Smakosze.pl Porady Na czym smażyć kotlety schabowe?
canva/Sebalos

Na czym smażyć kotlety schabowe?

13 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Schabowe na stałe wpisały się do naszego menu. W większości domów serwowane są średnio raz w tygodniu. A czy wiesz, na czym najlepiej smażyć kotlety schabowe? Odpowiednio dobrany tłuszcz, to bowiem gwarancja doskonałego smaku kotletów.

Idealne kotlety schabowe powinny mieć rumianą i chrupiącą panierkę. Wszelkie przypalenia nie tylko są niekorzystne dla smaku, ale zazwyczaj łączą się z nieodpowiednim dosmażeniem mięsa. Na te właściwości w dużym stopniu wpływa odpowiednio dobrany tłuszcz.

Na czym smażyć kotlety schabowe?

Znawcy kuchni wyznają zasadę, że do smażenia powinno się używać tłuszczu o takim samym pochodzeniu jak smażony produkt. Czyli jeśli smażymy warzywa najlepiej użyć oleju. Natomiast jeśli smażymy mięso wieprzowe, jakim jest schab, najlepiej użyć smalcu, czyli tłuszczu zwierzęcego.

Chociaż smalec w wielu domach, ze względów dietetycznych jest na cenzurowanym, to warto uświadomić sobie jedno. Smalec zawiera tłuszcze nasycone i cholesterol, podobnie jednak jak kotlety schabowe.

Smalec należy jednak do tej samej grupy smakowej co kotlety schabowe. Poza tym ma wysoką temperaturę dymienia, bo aż 220 st. C. Gwarantuje ona, że nawet na dobrze rozgrzanej patelni smalec nie zacznie się palić, a więc nie powstaną w nim szkodliwe związki. Kotlety schabowe usmażone na smalcu będą smaczne, ze złocistą, chrupiącą panierką.

Na czym jeszcze można smażyć kotlety schabowe?

Do smażenia kotletów schabowych można też użyć masła klarowanego. Jest to masło krowie, jednakże w postaci czystego tłuszczu, bo pozbawione białek i innych substancji wrażliwych na działanie wysokiej temperatury. Jego temperatura dymienia to 250 st. C, więc jest jeszcze bardziej odporne na smażenie niż smalec. Jeśli więc ktoś nie przepada za smakiem smalcu, może zamiast niego użyć masła klarowanego.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Olej roślinny tłoczony na ciepło i rafinowany również jest dobrym wyborem, jeśli chodzi o smażenie kotletów schabowych. Najlepiej wybrać olej neutralny smakowo, taki jak np. olej rzepakowy. Oleje surowe, tłoczone na zimno i oliwę extra virgin zostawcie sobie do sałatek i zimnych sosów.

Jeśli chcesz się więcej dowiedzieć na temat różnych tłuszczów, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam m.in. porównanie zalet masła i margaryny , a także, na czym najlepiej smażyć potrawy .

smalec
smalec

Źródło zdjęcia: canva/Lazaros Papandreou

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy