Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem
pixabay.com

Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem

Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem to idealne połączenie na wiosenną potrawę. Najlepiej smakuje podawana jako przystawka do głównych dań. Jest bardzo szybka w przygotowaniu, a jej składniki w okresie wiosennym są dostępne w każdym sklepie. Jakie składniki są potrzebne do przygotowania młodej kapusty z koperkiem i boczkiem?

Składniki - młoda kapusta z koperkiem i boczkiem

  • 1 główka młodej zielonej kapusty,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól i pieprz,
  • 140 g parzonego boczku (może być paczkowany pokrojony w plasterki),
  • około 3/4 - 1 szklanki wody lub bulionu, rosołu,
  • 1 - 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego, miodu lub brązowego cukru,
  • 1 łyżka masła,
  • pęczek koperku.

Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem - przygotowanie

Pokrój kapustę na cztery części, następnie opłucz i pokrój w półcentymetrowe paski. Wrzuć do garnka, dopraw solą i pieprzem, dodaj wodę, syrop klonowy (miód lub cukier) i zagotuj. Przykryj garnek i gotuj przez 7-10 minut, mieszając 2-3 razy. Na koniec dodaj sok z cytryny.

W tym samym czasie na patelni usmaż pokrojony w kostkę boczek (około 5 minut), a pod koniec smażenia dodaj łyżkę masła.

Dodaj mąkę do boczku i smaż przez około minutę. Stopniowo dodawaj wodę z kapusty i mieszaj, aż mąka się rozpuści. Wlej do garnka, wymieszaj i zagotuj.

Na koniec dodaj posiekany koperek (łyżkę zostaw na ziemniakach). Podawaj z młodymi ziemniakami i posyp koperkiem.

Następny artykuł