Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty sposób Kuronia na idealne kotlety schabowe. Jeden krok ma szczególne znaczenie
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 23:51

Prosty sposób Kuronia na idealne kotlety schabowe. Jeden krok ma szczególne znaczenie

Kotlety schabowe
canva/Bartosz Luczak, Getty Images

Mało kto zdaje sobie sprawę, ale kotlety schabowe można jeszcze bardziej usprawnić - wystarczy odrobina czasu i kilka składników. Jakub Kuroń na swojej stronie internetowej zaprezentował przepis, w którym moczy surowy schab w mleku i cebuli, co zmiękcza mięso i nadaje mu obłędnego smaku. Jeśli chcesz zachwycić swoich domowników pysznym obiadem, poniższa receptura jest idealna dla ciebie.

Kotlety schabowe mogą sprawiać wrażenie czegoś banalnie prostego i wręcz powszedniego. Oczywiście jedzenie ich regularnie może przyczynić się do usunięcia magii z tego kawałka mięsa - na szczęście istnieje banalnie prosta metoda, która wydobywa z niego zupełnie nowy smak.

Jakub Kuroń nie jest jedynym kucharzem, który poleca moczenia schabu w mleku, gdyż to samo stosuje Magda Gessler. Mleko, dzięki enzymom tenderyzującym mięso, zmiękcza włókna mięśniowe, a cebula aromatyzuje kotlety, nadając im znacznie większej głębi.

Przepis na kotlety schabowe Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 700 g schabu

  • pół litra mleka

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 cebule

  • 4 liście laurowe

  • 2 jajka

  • 4 ziela angielskie

  • 1 łyżeczka soli

  • pieprz

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • olej

Zacznij od podzielenia schabu na pięć równej grubości kotletów. Rozbij je tłuczkiem przez folię spożywczą, co uchroni cię przed ewentualnymi rozbryzgami mięsa. Do miski wlej mleko, zgnieciony czosnek, pokrojoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.

Do miski wrzuć kotlety i mocz je minimalnie przez 3 godziny w lodówce, jednak znacznie smaczniejsze wyjdą po moczeniu całą noc. Następnego dnia wyjmij je z mleka, osusz ręcznikiem papierowym i dopraw gruboziarnistą solą.

W oddzielnych talerzach umieść rozbełtane jajka, mąkę i bułkę tartą. Najpierw obtocz mięso w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż każda nabierze złocistego koloru. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej zdaniu Makłowicza na temat polskiej kuchni. Ten tekst wyjawia przepis na pysznego pieczonego karpia.

Kotlety schabowe z ziemniakami

Źródło zdjęcia: canva/Bartosz Luczak, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com.pl Zapraszamy na nasz Instagram