Makaron ze szparagami, tartą cukinią i mascarpone - szybki przepis
Makaron ze szparagami, tartą cukinią i mascarpone - składniki
5 sztuk zielonych szparagów,
150 g makaronu penne,
1 szklanka startej cukinii (ze skórką),
1 duże jajko,
1 łyżka masła,
2 - 3 łyżki serka mascarpone,
1/2 małej cebulki,
świeża kolendra,
sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Makaron ze szparagami, tartą cukinią i mascarpone - sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ugotowany makaron odcedzamy. Cukinię myjemy w zimnej wodzie i ścieramy wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach - odmierzyć jedną szklankę.
Szparagi myjemy pod wodą, odłamujemy twarde końce i kroimy na kawałki (około 2 cm). Cebulkę kroimy w drobną kostkę.
Na patelni lub garnku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy szparagi i sól, podsmażamy na średnim ogniu przez kilka minut (aż zmiękną, ale nadal będą chrupiące). Dodajemy startą cukinię i pokrojoną cebulkę, smażymy mieszając przez około 1 - 2 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jajko wbijamy do miski i dodajemy serek mascarpone, mieszamy widelcem, doprawiamy solą i zmielonym czarnym pieprzem. Odstawiamy patelnię z warzywami z ognia i wlewamy przygotowaną masę, cały czas mieszając, aż powstały sos pokryje warzywa i wszystko się podgrzeje. Dodajemy do całości przygotowany wcześniej makaron i mieszamy. Wykładamy danie na talerz, posypujemy kolendrą i jeśli to konieczne - także solą i pieprzem.
Najlepsze szparagi są w sezonie, a poza sezonem na szparagi możesz użyć szpinaku, bobu czy zielonego groszku.