Smakosze.pl Przepisy Na te kotlety czekam cały rok. Schabowe mogą się schować
Fot. źródło własne

Na te kotlety czekam cały rok. Schabowe mogą się schować

30 września 2024

Czy istnieją kotlety lepsze od schabowych? Tak, to kotlety z Kani. Wyglądem przypominają nam schabowe, ale smakiem biją je na głowę. Dlatego rusz do lasu, a potem do kuchni. Wypróbuj przepis na doskonałe kotlety z tych okazałych grzybów.

Kotlety z Kani najlepsze jesienią

Jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu bez kotletów , to warto poznać inny sposób na to danie. Przydadzą się tu grzyby, które cieszą się dużym powodzeniem. Mowa o Kaniach, które wyróżniają się rozłożystym kapeluszem i niezwykłym smakiem . Można w nim wyczuć delikatne nutki orzechowe.

Należy też uważać, bo Kania jest nieco podobna do Muchomora sromotnikowego. Kapelusz Kani jest szaro-brązowy i zamszowy, a Muchomora zielonkawy i osiąga mniejsza rozmiary. Zbieraj grzyby , których jesteś w 100- procentach pewny. Z Kani warto przyrządzić apetyczne kotlety. Przepis na to smaczne danie znajdziesz poniżej.

Kania
Fot. Canva/holbinski
Żadna zupa, żadna sałatka. Bułeczki gyros to raj dla podniebienia

Jak zrobić kotlety z Kani?

Składniki:

  • grzyby Kanie
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów z Kani zacznij od opłukania grzybów , szczególnie zwróćmy tu uwagę na blaszki . Kapelusze zwykle są duże, więc podziel je na mniejsze części. Jajka rozmąć, przypraw solą i pieprzem.

Na talerzyk wsyp bułkę tartą. Grzyby panieruj w jajku, bułce tartej i smaż na wolnym ogniu, na dobrze rozgrzanym olej u. Grzyby muszą się też usmażyć w środku.

Kotlety z Kani kuszą smakiem

Kotlety z kani wyglądem przypominają schabowe. Jednak smak mają o niebo lepszy. Warto podać je z pieczywem, kluskami śląskimi lub ziemniakam i. Danie pysznie smakuje z ogórkami małosolnymi, surówką z kapusty kiszonej lub z czerwonej kapusty.

Kotlety z kani panieruj tak, jak schabowe. Wystarczy jajko, bułka tarta, sól i pieprz. W tak prostym wydaniu są najsmaczniejsze . Dlatego ruszaj na grzyby i rób kotlety z kani. Wyjdą, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, co pić, by wzmocnić organizm jesienią. Polecaliśmy przepis na znakomity deser z kawy i jajek.

kotlety z Kani
Fot. Canva/lengel76

Źródło: przyslijprzepis.pl

Kroję pierś z kurczaka i zapiekam z dodatkami. Ten prosty, ale elegancki obiad podam na Dzień Chłopaka
Biedronka zwariowała na koniec miesiąca. Masło, sery i mięso za darmo, inne produkty za bezcen
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy