Muffiny czekoladowe z malinami
Muffiny czekoladowe z malinami - składniki
300 g malin,
80 g masła (możesz zastąpić olejem kokosowym),
200 g gorzkiej czekolady,
150 ml mleka,
2 jajka,
3 łyżki nutelli
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
250 g mąki,
150 g brązowego cukru.
undefined
Muffiny czekoladowe z malinami - sposób przygotowania
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Gorzką czekoladę pokrój w drobną kosteczkę (50 g) i odłóż na bok. Pozostałe 150 g czekolady połam na kostki, włóż do rondelka, dodaj nutellę i masło, roztop na wolnym ogniu, ciągle mieszając.
Rondelek z czekoladą zestaw z ognia, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Dodaj jajka i znowu wymieszaj na jednolitą masę.
Do większej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj brązowy cukier i wymieszaj.
Dodaj masę czekoladową i mieszaj łyżką aż do połączenia się składników. Dodaj świeże maliny i delikatnie przemieszaj masę.
Powstałe ciasto wyłóż do 12 papilotek umieszczonych w metalowej formie, na wierzchu połóż pokrojoną w kosteczkę czekoladę. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 25 minut lub do suchego patyczka.
undefined