Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Zdrowsza jest margaryna czy tradycyjne masło?
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 22:53

Zdrowsza jest margaryna czy tradycyjne masło?

Masło czy margaryna?
gemredding, Getty Images; canva.com/fortyforks

Masło towarzyszy nam od tysięcy lat - gdy tylko udomowiliśmy bydło, mogliśmy produkować masło z pełnego mleka. Na przestrzeni wieków proces produkcyjny nie zmienił się i dzisiaj jadamy bardzo podobny produkt, jedynie wytwarzany na ogromną przemysłową skalę.

Z drugiej strony margaryna jest stosunkowo nowym wynalazkiem. Aby z płynnych tłuszczów roślinnych zrobić stałą kostkę margaryny, należy je uwodornić, czyli przyłączyć do cząstek tłuszczu wodór, dzięki czemu stają się nasycone wodorem i zmieniają stan skupienia na stały. 

Masło czy margaryna?

Obecnie panuje tendencja do wychwalania masła, a demonizowania margaryny - ta ostatnia, z powodu uwodorniania, zawiera mnóstwo niezdrowych tłuszczów trans oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Obecnie jednak wiele producentów decyduje się na przeestryfikowanie tłuszczów. 

Proces ten polega na zmianie struktury triacylogliceroli, które zmieniają cechy organoleptyczne (płynny olej staje się twardą margaryną) bez wpływu na budowę kwasu tłuszczowego. Taki sposób uzyskiwania margaryny jest znacznie zdrowszy i bezpieczniejszy dla ludzkiego organizmu. 

Co więcej, margaryny miękkie, według polskich badań z 2017 roku, zawierają w sobie jedynie 0.13%-1.11% kwasów tłuszczowych typu trans, czyli tych niezdrowych. Z kolei masło posiada ich już od 2%-3%, co jest znaczną różnicą na niekorzyść masła. 

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy niesamowitą historię koszyczków do szklanek z czasów PRL. W tym tekście z kolei prezentujemy wspaniałe zalety wody po gotowaniu ziarenek ryżu.

Dla zdrowia lepsza jest margaryna

Dobrej jakości margaryna miękka, która jak już wyjaśniliśmy wyżej, produkowana jest przez przeestryfikowanie, znacznie korzystniej wpływa na lipidogram, niż tradycyjne masło. Z tego powodu ludzie regularnie jedzący margarynę mają większą szansę na zdrowy układ krwionośny. Dzięki temu margaryna wpływa na mniejsze ryzyko chorób serca.

Jak czytamy na portalu dietetykanienazarty.pl, zmianę masła na margarynę rekomendują największe światowe organizacje zajmujące się zdrowiem. Ważne jest jednak dokładne czytanie etykiet, ponieważ produkty słabej jakości nie przyniosą żadnych korzyści zdrowotnych. 

Dla ludzi, którzy nie potrafią przestać jeść masła, mamy jednak dobre wieści. Jeśli poziom twojego cholesterolu LDL we krwi jest niskie, możesz każdego dnia zjeść około 10g-15g. Pamiętaj mimo to, aby nie przesadzić, gdyż możesz znacznie zaszkodzić swojemu zdrowiu. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dietetykanienazarty.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Dieta