Makaron to produkt wyjątkowo popularny w kuchniach całego świata. Tworzy się go zwykle z ciasta na bazie mąki i wody. Makaron jajeczny z kolei, zgodnie ze swoją nazwą, zawiera w sobie jeszcze kurze jaja. W zależności od regionu do makaronu mogą zostać dorzucone rozmaite dodatki, lub może on być tworzony w formie odrębnej od tradycyjnej. Przykład może stanowić makaron ryżowy lub makaron z wodorostów.
Makaron stanowi jeden z najstarszych rodzajów pożywienia, w związku z czym przez lata ewolucji gastronomii, ludzkość utworzyła wiele przepisów na makarony, z których każdy różnić się od siebie może smakiem, konsystencją i przeznaczeniem. Najbardziej znana ze stosowania makaronów jest kuchnia włoska i kuchnia chińska.
Wszelkiego rodzaju makaron może stanowić idealny dodatek do wielu potraw, lub stanowić danie główne samo w sobie. Do przykładów możemy zaliczyć wszelkiego rodzaju spaghetti, lasagne (czyt. „lazania”), zapiekanka makaronowa z kurczakiem, czy smażony makaron po chińsku.
Makarony możemy podzielić przez wzgląd na sposób jego wyrobu i przepis na makaron, lub kształt danego makaronu, sugerujący również jego kulinarne zastosowanie. W przypadku pierwszego z kryteriów najczęściej spotykany na polskich stołach jest makaron jajeczny (również makaron domowy, czy makaron tradycyjny).
Wyróżnić możemy także makaron ryżowy, makaron z wodorostów, makaron sojowy czy makaron kukurydziany. Makaron często wytwarza się także z roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca, fasola czy ciecierzyca. Do nieco bardziej oryginalnych, a wręcz egzotycznych rodzajów makaronu zaliczymy makaron z amarantusa, z komosy ryżowej, z gryki, a nawet z buraków czy ziemniaków.
Jeśli zaś chodzi o rodzaje makaronu względem ich kształtu czy zastosowania kulinarnego, to do najpopularniejszych zaliczymy na pewno makaron spaghetti (długie nitki), tagiatelle (wstążki), penne (rurki) czy fusilli (świderki).
Wartości odżywcze makaronu mogą być różne w zależności nie tylko od typu samego makaronu, ale także sposobu jego przygotowania. Makaron stanowi dobre źródło węglowodanów, które dodadzą naszemu organizmowi energii, a także białka, stanowiącego budulec masy mięśniowej. Zdecydowanie jednak makaron tradycyjny stanowi wysokokaloryczny posiłek.
Jeżeli chcemy wybrać najzdrowszy makaron, to naszą uwagę powinien przykuć makaron pełnoziarnisty. Zawiera on znacznie mniej kalorii, a przy tym jest dalece zasobniejszy w błonnik pokarmowy, składniki mineralne takie jak żelazo, magnez czy cynk, a przy tym posiada sporo witamin z grupy B.
Pokaż więcej
Ten przepis pokazuje, jak wszechstronnym produktem jest makaron. Przygotowujemy tu wersję gotowaną w bardzo nietypowy sposób. Jeśli szukasz zupełnie nowego pomysłu na danie makaronowe, być może oto właśnie on.
Ekspresowy, nieco „studencki” w charakterze przepis na naprawdę tani i szybki obiad. Przygotowanie go trwa dosłownie tyle, ile potrzeba na zagotowanie makaronu. Szybko zaspokaja apetyt i daje energię na dalszy ciąg dnia.
Smaczny obiad dla całej rodziny możesz przygotować w mniej niż trzy kwadranse. Wystarczy, że poznasz ten przepis i przygotujesz z niego fantastyczne danie. Jest nim zapiekanka z makaronu, która zasmakuje każdemu. Koniecznie musi dowiedzieć się, jak ją zrobić.
Gotowanie makaronu wydaje się banalnie proste. Jednak warto zwrócić uwagę na odcedzanie tego produktu. Pewien błąd sprawi, że makaron będzie nie taki, jak powinien. Dlatego radzimy, jakiego błędu unikać.
Co ugotować, gdy brakuje czasu i pomysłów? W takim momentach przyrządzam szybki obiad z makaronem. Wystarczy dosłownie kilka składników, by przyrządzić smaczny i pożywny posiłek. Takie danie mogę jeść codziennie, dlatego każdemu polecam ten prosty przepis.
Nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Wykorzystaj je do przygotowania obłędnie smacznego sosu, który dodasz do makaronu. W ten sposób stworzysz przepyszny obiad dla całej rodziny. Przepis jest banalnie prosty i szybki, dlatego zrób ten sos nawet dzisiaj i zaskocz domowników.
Doskonały szybki przepis na danie z bobem. Podajemy go tu razem z makaronem i sosem pesto – z bazylii, czosnku i orzechów. Sosu jest jednak niewiele, bardziej niż spaghetti to danie przypomina więc sałatkę.
Dzięki temu przepisowi nieraz sięgniesz po dokładkę. Wszystko dlatego, że apetyczny makaron z bobem, serem i oliwą podbije twoje podniebienie. Taki posiłek zjesz z prawdziwą przyjemnością.
Lubisz nowości w kuchni? Zatem weź koperek, dodaj jajka i zblenduj składniki. Wkrótce powstanie danie, które zadziwi każdego smakosza. Jest pyszne i warte powtórzenia w swojej kuchni.
Oto przepis na prostą zapiekankę przygotowywaną na patelni. Jest doskonała w smaku, a przede wszystkim ekspresowa w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się na sycący obiad po zabieganym dniu lub pożywny lunch.
Makaron z truskawkami to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Choć nie zawsze dobrze kojarzony ze względu na, delikatnie mówiąc, niestandardowe interpretacje w PRL-owskim żywieniu zbiorowym, zasługuje on na uwagę. W tym przepisie odzyskuje należne sobie miejsce.
Ten przepis udowadnia, że przygotowanie obiadu dla całej rodziny nie musi być czasochłonne. Wystarczy, że masz makaron i zrobisz ten wyśmienity sos, a domownicy będą zachwyceni smakiem dania. Kiedy poznasz ten banalnie prosty sposób, będziesz żałować, że nie wpadłaś na to wcześniej.
Makaron z truskawkami i twarogiem to sezonowe danie, które zmienia owoce w pełnowartościowy obiad. Bogaty w białko, węglowodany i witaminy, jest prawdziwą pasta alla Pollaca – włosko inspirowanym daniem w polskim sosie.
W tym prostym przepisie zmieniamy makaron i jajka w niezwykłą zapiekankę. Dzięki dodatkowi warzyw jest to ciekawy i zbalansowany pod względem wartości odżywczych, a przede wszystkim bardzo prosty posiłek.
Koniecznie przygotuj obiad z tego przepisu. Wystarczy, że masz makaron, mięso mielone i kilka dodatków, a to, co z nich zrobisz, zachwyci każdego. Zwykłe spaghetti z sosem bolońskim może się schować.
Jeśli szukasz przepisu na wiosenny makaron, to dobrze trafiłaś. Zrób danie, obok którego żaden smakosz nie przejdzie obojętnie. Przydadzą się żółtka, ser i szparagi. Wyjdzie danie nie tylko pyszne, ale też szybkie i eleganckie.
Pamiętacie konserwę turystyczną? Właśnie przeżywa renesans. Sposób mojej sąsiadki na sos boloński z tej konserwy przechodzi najśmielsze oczekiwanie. Zaskakuje smakiem, a w dodatku jest zdecydowanie tańszą alternatywą. No i przypomina oryginał. Pewnie dzięki dodatkom. Dałem się podejść.
Paluszki krabowe powracają i to w bardzo dobrym stylu. Bo w wiosennej i smacznej sałatce. Poznaj przepis i przygotuj ją choćby dzisiaj. Smak zachwyci każdego, a paluszki krabowe nigdy nie były smaczniejsze. Żałuj, że nie znałaś tej sałatki wcześniej.
Krążyła swego czasu plotka, że Włosi na rozgotowane spaghetti mówią „pasta alla Polacca”, oskarżając właśnie nas o niszczenie makaronu. Pogłoski o istnieniu takiej plotki same wydają się plotką, ale faktycznie w swoich kuchniach czasem popełniamy błędy, których dałoby się uniknąć. Oto najważniejsze z nich.
Wypróbowałem stary sposób gwiazd z Hollywood i dzięki niemu schudłem aż 3 kilogramy. Wszystko dzięki makaronowi z cukinii. Jego działanie jest niesamowite, a w dodatku robi się go bardzo łatwo. Poznaj właściwości tego dania i dowiedz się, jak je zrobić.
Szybka zapiekanka makaronowa to nie tylko sposób na resztki z obiadu. To także świetne, sycące i pyszne danie, które warto przyrządzać od czasu do czasu na obiad. Zwłaszcza w wydaniu takim jak to – prostym i bardzo szybkim.
Jeśli lubisz makaron, a zależy ci na produkcie, który nie ma właściwie cholesterolu i niemal żadnych kalorii, to poznaj ten rodzaj makaronu. Mało znany, ale bardzo wyjątkowy. Warto włączyć go do diety. Zyska na tym nasze zdrowie, a potrawy na smaku.
Nie od dziś wiadomo, że mrożenie to najlepszy sposób na przechowywanie żywności. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że nie każdy produkt może być poddawany zamrożeniu. Wyjaśnijmy to raz na zawsze, a już nigdy nie polecisz błędu.
Gotowanie makaronu nie wydaje się wielką kulinarną sztuką. Mimo to łatwo wpaść na rafy błędów, które sprawiają, że nie wychodzi on tak, jak powinien. Jeden z nich jest szczególnie szkodliwy dla efektów gotowania.
Zrób szybką i smaczną zapiekankę makaronową z tego przepisu,. Taki obiad wystarczy ci na kilka dni. Dzięki składnikom jest to szybkie oraz tanie danie. Przygotujesz je raz na obiad, a rodzina będzie prosiła żebyś robiła je częściej.
Makaron jest zawsze dobrym pomysłem na obiad. Dlatego skorzystaj z tego genialnego przepisu i przyrządź pyszny posiłek. Ten patent jest wart polecenia. Każdy smakosz powinien go poznać.
Choć makaron pochodzi z południa Włoch, na dobre zagościł w polskich domach. Jadamy go na obiad, a teraz dwa rodzaje tego makaronu pod lupę wzięła Katarzyna Bosacka. Znana dziennikarka nie owijała w bawełnę tego, co myśli o tych produktach. Jej słowa każdy smakosz powinien wziąć sobie do serca.
Karol Okrasa przedstawił swój sposób na klasyczną amerykańską zapiekankę - mac&cheese. Z jego przepisu wychodzi naprawdę pyszne danie, które zachwyci każdego smakosza. Wystarczy, że masz trzy składniki, a stworzysz fantastyczne danie na obiad.