Smakosze.pl Przepisy Makaron z kurczakiem i pomidorami na kolację
canva/natabene

Makaron z kurczakiem i pomidorami na kolację

28 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Makaron z kurczakiem i pomidorami to pomysł na zdrową, pożywną i wyjątkowo smaczną kolację, którą przygotujesz błyskawicznie dla całej rodziny. Delikatne mięso w połączeniu z aromatycznym sosem pomidorowym ekspresowo zniknie z talerzy, a Ty na pewno usłyszysz prośby o dokładkę. Poznaj przepis na makaron z kurczakiem i pomidorami na kolację.

Makaron jest podstawowym składnikiem wielu doskonałych dań, zup, sałatek. Z kurczakiem, marchewką, cebulką i pomidorami tworzy idealny posiłek na kolację. Makaron z kurczakiem i pomidorami jest lekki, ale bardzo sycący. Danie przygotowane jest na łyżce oliwy, aby jak najbardziej zmniejszyć jego kaloryczność.

Makaron z kurczakiem i pomidorami doprawiam ziołami prowansalskimi, ponieważ lubię ich smak. Danie możesz przygotować również z rozmarynem, pietruszką i ulubionymi ziołami. Do sosu nie dodaję mąki ani gotowych sosów w proszku. Pomidory odparują na patelni, tworząc gęsty i aromatyczny sos bez zagęszczaczy.

Makaron z kurczakiem smakuje równie dobrze w towarzystwie szpinaku na sosie śmietanowym. Tu znajdziesz przepis na prosty i smaczny obiad lub kolację, czyli makaron penne z kurczakiem i szpinakiem.

Przepis na makaron z kurczakiem i pomidorami

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g makaronu penne

  • 400 g polędwiczek z kurczaka lub duża pierś kurczaka

  • 2 marchewki

  • czerwona cebula

  • 2 puszki pomidorów

  • sól, pieprz

  • pół łyżeczki cukru

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • łyżka oliwy z oliwek

Jak przygotować makaron z kurczakiem i pomidorami na kolację?

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Mięso umyj, obierz i pokrój. Na oliwie podsmaż posiekaną drobno cebulę, dodaj kurczaka, oprósz solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i smaż przez kilka minut.

Marchewki pokrój w drobną kostkę i dodaj ją do kurczaka, smaż 5-7 minut, następnie dodaj pomidory z puszki, cukier i gotuj na wolnym ogniu, aż marchewka zmięknie, a kurczak się ugotuje. W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem, ziołami.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy