Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowa szarlotka bez zagniatania
Renata Materlińska
Renata Materlińska 13.10.2021 02:00

Ekspresowa szarlotka bez zagniatania

szarlotka
canva/Daniel_Dash

Wielbicieli ciast z jabłkami zapraszam na ekspresową szarlotkę bez zagniatania. Robi się ją szybko i prosto, bez ryzyka, że się nie uda. Składniki wystarczy tylko przesypać w formie i upiec, by móc raczyć się rewelacyjną wersją szarlotki.

Jabłka są idealnym dodatkiem do słodkich wypieków. Mają kwaskowy smak, a w czasie pieczenia zamieniają się w pyszną, owocową masę. Klasyczną szarlotkę piecze się na cieście kruchym. My proponujemy zrobić to ciasto w rewolucyjny sposób, bo bez zagniatania.

Ekspresowa szarlotka bez zagniatania

Składniki:

  • 1,5 kg kwaskowych jabłek

  • pół łyżeczki mielonego cynamonu

  • pół cytryny

  • 1 szklanka kaszy manny

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2/3 szklanki cukru

  • 150 g masła

Przygotowanie ekspresowej szarlotki

Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały, wymieszaj z cynamonem.

Kaszę mannę wsyp do miski. Dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier, całość wymieszaj.

Średniej wielkości formę wysmaruj masłem. Wsyp do niej 1/3 suchej mieszanki, przykryj ją połową jabłek. Posyp połową pozostałej mieszanki, resztą jabłek i pozostałą mieszanką.

Wierzch ciasta posyp równomiernie startym masłem (masło możesz też pokroić w cienkie plasterki). Ciasto wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz ok. godzinę.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jeśli masz ochotę na inny rodzaj szarlotki, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu m.in.: przepis na szarlotkę z bezą i kruszonką, a także przepis na szarlotkę bez pieczenia.

tarcie jabłek
tarcie jabłek

Źródło zdjęcia: canva/SonjaBK

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: niepieprz

Zapraszamy na nasz Instagram