Mus dyniowo-jabłkowy
pixabay.com

Mus dyniowo-jabłkowy - deser dla każdego

Wszechstronne zastosowanie w kuchni musu z jabłek i dyni i ogrom jego właściwości zdrowotnych, to jedne z wielu zalet tego deseru.

Mus dyniowo-jabłkowy – deser dla każdego

Jabłko i dynia – prozdrowotny tandem

Nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa powinny zajmować wysoką pozycję na naszej liście codziennych produktów spożywczych, chociażby ze względu na wysoką zawartość witamin. Jabłka i dynia to produkty, które dostarczają mnóstwa cennych składników do codziennej diety, a przy tym mają wszechstronne zastosowanie.


Jabłka – w związku z tym, że Polska jest jednym z głównych producentów tych owoców na świecie, są łatwo dostępne w każdym sklepie, w wielu różnych odmianach. Wartość odżywcza jabłek zależy od ich odmiany oraz od tego, czy są bardziej lub mniej dojrzałe. Wysoka zawartość błonnika wspomaga pracę jelit, a duża dawka witaminy C wzmacnia układ odpornościowy. Z kolei wysoka zawartość pektyn oczyszcza organizm z toksyn. Są też niezastąpione w dietach odchudzających - sycą i dostarczają niewiele kalorii (średnie jabłko ze skórką to ok. 50 kcal).


Dynia – to z kolei bardziej sezonowe warzywo, warto więc w okresie jej dużej dostępności zabezpieczyć jej obecność w naszym domu w postaci przetworów, między innymi ze względu na wiele właściwości odżywczych oraz minerałów. Polecana szczególnie
mężczyznom, ze względu na wysoką zawartość cynku, który reguluje m.in. potencję. Dynia reguluje poziom insuliny i wspomaga pracę trzustki, może też działać profilaktycznie, przy zagrożeniu cukrzycą typu 2. To pomarańczowe warzywo jest również bogate w beta-karoten – związek antyoksydacyjny, który może wspomagać profilaktykę antynowotworową. Połączenie tych dwóch produktów daje potężną dawkę odporności i zdrowia dla każdego organizmu, bez względu na wiek.

Właściwości i zastosowanie przetworów z jabłek i dyni

Wszelkiego rodzaju przetwory, w tym musy zamykane w słoikach, polecamy robić w czasie, gdy jest największy sezon na dany produkt – wówczas owoce i warzywa mają najwięcej walorów smakowych.

Mus z jabłek - nadaje się do ciast, naleśników, kaszek i ryżu. Można go również podawać przez cały rok małym dzieciom w formie pożywnego deseru. Mus jabłkowy ma właściwości sklejające, nadaje się zatem do wypieków zamiast jajka – to ważne, szczególnie gdy wyrób ma być wegański. Można go też wykorzystać jako naturalny słodzik do wszelkiego rodzaju deserów, dań czy wypieków.


Mus z dyni, podobnie jak mus z jabłek, to idealny dodatek do śniadaniowej owsianki czy naleśników. Szczególnie polecany jako baza pod zupę krem z dyni – rozgrzewające i sycące danie główne. Przetwory dyniowe to też doskonały składnik deserów, puddingów i placuszków dyniowych.

Mus z prażonych jabłek i pieczonej dyni

Wszechstronne zastosowanie gotowego musu i ogrom właściwości zdrowotnych, to jedne z wielu zalet. Polecamy zrobić go do słoików i cieszyć się smakiem cały rok.


Sposób przygotowania pieczonej dyni do musu:
• Dynię (ok 2 kg lub 1 mała) umyć, oczyścić z pestek (można je wysuszyć – również są bardzo zdrowe). Polecamy odmianę dyni – hokkaido, która posiada najwięcej witamin i zdrowotnych właściwości, ponadto to jedyna dynia, której nie trzeba obierać.
• Pokroić warzywo na małe kawałki i piec na pergaminie, w temperaturze ok. 190 stopni przez ok. 40 – 50 minut. Jeśli mamy dynię hokkaido, używamy dyni ze skórą, kładziemy kawałki na blasze skórą do dołu.
• Po upieczeniu poczekać aż ostygnie.
• Jeśli używamy odmiany hokkaido, wystarczy zblendować i mus jest gotowy. Jeśli mamy inną odmianę – należy oddzielić łyżką miąższ od skóry i wówczas zmiksować. Jeśli musu wyszło więcej niż zakładaliśmy, można go zamrozić do późniejszego wykorzystania lub zostawić w lodówce i zrobić z niego, np. placuszki dyniowe.


Sposób przygotowania prażonych jabłek do musu:
• 4 – 5 kwaśnych jabłek (takich jak na szarlotkę) umyć, obrać i pokroić w ćwiartki, usuwając gniazda nasienne.
• Włożyć do garnka, dodać tyle łyżek cukru ile jest jabłek (polecamy użycie cukru brązowego). Dodać szczyptę cynamonu, gałki muszkatołowej oraz łyżeczkę soku z limonki.
• Dusić do momentu, aż jabłka się rozpadną.
• Pod koniec duszenia, dodać mus z dyni i w razie potrzeby jeszcze raz zblendować, do uzyskania gładkiej masy.
• Dusić połączone musy na małym ogniu przez 15 minut.
• Jeśli mus będzie za kwaśny można go dosłodzić odrobiną miodu lub cukru.


Gotowy deser przełożyć do pucharków i udekorować według uznania. Jeśli chcemy zamknąć je w słoiczkach, należy je najpierw wyparzyć i zapasteryzować.

Deser jogurtowy z musem jabłkowo-dyniowym

Składniki na 4 porcje:
• Przygotowany wcześniej mus jabłkowo-dyniowy
• 1 jogurt naturalny
• 4 łyżki łuskanych pestek dyni
• Opcjonalnie świeże owoce sezonowe
• 2 łyżeczki miodu


Sposób przygotowania:
• Jogurt wymieszać z miodem
• Do pucharków nałożyć mus a na wierzch dodać jogurt
• Posypać podprażonymi pestkami dyni i udekorować owocami

Smacznego!

Następny artykuł