Smakosze.pl
Przepis na makaron penne z kurczakiem

canva/alisafarov

Przepis na makaron penne z kurczakiem

26 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Szukasz pomysłu na szybki, pożywny i smaczny obiad? Makaron penne z kurczakiem w aromatycznym sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to świetne danie dla całej rodziny. Parmezan dodany przed podaniem wzmacnia smak potrawy i nadaje jej włoskiego charakteru. Poznaj przepis na makaron penne z kurczakiem.

Makarony z kurczakiem to sprawdzone dania obiadowe, które wychodzą za każdym razem, niezależnie od dodanych składników. Delikatny drób doskonale komponuje się z różnymi sosami i warzywami, dzięki czemu możesz stworzyć z nich wiele ciekawych dań. Moim numerem jeden jest jednak makaron penne z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym. Danie jest proste, pożywne i doskonale doprawione.

Do przygotowania sosu nie używam mąki. Śmietana doskonale zredukuje się podczas gotowania na wolnym ogniu. Penne jest najlepszym rodzajem makaronu do dań na bazie sosu śmietanowego oraz zapiekanek. Kształt makaronu umożliwia wchłonięcie dużej ilości sosu sprawiając, że każde danie jest po prostu pyszne.

Przepis na makaron penne z kurczakiem

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g makaronu penne

  • pierś z kurczaka

  • 100 g świeżego szpinaku

  • pół czerwonej cebulki

  • 6 kawałków suszonych suszonych pomidorów

  • 3 ząbki czosnku

  • 200 ml śmietany do zup i sosów 12%

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • oliwa z oliwek

  • sól, pieprz

  • mały kawałek parmezanu do oprószenia dania

Jak przygotować makaron penne z kurczakiem?

Mięso umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Przygotuj marynatę do kurczaka: łyżkę oliwy wymieszaj z ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą i obtocz w niej kawałki mięsa. Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodaj kurczaka i smaż przez kilka minut, następnie dodaj liście szpinaku i ponownie obsmaż. Na patelnię wlej śmietanę, dodaj pokrojone pomidory i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a śmietana się zredukuje. Dopraw solą i pieprzem.

Na talerz nałóż porcję makaronu, polej sosem i całość posyp startym parmezanem.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >