Makaron to produkt wyjątkowo popularny w kuchniach całego świata. Tworzy się go zwykle z ciasta na bazie mąki i wody. Makaron jajeczny z kolei, zgodnie ze swoją nazwą, zawiera w sobie jeszcze kurze jaja. W zależności od regionu do makaronu mogą zostać dorzucone rozmaite dodatki, lub może on być tworzony w formie odrębnej od tradycyjnej. Przykład może stanowić makaron ryżowy lub makaron z wodorostów.
Makaron stanowi jeden z najstarszych rodzajów pożywienia, w związku z czym przez lata ewolucji gastronomii, ludzkość utworzyła wiele przepisów na makarony, z których każdy różnić się od siebie może smakiem, konsystencją i przeznaczeniem. Najbardziej znana ze stosowania makaronów jest kuchnia włoska i kuchnia chińska.
Wszelkiego rodzaju makaron może stanowić idealny dodatek do wielu potraw, lub stanowić danie główne samo w sobie. Do przykładów możemy zaliczyć wszelkiego rodzaju spaghetti, lasagne (czyt. „lazania”), zapiekanka makaronowa z kurczakiem, czy smażony makaron po chińsku.
Makarony możemy podzielić przez wzgląd na sposób jego wyrobu i przepis na makaron, lub kształt danego makaronu, sugerujący również jego kulinarne zastosowanie. W przypadku pierwszego z kryteriów najczęściej spotykany na polskich stołach jest makaron jajeczny (również makaron domowy, czy makaron tradycyjny).
Wyróżnić możemy także makaron ryżowy, makaron z wodorostów, makaron sojowy czy makaron kukurydziany. Makaron często wytwarza się także z roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca, fasola czy ciecierzyca. Do nieco bardziej oryginalnych, a wręcz egzotycznych rodzajów makaronu zaliczymy makaron z amarantusa, z komosy ryżowej, z gryki, a nawet z buraków czy ziemniaków.
Jeśli zaś chodzi o rodzaje makaronu względem ich kształtu czy zastosowania kulinarnego, to do najpopularniejszych zaliczymy na pewno makaron spaghetti (długie nitki), tagiatelle (wstążki), penne (rurki) czy fusilli (świderki).
Wartości odżywcze makaronu mogą być różne w zależności nie tylko od typu samego makaronu, ale także sposobu jego przygotowania. Makaron stanowi dobre źródło węglowodanów, które dodadzą naszemu organizmowi energii, a także białka, stanowiącego budulec masy mięśniowej. Zdecydowanie jednak makaron tradycyjny stanowi wysokokaloryczny posiłek.
Jeżeli chcemy wybrać najzdrowszy makaron, to naszą uwagę powinien przykuć makaron pełnoziarnisty. Zawiera on znacznie mniej kalorii, a przy tym jest dalece zasobniejszy w błonnik pokarmowy, składniki mineralne takie jak żelazo, magnez czy cynk, a przy tym posiada sporo witamin z grupy B.
Pokaż więcej
Komisja Europejska przedstawiła plan dla swoich obywateli. Zakłada on zgromadzenie zapasów niezbędnych do przetrwania kryzysu. W ich skład ma wchodzić woda, żywność, a także inne przedmioty, jak lekarstwa, opatrunki czy gotówka. Jest to element nowej strategii KE, która ma przygotować mieszkańców Europy na sytuacje awaryjne, włączając w to ryzyko ataku zbrojnego.
Nowe odkrycia naukowe rzucają cień na tradycję gotowania makaronu. Okazuje się, że zwykły sposób postępowania nie jest tak niewinny, jak mogłoby się wydawać.
Popularność gotowych dań rośnie wraz ze zmieniającymi się trendami konsumenckimi. Naprzeciw tym potrzebom wychodzi Żabka, oferując unikalne i innowacyjne produkty pod swoimi markami własnymi takimi jak Szamamm. Potwierdzają to wyniki sprzedaży – co miesiąc klienci sieci kupują około 4 milionów dań obiadowych. Jednocześnie Żabka aktywnie wspiera rozwój zdrowego żywienia, czego przykładem jest program „Porcja DobreGO!”.Klienci chętnie sięgają po dania obiadowe marki Szamamm, które są zbilansowane i sycące. Każde danie jest starannie dopracowywane przez specjalistów, którzy degustują i udoskonalają poszczególne elementy, aby trafiały prosto w kulinarne serca konsumentów. Wśród dostępnych produktów znajdują się dania o wysokiej zawartości białka oraz obniżonej zawartości cukru. Na wielu z nich widnieje oznaczenie „Porcja DobreGO!”, co stanowi gwarancję dobrze zbilansowanego posiłku. Dbając o najwyższą jakość, do dań nie są dodawane substancje konserwujące. Większość posiłków można łatwo podgrzać w mikrofalówce i zjeść bezpośrednio z opakowania.– Jakość produktów marek własnych to dla nas absolutny priorytet. Robimy wszystko, by nasze dania gotowe były smaczne i zdrowe. Każde z nich jest starannie zbilansowane i zgodne z najnowszymi trendami żywieniowymi. Chcemy, aby klienci czuli, że nasze posiłki są jak te przygotowane w domu, czyli równie wartościowe, ale bez wysiłku związanego z gotowaniem. Dzięki temu mogą zaoszczędzić czas i wykorzystać go tak, jak lubią najbardziej – mówi Jakub Malec, Sustainable Food Manager w Grupie Żabka.
Na dzisiejszy obiad koniecznie przygotuj zapiekankę z tego przepisu. Połączenie nietypowych składników gwarantuje pełnię smaku i zachwyt na twarzach całej rodziny. Przygotowanie jest banalne, a cały proces trwa dosłownie chwilę. Wypróbuj, a z makaronu przez długi czas nie zrobisz nic innego.
Makaron jest niesamowicie popularnym produktem, który jest wykorzystywany do wielu różnorodnych dań. Przede wszystkim istnieje wiele rodzajów makaronu oraz kształtu. Każde są najczęściej przeznaczone dla konkretnej potrawy. Tym razem mamy Wam do zaproponowania przepis na makaronowy posiłek, który zrobicie w mgnieniu oka.
W polskiej kuchni mamy wiele potraw, obok których nie można przejść obojętnie. Flaki i inne dania na podrobach to tylko niektóre z nich. W tradycyjnych przepisach znajdziemy także zupy, które budzą niemałe kontrowersje. To danie z pewnością jest jedną z nich.
Dania z makaronem są szczególnie lubiane. Niestety nie należą do potraw niskokalorycznych. Warto jednak uspokoić osoby na diecie odchudzającej. Pewien rodzaj makaronu sprawi, że schudną i zapewnią organizmowi porcję błonnika.
Jaki makaron najlepiej wybrać? Możliwości jest dużo, ale tylko jedna odpowiedź jest słuszna. Warto samemu przyrządzić swój własny makaron. Nie jest to trudne, a efekt smakowy sprawi, że przestaniecie kupować sklepowy. Przepis jest bardzo prosty.
Zainspiruj się naszym przepisem i na obiad przygotuj fantastyczne, lecz nietypowe danie. Makaron faszerowany mielonym mięsem to propozycja unikatowa, ale i smaczna. Zrób i przekonaj się, czy było warto zaryzykować.
Chociaż makaron, to nie jest produkt, który traktujemy w ten sam sposób co we Włoszech, to jednak jest on w naszym kraju bardzo popularny. W książkach kucharskich oraz w Internecie znajdziemy masę przepisów na dania z makaronem. Często zdarza się jednak tak, że gotujemy całe opakowania, a po odgrzaniu następnego dnia niestety smak już nie jest ten sam. Na szczęście jest na to sposób.
Mole spożywcze to z pewnością zmartwienie niejednej osoby. Niestety czasami ciężko jest z nimi walczyć, ponieważ nie wszystkie sposoby działają. Na szczęście nie trzeba stosować drogich środków chemicznych, aby poradzić sobie z tymi szkodnikami. Istnieje domowy sposób na to, aby je zwalczyć. Koniecznie sprawdź jaki.
Co dobrego przygotować na Dzień Dziadka? Warto sięgnąć po przepis Heni Foks. Z jej przepisem nawet prosta sałatka makaronowa zachwyca smakiem. Do tego prezentuje się jak marzenie.
Prosty i przepyszny przepis, który zrobisz w kilka minut. Większość składników na pewno masz w domu. Odkryj aromatyczny makaron, który powstał w Neapolu. To danie od teraz będzie królowało na Twoim stole.
Ta prosta zapiekanka przypomina lazanię, jest jednak dużo bardziej swojska. Jest przy okazji łatwa do przyrządzenia. Trudno ją właściwie skategoryzować – może jako torcik naleśnikowy na słono?
Makaron jest produktem, który często gości na naszych stołach. Najpierw go gotujemy i od razu pojawia się pytanie. Co zrobić z wodą po gotowaniu makaronu? Przyda się w naszym domu i sprawi, że dosłownie będzie kwitnąco.
To jedno z najszybszych dań, po jakie często sięgamy, ale w niezwykłym wydaniu. Makaron zasmażony na patelni, a w tym wypadku raczej zapieczony, jest pyszną, szybką i tanią potrawą.
Błyskawiczna zapiekanka makaronowa przypadnie do gustu każdemu, kogo zmęczyły już nieco świąteczne dania. Pozwoli też na łagodny powrót do codziennych obowiązków, zdejmując z naszych barków pracochłonne gotowanie. Wystarczy kilka minut w kuchni i to proste i apetyczne danie jest gotowe. Nie uwierzysz, jakie to proste.
Znacie kluski z makiem? To danie wigilijne popularne jest na Mazowszu i w Małopolsce. U mnie w domu od dawna też jest kulinarnym hitem świąt. Dlatego każdemu polecam przepis na pyszne kluski z makiem.
W piątek (20 grudnia) na granicy polsko-ukraińskiej Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zatrzymała transport z Ukrainy. Znajdowało się w nim zboże, które wzbudziło wątpliwości urzędników. O to kulisy działania służb.
Oto sposób na podkręcenie popularnej na naszych stołach sałatki. Z tym makaronem staje się ona pełniejsza w smaku. Nabiera też nowej, nieco bardziej wilgotnej struktury.
Internetowy krytyk, który testuje gotowe dania z popularnych sieci sklepów spożywczych, ocenił dania od Roberta Makłowicza. Krytyk już na samym początku zauważył jedną rzecz, która zasługuje na pochwałę. Jak smakuje makaron carbonara i czy warto zakupić go na obiad?
Oto przyspieszony kurs prawdziwej włoskiej kuchni. Jej makarony wyglądają zupełnie inaczej niż nasze interpretacje, ale są równie banalne w przygotowaniu i niezwykle pyszne. Za potrawę wziął się uwielbiany prze chyba wszystkich Tomasz Strzelczyk. Będzie prosto i bardzo pysznie.
Co podać na kolację? Warto przyrządzić sałatkę z makaronem ryżowym. Z dodatkiem szynki, papryki i ogórka sprawi, że ten ostatni posiłek w ciągu dnia zjesz z prawdziwym apetytem.
Makaron jest wyśmienitym dodatkiem do wielu dań. Chętnie dodajemy go do zapiekanek, mięsa, warzyw, zup oraz sałatek. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy. I tutaj niemal wszyscy Polacy popełniają najgorszy błąd.
To przepis na prostą i niezwykle szybką, pyszną sałatkę. Przy jej przygotowaniu wykorzystujemy szczególny rodzaj makaronu. Dzięki niemu danie tak łatwo zjeść nawet w imprezowych warunkach.
Oto przepis na prosty makaron, z którego, dzięki tylko kilku składnikom, powstaje szybki posiłek. Jak przystało na hity włoskiej kuchni, łączymy tu na szybko kilka składników. Efekt może nie jest czystą recepturą ze słonecznej Italii, ale niewątpliwie jest nią inspirowany.
Makaron jest nieodłącznym elementem rozmaitych dań. Jednak nie każdy produkt powinien trafiać na stół. Jaki jest najgorszy makaron? Niestety ten najbardziej przez nas lubiany.
Pyszna i sycąca sałatka jest świetna jako szybka przekąska lub lunch do pracy. Jednak sprawdzi się doskonale na uroczystości, takie jak andrzejki. Można przygotować ją zawczasu i zaserwować jako pierwsze danie w oczekiwaniu na efekty gotowania.