Muffinki czekoladowe z nadzieniem serowym
pixabay.com

Muffinki czekoladowe z nadzieniem serowym

muffinki czekoladowe, masa serowa, babeczki, twarożek, wypieki, ciasto

Muffinki czekoladowe z nadzieniem serowym

Muffinki z nadzieniem serowym na stałe zagościły w mojej kuchni. Są lekkie i bardzo puszyste, a ich przygotowanie zajmuje ok 45 minut.
Poznaj przepis na przepyszne babeczki z delikatnym nadzieniem z twarożku, które podbiją serce każdego łasucha.

Przepis na muffinki czekoladowe z nadzieniem serowym

Aby przygotować ciasto na 12 muffinek, potrzebujesz:
1,5 szklanki mąki pszennej,
¾ szklanki cukru,
⅓ szklanki kakao,
½ szklanki wody,
½ szklanki jogurtu naturalnego,
⅓ szklanki oleju roślinnego,
łyżeczka sody oczyszczonej,
cukier puder do dekoracji.

Składniki na masę serową:
130 g twarogu,
łyżeczka mąki pszennej,
jajko,
2 łyżki cukru.

Na początku przygotuj nadzienie serowe, ponieważ gotowa masa musi postać w zamrażalniku.
Twaróg rozgnieć z cukrem. Dodaj mąkę, jajko i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przełóż do zamrażalnika na 45 minut.

Formę do muffinek wyłóż papilotkami, rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Mąkę wymieszaj z cukrem, kakao i sodą. Dodaj jogurt naturalny oraz olej i ponownie mieszaj łyżką do momentu połączenia się wszystkich składników.
Następnie wyciągnij masę serową z zamrażalnika.

Do każdej papilotki na muffinkę kładź kolejno łyżkę masy czekoladowej, łyżeczkę nadzienia serowego, łyżkę masy czekoladowej.
Piecz 25 minut.
Gotowe muffinki posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Następny artykuł