Makaron ze szparagami, tartą cukinią i mascarpone
Canva.com

Makaron ze szparagami, tartą cukinią i mascarpone - szybki przepis

Makaron ze szparagami, tartą cukinią i mascarpone to proste i zdrowe danie wegetariańskie, które zachwyca smakiem i wyglądem. Składniki do tego dania znajdziesz w każdym sklepie, a jego wykonanie nie zajmie wiele czasu. Jak przygotować makaron ze szparagami, tartą cukinią i serkiem mascarpone?

Makaron ze szparagami, tartą cukinią i mascarpone - składniki

  • 5 sztuk zielonych szparagów,
  • 150 g makaronu penne,
  • 1 szklanka startej cukinii (ze skórką),
  • 1 duże jajko,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 - 3 łyżki serka mascarpone,
  • 1/2 małej cebulki,
  • świeża kolendra,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Makaron ze szparagami, tartą cukinią i mascarpone - sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ugotowany makaron odcedzamy. Cukinię myjemy w zimnej wodzie i ścieramy wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach - odmierzyć jedną szklankę.

Szparagi myjemy pod wodą, odłamujemy twarde końce i kroimy na kawałki (około 2 cm). Cebulkę kroimy w drobną kostkę.

Na patelni lub garnku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy szparagi i sól, podsmażamy na średnim ogniu przez kilka minut (aż zmiękną, ale nadal będą chrupiące). Dodajemy startą cukinię i pokrojoną cebulkę, smażymy mieszając przez około 1 - 2 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jajko wbijamy do miski i dodajemy serek mascarpone, mieszamy widelcem, doprawiamy solą i zmielonym czarnym pieprzem. Odstawiamy patelnię z warzywami z ognia i wlewamy przygotowaną masę, cały czas mieszając, aż powstały sos pokryje warzywa i wszystko się podgrzeje. Dodajemy do całości przygotowany wcześniej makaron i mieszamy. Wykładamy danie na talerz, posypujemy kolendrą i jeśli to konieczne - także solą i pieprzem.

Najlepsze szparagi są w sezonie, a poza sezonem na szparagi możesz użyć szpinaku, bobu czy zielonego groszku.

Następny artykuł