Muffiny czekoladowe z malinami
pixabay.com

Muffiny czekoladowe z malinami

Muffiny czekoladowe z malinami sprawią, że na chwilę odpłyniesz i poczujesz się jak w niebie! Obłędne połączenie czekolady i delikatnie kwaskowych malin jest rozkoszą dla zmysłów - ich zapach, wygląd i smak spowodują, że nie będziesz mógł się oprzeć! Przepis na babeczki czekoladowe z malinami jest łatwiejszy, niż myślisz!

Muffiny czekoladowe z malinami - składniki

  • 300 g malin,
  • 80 g masła (możesz zastąpić olejem kokosowym),
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 150 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki nutelli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250 g mąki,
  • 150 g brązowego cukru.

Muffiny czekoladowe z malinami - sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Gorzką czekoladę pokrój w drobną kosteczkę (50 g) i odłóż na bok. Pozostałe 150 g czekolady połam na kostki, włóż do rondelka, dodaj nutellę i masło, roztop na wolnym ogniu, ciągle mieszając.

Rondelek z czekoladą zestaw z ognia, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Dodaj jajka i znowu wymieszaj na jednolitą masę.

Do większej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj brązowy cukier i wymieszaj.

Dodaj masę czekoladową i mieszaj łyżką aż do połączenia się składników. Dodaj świeże maliny i delikatnie przemieszaj masę.

Powstałe ciasto wyłóż do 12 papilotek umieszczonych w metalowej formie, na wierzchu połóż pokrojoną w kosteczkę czekoladę. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 25 minut lub do suchego patyczka.

Następny artykuł