Smakosze.pl
śliwki

canva/pixelshot

Dlaczego warto jadać śliwki?

13 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Świeże śliwki występują u nas sezonowo i chętnie przerabiamy je na ciasta, knedle czy powidła. Rzadko zastanawiamy się, czy są zdrowe, sięgamy po nie, bo nam smakują. A wiecie, dlaczego warto jadać śliwki? Argumentów jest kilka i to bardzo mocnych.

Pierwsze śliwki pojawiają się już w lipcu, sezon zamykają zwykle węgierki, które są dostępne do późnej jesieni. Niezależnie od odmiany, wszystkie śliwki mają cenne właściwości. Niektóre tylko, jak np. te z różową czy fioletową skórką zawierają w niej więcej przeciwutleniających polifenoli.

Dlaczego warto jadać śliwki?

Świeże śliwki kryją w sobie wiele zdrowia. Przede wszystkim są bogate w błonnik i pektynę, dzięki czemu poprawiają trawienie i zapobiegają zaparciom. Tym samym obniżają ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Pektyna wpływa też na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

Śliwki są też doskonałym źródłem potasu, magnezu, wapnia, fosforu i żelaza. Zawierają też witaminy z grupy B. Dzięki temu dobrze wpływają na pracę serca i układu nerwowego. Zmniejszają stres, poprawiają nastrój, wzmacniają organizm.

W śliwkach występuje też beta-karoten oraz rzadko spotykana w owocach witamina E. Składniki te mają działanie przeciwutleniające, podobnie jak polifenole, czyli naturalne barwniki występujące w śliwkach. Składniki te chronią przed nowotworami i miażdżycą.

Gołąbki

Jakie przyprawy dodawać do gołąbków?

CZYTAJ DALEJ

Właściwości suszonych śliwek

Śliwki suszone są chyba bardziej osławione, jeśli chodzi o ich zdrowotne walory. Wszyscy wiedzą, że działają przeczyszczająco, a tym samym zapobiegają zaparciom.

Oczywiście, po wysuszeniu procentowa zawartość błonnika w śliwkach zdecydowanie wzrasta. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że 5-krotnie rośnie w nich też zawartość cukru. Dlatego nie należy przesadzać z ilością zjadanych śliwek suszonych — kilka dziennie wystarczy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Śliwki zarówno świeże, jak i suszone można jeść na przekąskę, dodawać do ciast czy pierogów. Można z nich gotować kompot.

Jeśli chcesz dowiedzieć się jak zrobić śliwkowe przysmaki, zajrzyj na naszą stronę. Podajemy tam np. przepis na ciasto ze śliwkami i budyniem oraz przepis na knedle ze śliwkami.

Śliwki w misce

Śliwki w misce

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY O JAJKACH. 10/10 ZGARNIAJĄ TYLKO GENIUSZE

Pytanie 1 z 10

Świeżość jajka możesz sprawdzić wkładając je do szklanki z zimną wodą. Jajko jest najświeższe jeśli:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: zywienie.abczdrowie, poradnikzdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jaja na blacie

Produkty

Co oznacza kolor skorupki jajka?

Czytaj więcej >
Kiszona kapusta w misce

Produkty

Jak przygotować kiszoną kapustę na zimę?

Czytaj więcej >

Produkty

Czy warto zjeść banana na pusty żołądek?

Czytaj więcej >

Produkty

Czy warto pić mleko "prosto od krowy"?

Czytaj więcej >
Bazylia w słoikach

Produkty

Jak dbać o bazylię ze sklepu?

Czytaj więcej >

Produkty

Czy jedzenie kiełkującego czosnku jest dobrym pomysłem?

Czytaj więcej >