Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Muffiny czekoladowe z malinami
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:47

Muffiny czekoladowe z malinami

Muffiny czekoladowe z malinami
pixabay.com

Muffiny czekoladowe z malinami - składniki

  • 300 g malin,

  • 80 g masła (możesz zastąpić olejem kokosowym),

  • 200 g gorzkiej czekolady,

  • 150 ml mleka,

  • 2 jajka,

  • 3 łyżki nutelli

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 250 g mąki,

  • 150 g brązowego cukru.

undefined

Muffiny czekoladowe z malinami - sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. 

Gorzką czekoladę pokrój w drobną kosteczkę (50 g) i odłóż na bok. Pozostałe 150 g czekolady połam na kostki, włóż do rondelka, dodaj nutellę i masło, roztop na wolnym ogniu, ciągle mieszając.

Rondelek z czekoladą zestaw z ognia, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj.  Dodaj jajka i znowu wymieszaj na jednolitą masę.

Do większej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj brązowy cukier i wymieszaj.

Dodaj masę czekoladową i mieszaj łyżką aż do połączenia się składników. Dodaj świeże maliny i delikatnie przemieszaj masę.

Powstałe ciasto wyłóż do 12 papilotek umieszczonych w metalowej formie, na wierzchu połóż pokrojoną w kosteczkę czekoladę. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 25 minut lub do suchego patyczka.

undefined

Tagi: Czekolada