Smakosze.pl Przepisy Maślankowe kotlety drobiowe w krakersach. Soczyste i chrupiące
canva/gkrphoto

Maślankowe kotlety drobiowe w krakersach. Soczyste i chrupiące

26 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety z piersi z kurczaka zwykle nie wywołują zbytniej ekscytacji, jednak poniższy przepis może zachwycić nawet największego niejadka. Drobiowe kotlety marynowane w maślance i obtoczone w krakersach wyróżniają się intensywnym smakiem, chrupkością oraz soczystym mięsem. Dużą zaletą jest również pieczenie ich w piekarniku, dzięki czemu są znacznie mniej kaloryczne.

Kotlety drobiowe w panierce z krakersów nie tylko są przepyszną obiadową propozycją, lecz dodatkowo robi się je zaskakująco prosto. Danie nie wymaga od gotującego praktycznie żadnej pracy.

Marynowanie mięsa w maślance ma kolosalny wpływ na miękkość oraz soczystość kurczaka. Maślanka dzięki zawartości enzymów, a także kwaśnemu pH, sprawdza się w tym celu idealnie.

Przepis na kotlety drobiowe w krakersach

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka

  • 100 g krakersów

  • 500 ml maślanki

  • 4 łyżki ketchupu

  • sól

  • pieprz

Zacznij od oczyszczenia piersi z błon i żyłek. Podziel ją na 4 kotlety równej grubości i delikatnie rozbij je tłuczkiem. Posyp je z każdej strony solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Do miski wlej maślankę oraz ketchup. Wymieszaj je, włóż do nich doprawione mięso, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki. Najlepiej zostawić kurczaka w marynacie na całą noc, ale jeśli nie masz tyle czasu, godzina wystarczy.

Pokrusz krakersy, wyłów piersi z marynaty i obtocz je w panierce. Rozłóż je w równych odstępach na blaszce do pieczenia posmarowanej olejem. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 35 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o schabowych od Jakuba Kuronia. Ten tekst wyjawia przepis na pyszne kotlety mielone z buraków.

Kurczak pieczony w krakersach

Źródło zdjęcia: canva/Slatan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: knurr

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy