Makaron to produkt wyjątkowo popularny w kuchniach całego świata. Tworzy się go zwykle z ciasta na bazie mąki i wody. Makaron jajeczny z kolei, zgodnie ze swoją nazwą, zawiera w sobie jeszcze kurze jaja. W zależności od regionu do makaronu mogą zostać dorzucone rozmaite dodatki, lub może on być tworzony w formie odrębnej od tradycyjnej. Przykład może stanowić makaron ryżowy lub makaron z wodorostów.
Makaron stanowi jeden z najstarszych rodzajów pożywienia, w związku z czym przez lata ewolucji gastronomii, ludzkość utworzyła wiele przepisów na makarony, z których każdy różnić się od siebie może smakiem, konsystencją i przeznaczeniem. Najbardziej znana ze stosowania makaronów jest kuchnia włoska i kuchnia chińska.
Wszelkiego rodzaju makaron może stanowić idealny dodatek do wielu potraw, lub stanowić danie główne samo w sobie. Do przykładów możemy zaliczyć wszelkiego rodzaju spaghetti, lasagne (czyt. „lazania”), zapiekanka makaronowa z kurczakiem, czy smażony makaron po chińsku.
Makarony możemy podzielić przez wzgląd na sposób jego wyrobu i przepis na makaron, lub kształt danego makaronu, sugerujący również jego kulinarne zastosowanie. W przypadku pierwszego z kryteriów najczęściej spotykany na polskich stołach jest makaron jajeczny (również makaron domowy, czy makaron tradycyjny).
Wyróżnić możemy także makaron ryżowy, makaron z wodorostów, makaron sojowy czy makaron kukurydziany. Makaron często wytwarza się także z roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca, fasola czy ciecierzyca. Do nieco bardziej oryginalnych, a wręcz egzotycznych rodzajów makaronu zaliczymy makaron z amarantusa, z komosy ryżowej, z gryki, a nawet z buraków czy ziemniaków.
Jeśli zaś chodzi o rodzaje makaronu względem ich kształtu czy zastosowania kulinarnego, to do najpopularniejszych zaliczymy na pewno makaron spaghetti (długie nitki), tagiatelle (wstążki), penne (rurki) czy fusilli (świderki).
Wartości odżywcze makaronu mogą być różne w zależności nie tylko od typu samego makaronu, ale także sposobu jego przygotowania. Makaron stanowi dobre źródło węglowodanów, które dodadzą naszemu organizmowi energii, a także białka, stanowiącego budulec masy mięśniowej. Zdecydowanie jednak makaron tradycyjny stanowi wysokokaloryczny posiłek.
Jeżeli chcemy wybrać najzdrowszy makaron, to naszą uwagę powinien przykuć makaron pełnoziarnisty. Zawiera on znacznie mniej kalorii, a przy tym jest dalece zasobniejszy w błonnik pokarmowy, składniki mineralne takie jak żelazo, magnez czy cynk, a przy tym posiada sporo witamin z grupy B.
Pokaż więcej
Internetowy krytyk, który testuje gotowe dania z popularnych sieci sklepów spożywczych, ocenił dania od Roberta Makłowicza. Krytyk już na samym początku zauważył jedną rzecz, która zasługuje na pochwałę. Jak smakuje makaron carbonara i czy warto zakupić go na obiad?
Oto przyspieszony kurs prawdziwej włoskiej kuchni. Jej makarony wyglądają zupełnie inaczej niż nasze interpretacje, ale są równie banalne w przygotowaniu i niezwykle pyszne. Za potrawę wziął się uwielbiany prze chyba wszystkich Tomasz Strzelczyk. Będzie prosto i bardzo pysznie.
Co podać na kolację? Warto przyrządzić sałatkę z makaronem ryżowym. Z dodatkiem szynki, papryki i ogórka sprawi, że ten ostatni posiłek w ciągu dnia zjesz z prawdziwym apetytem.
Makaron jest wyśmienitym dodatkiem do wielu dań. Chętnie dodajemy go do zapiekanek, mięsa, warzyw, zup oraz sałatek. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy. I tutaj niemal wszyscy Polacy popełniają najgorszy błąd.
To przepis na prostą i niezwykle szybką, pyszną sałatkę. Przy jej przygotowaniu wykorzystujemy szczególny rodzaj makaronu. Dzięki niemu danie tak łatwo zjeść nawet w imprezowych warunkach.
Oto przepis na prosty makaron, z którego, dzięki tylko kilku składnikom, powstaje szybki posiłek. Jak przystało na hity włoskiej kuchni, łączymy tu na szybko kilka składników. Efekt może nie jest czystą recepturą ze słonecznej Italii, ale niewątpliwie jest nią inspirowany.
Makaron jest nieodłącznym elementem rozmaitych dań. Jednak nie każdy produkt powinien trafiać na stół. Jaki jest najgorszy makaron? Niestety ten najbardziej przez nas lubiany.
Pyszna i sycąca sałatka jest świetna jako szybka przekąska lub lunch do pracy. Jednak sprawdzi się doskonale na uroczystości, takie jak andrzejki. Można przygotować ją zawczasu i zaserwować jako pierwsze danie w oczekiwaniu na efekty gotowania.
Sałatka gyros jest popularna i lubiana. Teraz zrób ją inaczej niż zwykle. Ten produkt dodany do sałatki sprawi, że będzie syta i pyszna.
Po co makaron na cmentarzu? Nie, nie do jedzenia ani dokarmiania ptaków. Makaron pomoże nam w pewnej ważnej czynności, którą każdy z nas wykonuje, odwiedzając groby bliskich na Wszystkich Świętych.
Oto prosty przepis na sycącą sałatkę. Świetnie sprawdzi się jako przystawka na zimno, która pomoże gościom zaspokoić pierwszy głód, kiedy w kuchni dopracowujemy danie główne. Sałatka jest łatwa w przygotowaniu i bardzo pomysłowa. Nikt nie przejdzie obok niej obojętnie.
Idealny, bo łatwy i szybki, sposób na resztki z lodówki. Połączenie ugotowanego wcześniej makaronu, starzejącego się sera i szynki daje dobrą przekąskę na śniadanie lub lunch do pracy.
Łazanki to danie, które zasługuje na częstszą obecność na naszych stołach. Prosta makaronowa potrawa świetnie komponuje się ze składnikami bliskimi naszemu sercu. W tym wypadku chodzi o kapustę kiszoną i wkładkę mięsną.
Makaron ma szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Niedosolony jest niesmaczny, a przesolony też niedobry. Kiedy solić wodę? Okazuje się, że odpowiedni moment ma tu kluczowe znaczenie.
Choć to przepis na danie makaronowe, Tomasz Strzelczyk zapewnia, że nie ma ono nic wspólnego z Włochami, a raczej z Polską. Kucharz przyznaje, że zajadał się nim w dzieciństwie i chyba nie on jeden – to tanie i proste danie, jeśli dobrze je przygotować, jest doskonałe na codzienny domowy obiad.
Dodajesz makaron do zupy pomidorowej? Przyjrzyj mu się bacznie. Być może sięgasz po jeden z najbardziej niezdrowych produktów tego typu. Pora zmienić swoje kulinarne przyzwyczajenia.
Gotowanie makaronu wydaje się proste, ale nawet najbardziej doświadczony kucharz może to zepsuć. Wyjaśnijmy raz na zawsze, czy makaron można płukać, czy nie. Przeczytaj i dowiedz się jak robić to dobrze.
Masz apetyt na obiad, ale nie chcesz zbyt długo przyrządzać posiłku? W takim razie skorzystaj z tego przepisu. Dzięki niemu w prosty sposób przygotujesz szybki obiad. Makaron zapiekany ze znakomitym sosem stanie się twoim ulubionym daniem.
Robert Makłowicz w 2023 roku założył firmę Makłowicz i synowie. W jej ofercie znajdziemy: dania gotowe, zupy, oliwy i sosy. Produkty dostępne są m.in. w popularnych sieciach handlowych takich jak Lidl i Biedronka. Miałam okazję skosztować jeden z flagowych smakołyków. Od razu wiedziałam, co o nim myśleć!
Zapomnij o schabowych na niedzielę. Poznaj przepis i na obiad przygotuj z niego fantastyczne danie z domowego makaronu i mięsa. Smak zachwyci każdego domownika i będą prosić, abyś przygotowywała go, co tydzień. Sposób jest banalny, a w dodatku niezbyt czasochłonny. Wystarczy odrobina cierpliwości, a danie wyjdzie idealne.
Kotlety na obiad to przeszłość. Znany kucharz - Tomasz Strzelczyk - ma znacznie lepszy pomysł na ten posiłek. Z jego przepisem przygotujesz naprawdę niezwykłe i smaczne danie. Zrób ten obiad i o jego wyjątkowym smaku przekonaj się sama. Domownicy będą zachwyceni.
Zainspiruj się i na dzisiejszy obiad podaj fantastyczną zapiekankę. Wystarczy, że masz makaron i kilka składników, a przygotujesz przepyszne danie dla całej rodziny. Zachwycą się nią na tyle, że poproszą o niejedną dokładkę. Wypróbuj przepis, a będziesz wracać do niego nieraz.
Ten przepis pokazuje, jak wszechstronnym produktem jest makaron. Przygotowujemy tu wersję gotowaną w bardzo nietypowy sposób. Jeśli szukasz zupełnie nowego pomysłu na danie makaronowe, być może oto właśnie on.
Ekspresowy, nieco „studencki” w charakterze przepis na naprawdę tani i szybki obiad. Przygotowanie go trwa dosłownie tyle, ile potrzeba na zagotowanie makaronu. Szybko zaspokaja apetyt i daje energię na dalszy ciąg dnia.
Smaczny obiad dla całej rodziny możesz przygotować w mniej niż trzy kwadranse. Wystarczy, że poznasz ten przepis i przygotujesz z niego fantastyczne danie. Jest nim zapiekanka z makaronu, która zasmakuje każdemu. Koniecznie musi dowiedzieć się, jak ją zrobić.
Gotowanie makaronu wydaje się banalnie proste. Jednak warto zwrócić uwagę na odcedzanie tego produktu. Pewien błąd sprawi, że makaron będzie nie taki, jak powinien. Dlatego radzimy, jakiego błędu unikać.
Co ugotować, gdy brakuje czasu i pomysłów? W takim momentach przyrządzam szybki obiad z makaronem. Wystarczy dosłownie kilka składników, by przyrządzić smaczny i pożywny posiłek. Takie danie mogę jeść codziennie, dlatego każdemu polecam ten prosty przepis.
Nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Wykorzystaj je do przygotowania obłędnie smacznego sosu, który dodasz do makaronu. W ten sposób stworzysz przepyszny obiad dla całej rodziny. Przepis jest banalnie prosty i szybki, dlatego zrób ten sos nawet dzisiaj i zaskocz domowników.