczególnie zalecany osobom będącym na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Roślina ta zawiera również duże ilości błonnika oraz żelaza. Ze względu na wysoką zawartość cukrów oraz związków purynowych bób nie jest zalecany dla osób chorujących na cukrzycę i dnę moczanową.
Przepis na makaron z bobem
Składniki potrzebne do przygotowania makaronu z bobem dla dwóch osób:– makaron tagliatelle,– 200 g bobu łuskanego,– 50 g sera feta,– kilka pomidorków koktajlowych,– ząbek czosnku,– mała czerwona cebula,– posiekany szczypiorek,– 2 łyżki oliwy z oliwek,– sól, pieprz.
Bób ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelej go zimną wodą i obierz ze skórki. Makaron ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj drobno posiekany czosnek i cebulę. Smaż do uzyskania złocistego koloru. Następnie dodaj bób i pomidorki koktajlowe. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodaj pokrojoną w kostkę fetę, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Na koniec wsyp ugotowany makaron i posiekany szczypiorek.Mieszaj chwilę na dużym ogniu, całość ponownie wymieszaj.
Smacznego!