Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem

Składniki - młoda kapusta z koperkiem i boczkiem
1 główka młodej zielonej kapusty,
1 łyżka mąki,
sól i pieprz,
140 g parzonego boczku (może być paczkowany pokrojony w plasterki),
około 3/4 - 1 szklanki wody lub bulionu, rosołu,
1 - 2 łyżeczki soku z cytryny,
1 łyżeczka syropu klonowego, miodu lub brązowego cukru,
1 łyżka masła,
pęczek koperku.
Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem - przygotowanie
Pokrój kapustę na cztery części, następnie opłucz i pokrój w półcentymetrowe paski. Wrzuć do garnka, dopraw solą i pieprzem, dodaj wodę, syrop klonowy (miód lub cukier) i zagotuj. Przykryj garnek i gotuj przez 7-10 minut, mieszając 2-3 razy. Na koniec dodaj sok z cytryny.
W tym samym czasie na patelni usmaż pokrojony w kostkę boczek (około 5 minut), a pod koniec smażenia dodaj łyżkę masła.
Dodaj mąkę do boczku i smaż przez około minutę. Stopniowo dodawaj wodę z kapusty i mieszaj, aż mąka się rozpuści. Wlej do garnka, wymieszaj i zagotuj.
Na koniec dodaj posiekany koperek (łyżkę zostaw na ziemniakach). Podawaj z młodymi ziemniakami i posyp koperkiem.



































