Smakosze.pl
Muszle ze szpinakiem

pixabay.com

Muszle ze szpinakiem i trzema serami

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Może nie jest to danie typowo włoskie, ale kto powiedział, że każdy przyrządzony makaron, musi mieć swoje podłoże w tradycyjnym, włoskim przepisie. Muszle ze szpinakiem i trzema serami, mogę śmiało powiedzieć, smakują każdemu. To chyba wystarczający powód, dla którego warto wypróbować ten przepis na nieco inne wydanie makaronu.

Jak przygotować muszle ze szpinakiem i trzema serami?

To pyszne danie, ale zanim go skosztujemy, trzeba włożyć w jego przygotowanie nieco pracy i czasu. Musimy więc uzbroić się w cierpliwość. Nie należy się jednak przerażać, przygotowywanie muszli ze szpinakiem i serami nie trwa tak długo, by nie móc przyrządzić ich tego samego dnia, w którym je zjemy. Ważne jest, by zaopatrzyć się w dobre jakościowo produkty, przede wszystkim sery. 

Co ważne, nie musisz używać dokładnie tych serów, które uwzględnia przepis. Zamiast nich możesz użyć swoich ulubionych lub tych, które masz w lodówce. Muszle możesz przyrządzić również z jednym gatunkiem sera. Użycie aż trzech po prostu wzbogaca ich smak i powoduje, że są jeszcze smaczniejsze, niż miałoby to miejsce w przypadku użycia tylko jednego gatunku.

Składniki:

  • 12 muszli makaronowych

  • 1 łyżka oliwy

  • ½ cebuli

  • 150 g świeżego szpinaku

  • ½ szklanki listków bazylii

  • 80 g mozzarelli w kulce

  • 30 g sera parmezan lub grana padano

  • 100 g sera pleśniowego

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni Celsjusza na tryb góra i dół.

Przygotować naczynie żaroodporne, najlepiej w takim rozmiarze, by muszle miały w nim trochę luzu. Naczynie żaroodporne posmarować dokładnie oliwą extra vergine.

W garnku zagotować wodę, osolić. Makaron wyciągnąć z opakowania i wrzucić na wrzącą wodę. Ugotować według instrukcji na opakowaniu do stanu al dente. Tak ugotowany makaron odcedzić.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Szpinak umyć dokładnie i osuszyć. Te czynności powtórzyć z bazylią.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy extra vergine. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i na średniej mocy palnika dusić ją przez około 6 minut, aż się zeszkli, mieszając co jakiś czas.

Na patelnię dołożyć umyty już szpinak i smażyć na małej mocy palnika do czasu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.

Następnie dodać bazylię, całość doprawić solą i pieprzem.

Mozzarellę odsączyć, a następnie posiekać drobno. Parmezan zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki, natomiast ser pleśniowy rozdrobnić do postaci okruchów. Trzy sery wymieszać ze sobą dokładnie, dodać sól i pieprz.

Do mieszanki serów dodać zawartość patelni i całość dokładnie wymieszać.

Muszle wyłożyć do naczynia żaroodpornego, następnie farszem nadziać każdą z nich.

Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i piec muszle przez około 10 minut, następnie zmienić tryb piekarnika na funkcję grillowania i piec przez 5 minut.

Muszle ze szpinakiem i trzema serami z dodatkiem sosu pomidorowego

Tak przygotowane muszle, mimo że pyszne wydają się być nieco suche. Mogę z całym przekonaniem zarekomendować dodanie do nich sosu pomidorowego i pieczenie ich właśnie w tym sosie. Z jego dodatkiem smak muszli jest absolutnie idealny. Jak przygotować sos pomidorowy do muszli?

Sos pomidorowy – składniki:

  • 2 łyżki oliwy,

  • ½ małej cebuli,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki,

  • szczypta cukru,

  • sól, pieprz

Przygotowanie

W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulę i czosnek.

Pomidory nieco odsączyć,  następnie wyjąć z puszki i wrzucić do garnka. Podgrzewać całość na średniej mocy palnika.

Do garnka dodać szczyptę soli, cukier, sól i pieprz i zagotować.Zostawić na chwilę na małej mocy palnika, by sos odparował, a następnie zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej masy

Takim sosem najlepiej zalać makaron w połowie jego pieczenia. Wtedy też na wierzch dodatkowo można zetrzeć parmezan lub inny gatunek sera. Muszle ze szpinakiem możesz spróbować przyrządzić też w sosie śmietanowym, jednak w mojej ocenie ten pomidorowy nadaje się lepiej. Jest orzeźwiający i przyjemnie kontrastuje ze smakiem muszli z serem. Sos śmietanowy jest nieco bardziej kaloryczny, w konsekwencji czego może okazać się trudne zjedzenie większej ilości muszli.

Marciszyn Iga

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ekspresowo przygotować lane faworki?

Czytaj więcej >