Smakosze.pl
Mus dyniowo-jabłkowy

pixabay.com

Mus dyniowo-jabłkowy - deser dla każdego

13 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Strzemp Katarzyna

Udostępnij:

Wszechstronne zastosowanie w kuchni musu z jabłek i dyni i ogrom jego właściwości zdrowotnych, to jedne z wielu zalet tego deseru.

Mus dyniowo-jabłkowy – deser dla każdego

Jabłko i dynia – prozdrowotny tandem

Nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa powinny zajmować wysoką pozycję na naszej liście codziennych produktów spożywczych, chociażby ze względu na wysoką zawartość witamin. Jabłka i dynia to produkty, które dostarczają mnóstwa cennych składników do codziennej diety, a przy tym mają wszechstronne zastosowanie.

Jabłka – w związku z tym, że Polska jest jednym z głównych producentów tych owoców na świecie, są łatwo dostępne w każdym sklepie, w wielu różnych odmianach. Wartość odżywcza jabłek zależy od ich odmiany oraz od tego, czy są bardziej lub mniej dojrzałe. Wysoka zawartość błonnika wspomaga pracę jelit, a duża dawka witaminy C wzmacnia układ odpornościowy. Z kolei wysoka zawartość pektyn oczyszcza organizm z toksyn. Są też niezastąpione w dietach odchudzających - sycą i dostarczają niewiele kalorii (średnie jabłko ze skórką to ok. 50 kcal).

Dynia – to z kolei bardziej sezonowe warzywo, warto więc w okresie jej dużej dostępności zabezpieczyć jej obecność w naszym domu w postaci przetworów, między innymi ze względu na wiele właściwości odżywczych oraz minerałów. Polecana szczególniemężczyznom, ze względu na wysoką zawartość cynku, który reguluje m.in. potencję. Dynia reguluje poziom insuliny i wspomaga pracę trzustki, może też działać profilaktycznie, przy zagrożeniu cukrzycą typu 2. To pomarańczowe warzywo jest również bogate w beta-karoten – związek antyoksydacyjny, który może wspomagać profilaktykę antynowotworową. Połączenie tych dwóch produktów daje potężną dawkę odporności i zdrowia dla każdego organizmu, bez względu na wiek.

Właściwości i zastosowanie przetworów z jabłek i dyni

Wszelkiego rodzaju przetwory, w tym musy zamykane w słoikach, polecamy robić w czasie, gdy jest największy sezon na dany produkt – wówczas owoce i warzywa mają najwięcej walorów smakowych.

Mus z jabłek - nadaje się do ciast, naleśników, kaszek i ryżu. Można go również podawać przez cały rok małym dzieciom w formie pożywnego deseru. Mus jabłkowy ma właściwości sklejające, nadaje się zatem do wypieków zamiast jajka – to ważne, szczególnie gdy wyrób ma być wegański. Można go też wykorzystać jako naturalny słodzik do wszelkiego rodzaju deserów, dań czy wypieków.

Mus z dyni, podobnie jak mus z jabłek, to idealny dodatek do śniadaniowej owsianki czy naleśników. Szczególnie polecany jako baza pod zupę krem z dyni – rozgrzewające i sycące danie główne. Przetwory dyniowe to też doskonały składnik deserów, puddingów i placuszków dyniowych.

Mus z prażonych jabłek i pieczonej dyni

Wszechstronne zastosowanie gotowego musu i ogrom właściwości zdrowotnych, to jedne z wielu zalet. Polecamy zrobić go do słoików i cieszyć się smakiem cały rok.

Sposób przygotowania pieczonej dyni do musu:• Dynię (ok 2 kg lub 1 mała) umyć, oczyścić z pestek (można je wysuszyć – również są bardzo zdrowe). Polecamy odmianę dyni – hokkaido, która posiada najwięcej witamin i zdrowotnych właściwości, ponadto to jedyna dynia, której nie trzeba obierać.• Pokroić warzywo na małe kawałki i piec na pergaminie, w temperaturze ok. 190 stopni przez ok. 40 – 50 minut. Jeśli mamy dynię hokkaido, używamy dyni ze skórą, kładziemy kawałki na blasze skórą do dołu.• Po upieczeniu poczekać aż ostygnie.• Jeśli używamy odmiany hokkaido, wystarczy zblendować i mus jest gotowy. Jeśli mamy inną odmianę – należy oddzielić łyżką miąższ od skóry i wówczas zmiksować. Jeśli musu wyszło więcej niż zakładaliśmy, można go zamrozić do późniejszego wykorzystania lub zostawić w lodówce i zrobić z niego, np. placuszki dyniowe.

Sposób przygotowania prażonych jabłek do musu:• 4 – 5 kwaśnych jabłek (takich jak na szarlotkę) umyć, obrać i pokroić w ćwiartki, usuwając gniazda nasienne.• Włożyć do garnka, dodać tyle łyżek cukru ile jest jabłek (polecamy użycie cukru brązowego). Dodać szczyptę cynamonu, gałki muszkatołowej oraz łyżeczkę soku z limonki.• Dusić do momentu, aż jabłka się rozpadną.• Pod koniec duszenia, dodać mus z dyni i w razie potrzeby jeszcze raz zblendować, do uzyskania gładkiej masy.• Dusić połączone musy na małym ogniu przez 15 minut.• Jeśli mus będzie za kwaśny można go dosłodzić odrobiną miodu lub cukru.

Gotowy deser przełożyć do pucharków i udekorować według uznania. Jeśli chcemy zamknąć je w słoiczkach, należy je najpierw wyparzyć i zapasteryzować.

Deser jogurtowy z musem jabłkowo-dyniowym

Składniki na 4 porcje:• Przygotowany wcześniej mus jabłkowo-dyniowy• 1 jogurt naturalny• 4 łyżki łuskanych pestek dyni• Opcjonalnie świeże owoce sezonowe• 2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:• Jogurt wymieszać z miodem• Do pucharków nałożyć mus a na wierzch dodać jogurt• Posypać podprażonymi pestkami dyni i udekorować owocami

Smacznego!

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >