Ekspresowa szarlotka bez zagniatania
![szarlotka](https://images.iberion.media/images/1920/5_Rzu2_Cd_RC_Guj_EFMK_Ejgm_II_Projekt_bez_tytulu_2021_10_08_T194717_163_d43ffff906.jpg)
Wielbicieli ciast z jabłkami zapraszam na ekspresową szarlotkę bez zagniatania. Robi się ją szybko i prosto, bez ryzyka, że się nie uda. Składniki wystarczy tylko przesypać w formie i upiec, by móc raczyć się rewelacyjną wersją szarlotki.
Jabłka są idealnym dodatkiem do słodkich wypieków. Mają kwaskowy smak, a w czasie pieczenia zamieniają się w pyszną, owocową masę. Klasyczną szarlotkę piecze się na cieście kruchym. My proponujemy zrobić to ciasto w rewolucyjny sposób, bo bez zagniatania.
Ekspresowa szarlotka bez zagniatania
Składniki:
1,5 kg kwaskowych jabłek
pół łyżeczki mielonego cynamonu
pół cytryny
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru
150 g masła
Przygotowanie ekspresowej szarlotki
Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały, wymieszaj z cynamonem.
Kaszę mannę wsyp do miski. Dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier, całość wymieszaj.
Średniej wielkości formę wysmaruj masłem. Wsyp do niej 1/3 suchej mieszanki, przykryj ją połową jabłek. Posyp połową pozostałej mieszanki, resztą jabłek i pozostałą mieszanką.
Wierzch ciasta posyp równomiernie startym masłem (masło możesz też pokroić w cienkie plasterki). Ciasto wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz ok. godzinę.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli masz ochotę na inny rodzaj szarlotki, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu m.in.: przepis na szarlotkę z bezą i kruszonką, a także przepis na szarlotkę bez pieczenia.
![tarcie jabłek](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/I6Yp499CjTyZY6oiPa5la/9106d1e219ad49c60969c4a75789f03d/Projekt_bez_tytu_u_-_2021-10-08T195022.990.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/SonjaBK
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: niepieprz
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![twaróg naturalny w misce](https://images.iberion.media/images/origin/twarog_fb71a7eb3b.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![wlewanie coli do mąki](https://images.iberion.media/images/origin/cola1_8de7e7ec57.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)