Smakosze.pl
Kotlety schabowe

canva/Bartosz Luczak, Getty Images

Prosty sposób Kuronia na idealne kotlety schabowe. Jeden krok ma szczególne znaczenie

2 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Mało kto zdaje sobie sprawę, ale kotlety schabowe można jeszcze bardziej usprawnić - wystarczy odrobina czasu i kilka składników. Jakub Kuroń na swojej stronie internetowej zaprezentował przepis, w którym moczy surowy schab w mleku i cebuli, co zmiękcza mięso i nadaje mu obłędnego smaku. Jeśli chcesz zachwycić swoich domowników pysznym obiadem, poniższa receptura jest idealna dla ciebie.

Kotlety schabowe mogą sprawiać wrażenie czegoś banalnie prostego i wręcz powszedniego. Oczywiście jedzenie ich regularnie może przyczynić się do usunięcia magii z tego kawałka mięsa - na szczęście istnieje banalnie prosta metoda, która wydobywa z niego zupełnie nowy smak.

Jakub Kuroń nie jest jedynym kucharzem, który poleca moczenia schabu w mleku, gdyż to samo stosuje Magda Gessler. Mleko, dzięki enzymom tenderyzującym mięso, zmiękcza włókna mięśniowe, a cebula aromatyzuje kotlety, nadając im znacznie większej głębi.

Przepis na kotlety schabowe Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 700 g schabu

  • pół litra mleka

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 cebule

  • 4 liście laurowe

  • 2 jajka

  • 4 ziela angielskie

  • 1 łyżeczka soli

  • pieprz

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • olej

Zacznij od podzielenia schabu na pięć równej grubości kotletów. Rozbij je tłuczkiem przez folię spożywczą, co uchroni cię przed ewentualnymi rozbryzgami mięsa. Do miski wlej mleko, zgnieciony czosnek, pokrojoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.

Zupa fasolowa

Szybka, tania i rozgrzewająca zupa fasolowa na maśle. Mięso będzie zbędne

CZYTAJ DALEJ

Do miski wrzuć kotlety i mocz je minimalnie przez 3 godziny w lodówce, jednak znacznie smaczniejsze wyjdą po moczeniu całą noc. Następnego dnia wyjmij je z mleka, osusz ręcznikiem papierowym i dopraw gruboziarnistą solą.

W oddzielnych talerzach umieść rozbełtane jajka, mąkę i bułkę tartą. Najpierw obtocz mięso w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż każda nabierze złocistego koloru. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej zdaniu Makłowicza na temat polskiej kuchni. Ten tekst wyjawia przepis na pysznego pieczonego karpia.

Kotlety schabowe z ziemniakami

Źródło zdjęcia: canva/Bartosz Luczak, Getty Images

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kotlety schabowe po staropolsku. Dosłownie rozpływają się w ustach

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem

Czytaj więcej >

Przepisy

Jajecznica po angielsku na bekonie. Sycące śniadanie na dobry początek dnia

Czytaj więcej >
Jajka na twardo faszerowane pieczarkami

Przepisy

Jajka na twardo faszerowane pieczarkami. Śniadaniowa klasyka, która nigdy się nie znudzi

Czytaj więcej >
Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler. Orzeźwiający dodatek

Czytaj więcej >
Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz

Przepisy

Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz. Smak oszołamia największych smakoszy

Czytaj więcej >