Muszle ze szpinakiem i trzema serami
Jak przygotować muszle ze szpinakiem i trzema serami?
To pyszne danie, ale zanim go skosztujemy, trzeba włożyć w jego przygotowanie nieco pracy i czasu. Musimy więc uzbroić się w cierpliwość. Nie należy się jednak przerażać, przygotowywanie muszli ze szpinakiem i serami nie trwa tak długo, by nie móc przyrządzić ich tego samego dnia, w którym je zjemy. Ważne jest, by zaopatrzyć się w dobre jakościowo produkty, przede wszystkim sery.
Co ważne, nie musisz używać dokładnie tych serów, które uwzględnia przepis. Zamiast nich możesz użyć swoich ulubionych lub tych, które masz w lodówce. Muszle możesz przyrządzić również z jednym gatunkiem sera. Użycie aż trzech po prostu wzbogaca ich smak i powoduje, że są jeszcze smaczniejsze, niż miałoby to miejsce w przypadku użycia tylko jednego gatunku.
Składniki:
12 muszli makaronowych
1 łyżka oliwy
½ cebuli
150 g świeżego szpinaku
½ szklanki listków bazylii
80 g mozzarelli w kulce
30 g sera parmezan lub grana padano
100 g sera pleśniowego
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni Celsjusza na tryb góra i dół.
Przygotować naczynie żaroodporne, najlepiej w takim rozmiarze, by muszle miały w nim trochę luzu. Naczynie żaroodporne posmarować dokładnie oliwą extra vergine.
W garnku zagotować wodę, osolić. Makaron wyciągnąć z opakowania i wrzucić na wrzącą wodę. Ugotować według instrukcji na opakowaniu do stanu al dente. Tak ugotowany makaron odcedzić.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Szpinak umyć dokładnie i osuszyć. Te czynności powtórzyć z bazylią.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy extra vergine. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i na średniej mocy palnika dusić ją przez około 6 minut, aż się zeszkli, mieszając co jakiś czas.
Na patelnię dołożyć umyty już szpinak i smażyć na małej mocy palnika do czasu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
Następnie dodać bazylię, całość doprawić solą i pieprzem.
Mozzarellę odsączyć, a następnie posiekać drobno. Parmezan zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki, natomiast ser pleśniowy rozdrobnić do postaci okruchów. Trzy sery wymieszać ze sobą dokładnie, dodać sól i pieprz.
Do mieszanki serów dodać zawartość patelni i całość dokładnie wymieszać.
Muszle wyłożyć do naczynia żaroodpornego, następnie farszem nadziać każdą z nich.
Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i piec muszle przez około 10 minut, następnie zmienić tryb piekarnika na funkcję grillowania i piec przez 5 minut.
Muszle ze szpinakiem i trzema serami z dodatkiem sosu pomidorowego
Tak przygotowane muszle, mimo że pyszne wydają się być nieco suche. Mogę z całym przekonaniem zarekomendować dodanie do nich sosu pomidorowego i pieczenie ich właśnie w tym sosie. Z jego dodatkiem smak muszli jest absolutnie idealny. Jak przygotować sos pomidorowy do muszli?