Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Grzyby

Grzyby

Czym są grzyby? Podstawowe informacje

Grzyby to element flory stanowiący osobne królestwo w domenie jądrowców. Są to organizmy powszechne na całym świecie – istnienie rozmaitych gatunków grzybów odnotowano na wszystkich kontynentach i we wszystkich strefach klimatycznych – nie tylko na lądach (choć głównie), ale również w wodach, tak słodkich, jak i słonych. Na chwilę obecną opisanych zostało ponad 150 000 gatunków grzybów, jednak szacuje się, że dla współczesnej nauki nadal 90% gatunków grzybów pozostaje nieznanych – pomimo faktu, że co roku odkrywa się przynajmniej 2 000 nowych gatunków.

Grzyby stanowią niezwykle rozbudowane królestwo – nie tylko pod kątem swojego zróżnicowania, ale także przez wzgląd na sposób i możliwości wykorzystania ich przez człowieka. Niektóre grzyby są śmiertelnie trujące dla wszystkich organizmów żywych; inne zaś stanowić mogą źródło pysznego i wielowartościowego pokarmu.

Te ostatnie określamy jako grzyby jadalne. Mogą to być zarówno grzyby rosnące w lasach i zbierane przez grzybiarzy, jak i uprawiane (na przykład pieczarka). Niektóre grzyby określa się nawet jako grzyby lecznicze (np.: boczniak ostrygowaty, płomiennica zimowa, czy opieńka miodowa). Szacuje się, że liczba aktualnie rozpoznanych gatunków grzybów jadalnych i leczniczych na świecie wynosi 2 300.

Jakie są rodzaje grzybów?

Klasyfikacja systematyczna grzybów w świecie naukowym budzi liczne kontrowersje, nadal pozostając tematem ożywionych dyskusji. Ilość proponowanych w tym zakresie rozwiązań jest duża i podlega stałym korektom.

Nieformalnie grzyby dzieli się przez wzgląd na kilka czynników. Najpopularniejszym jest podział przez wzgląd na wielkość plechy, gdzie rozróżniamy grzyby wielkoowocnikowe i grzyby mikroskopijne. Przez wzgląd na znaczenie kulinarne grzyby dzieli się na grzyby jadalne (w tym drożdże i niektóre rodzaje pleśni, występujące na przykład na serach), grzyby niejadalne i grzyby trujące – spożycie tych ostatnich zawsze kończy się śmiercią.

Grzyby dzieli się również ze względu na miejsce występowania (na przykład grzyby naziemne, grzyby wodne, grzyby podziemne, nadrzewne, nagrzybne i inne) czy przez wzgląd na sposób ich odżywiania (grzyby symbiotyczne, chorobotwórcze, drapieżne, pasożytnicze czy saprotroficzne).

Grzyby jadalne w Polsce

Najpopularniejsze grzyby jadalne w Polsce stanowią kurki, kanie, maślaki, podgrzybki, smardze, rydze i prawdziwki (borowiki) – przynajmniej jeśli chodzi o grzyby dzikorosnące. Do najczęściej spożywanych grzybów możemy śmiało zaliczyć pieczarki, które stanowią grzyby uprawne.

Czy powinno się jeść grzyby? Wartości odżywcze grzybów

Zdecydowanie można powiedzieć, że grzyby są zdrowe. Zawierają one mnóstwo witamin z grupy B (niacyna, ryboflawina, kwas pantotenowy) oraz szereg składników mineralnych, takich, jak potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez czy cynk. Dowiedziono również, że znajdujące się w grzybach związki fenolowe korzystnie wpływają na układ odpornościowy człowieka, działają przeciwzapalnie i usprawniają pracę mózgu.

Pokaż więcej

smardze
08.04.2024 13:40 W polskich lasach są już wyjątkowe grzyby. Za kilogram można dostać nawet 500 zł

Pojawiła się nie lada gratka dla grzybiarzy. W lasach już można znaleźć wyjątkowe i bardzo wartościowe grzyby. Nie tylko pod względem odżywczym, ale też finansowym. Za kilogram tych grzybów można dostać aż 500 złotych. O jakie okazy chodzi?

zupa pieczarkowa
31.03.2024 19:44 Moja mama zachwyciła się zupą z przepisu znanego kucharza. Jest prosta i smaczna

„Takie proste, a takie pyszne” – mówi Tomasz Strzelczyk o tej zupie pieczarkowej i ma mnóstwo racji. Wydobywa ona to, co najlepsze z tych prostych grzybków.

smardze
08.03.2024 19:26 W lasach już sypie grzybami. Polacy oszaleli na ich punkcie, mają niezwykłe walory

Nie przeoczcie sezonu grzybowego! To nie falstart tekstu przygotowanego na jesień ale przypomnienie, że budząca się wiosna przynosi swoje własne, warte uwagi dary lasu. W tym sezonie na spacery chodzimy, by zbierać między innymi smardze.

Rene Redzepi i polski las
08.03.2024 08:28 Nadszedł czas na polską kuchnię! – deklaruje najsłynniejszy kucharz świata

Dlaczego nie Polska? – pyta René Redzepi, duński kucharz, który zebrał wszystkie możliwe laury w gastronomii. W rozmowie ze Smakoszami chwali polską kuchnię a przede wszystkim niemal nieistniejący już w Europie zwyczaj samodzielnego zbierania tego, co nam smakuje.

czarka
29.02.2024 19:38 Wygląda groźnie, a jest rarytasem w kuchni. Ten grzyb właśnie zaczął pojawiać się w polskich lasach

Pełnia sezonu grzybowego przypada w Polsce na jesieni. Jednak także w innych porach roku możemy wybrać się na bezkrwawe łowy. Pogoda zachęca do wyjrzenia spod ściółki pyszne grzyby o intensywnym, czerwonym kolorze. Czy wiesz o jakim gatunku mowa?

stosik pieczarek
22.02.2024 17:58 Czy trzeba obierać pieczarki? Co druga osoba była w sporym błędzie

Jeden z najbardziej uniwersalnych grzybów pozostawia tylko jedną wątpliwość: czy należy przed wrzuceniem go do potrawy obierać, czy można pozostawić ze skórką na kapeluszu. Sprawdziliśmy i już wiemy.

smażenie pieczarek
27.01.2024 10:27 Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby pieczarki ściemniały podczas smażenia. Wszystko przez ten trick

Pieczarki dostępne są w sklepach przez cały rok. Często goszczą na naszych stołach, a dodajemy je do mięs, sosów, czy zapiekanek. Jednak czasem brzydko ciemnieją podczas smażenia. Można temu zapobiec dzięki pewnemu trickowi.  

płukanie pieczarek
05.01.2024 10:26 Całe życie źle myłam pieczarki. Dzięki temu trikowi robię to w mig, szkoda, że wcześniej tego nie znałam

Mycie pieczarek to jeden z najgorszych kuchennych obowiązków. Żmudna czynność potrafi skutecznie zepsuć humor. Z przedstawioną poniżej sztuczką kuchenną możesz się z tym uporać w mig .Będziesz zastanawiać się, dlaczego wcześniej jej nie znałaś.

uszka wigilijne
23.12.2023 22:08 Do farszu na uszka dodaję niecodzienny składnik. Mama pukała się w głowę, teraz robi dokładnie tak samo

Uszka najlepiej smakują z barszczem czerwonym. Już wkrótce będziemy się nimi zajadać w Wigilię. Jednak ja do farszu dodaję składnik, który budzi zdziwienie, ale daje niezwykle smaczny efekt. Polecam doskonały patent na pyszne uszka. 

Grzybowa Babci Krysi
22.12.2023 10:26 Aromatyczna grzybowa nowej gwiazdy internetu. Filmik autentycznej Babci Krysi trzeba zobaczyć

Filmik o grzybowej Babci Krysi na naszym Facebooku w ciągu doby obejrzało 150 tysięcy osób! To oznacza, że niebawem poznają ją setki tysięcy ludzi w Polsce. Kucharka, która zgodziła się podzielić z nami swoją wiedzą, właśnie staje się gwiazdą internetu. Jej talent i autentyczność przyciągają tłumy a jej przepis na grzybową już jest hitem sieci. 

namaczanie grzybów
18.12.2023 16:21 Nigdy nie wylewaj wody po moczeniu grzybów. Dodaj do niej zakwas i postaw na stole. Bliscy przetrą oczy ze zdumienia

W grudniu na naszych stołach królują grzyby w wielu postaciach. Wszystkie mają jednak jedną wspólną cechę. Zanim trafią na talerze, muszą być namoczone, bo były zebrane kilka tygodni wcześniej, w grzybowym sezonie. Wodę po namaczaniu grzybów przeważnie wylewamy, a to błąd. Może się przydać w kuchni i stanowić bazę nietuzinkowej potrawy.

moczenie grzybów
18.12.2023 10:33 Już nie moczę suszonych grzybów w mleku. Teraz zalewam je wodą z 2 dodatkami

Suszone grzyby są nieodłącznym składnikiem wielu potraw wigilijnych. Bez nich pierogi, uszka czy kapusta nie miałyby tego wyjątkowego smaku. Jednak zanim przystąpimy do gotowania, suszone grzyby musimy namoczyć. Robię to w wodzie z 2 dodatkami, które macie w swojej kuchni. 

pierogi
17.12.2023 15:36 Okrasa złamał przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Nasze babcie nawet nie śniły o takim patencie

Już niebawem pierogi zagoszczą na naszych wigilijnych stołach. Pełne kapusty i grzybów będą kusić smakiem. Jednak Karol Okrasa ma na to świąteczne danie oryginalny patent. Nie ma w nim bowiem mowy o gotowaniu pierogów. 

barszcz z uszkami
12.12.2023 21:26 Siostra Anastazja nie wyobraża sobie uszek do barszczu bez tego składnika. Jest absolutnie kluczowy

Już niedługo będziemy cieszyć się smakiem uszek z barszczem czerwonym. Te potrawy zagoszczą na wigilijnych stołach w wielu polskich domach. Siostra Anastazja tak lubiane uszka robi bez składnika, który zwykle jest wykorzystywany w farszu. Zastępuje go innym, jeszcze smaczniejszym dodatkiem. 

grzyby
12.12.2023 15:19 Jak długo należy moczyć suszone grzyby? Przez 1 błąd mogą wylądować w koszu

Grzyby są pysznym dodatkiem do wielu wigilijnych potraw. Znajdziemy je w kapuście wigilijnej, w farszu do uszek i pierogów. Grzyby smakują wyśmienicie w postnym bigosie. Jednak zanim trafią do świątecznych dań, musimy je moczyć. Ile czasu powinno nam to zająć? 

Gołąbki postne
11.12.2023 16:29 Co roku na Wigilię podaję takie gołąbki. Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń

Gołąbki można podać podczas wigilijnej kolacji. Wypełnione bezmięsnym farszem kapuściane paczuszki przygotujecie sprawnie, a zachwycą was równie mocno, co moich bliskich. Co roku pytają, czy i tym razem je przygotuję. Warto spróbować. 

uszka
10.12.2023 08:37 Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt

Uszka są jedną z potraw, które muszą trafić na mój wigilijny stół. Smakują wyśmienicie z barszczem czerwonym i niezmiennie od wielu lat szybko znikają z talerzy. Jednak już od dawna nie robię uszek z suszonymi grzybami. Stawiam na smaczniejszy i tańszy produkt.

suszone grzyby
06.12.2023 16:38 Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent

Grzyby będą królować w wielu wigilijnych potrawach. Jednak zanim zaczniemy się cieszyć ich smakiem, musimy je odpowiednio przygotować. Polecam patent, który wspaniale wpłynie na smak grzybów i skróci czas ich gotowania. 

Karp smażony z dwoma dodatkami
05.12.2023 19:14 Na święta smażę karpia z dwoma dodatkami. Zadziwiające, jak szybko znika z wigilijnego stołu

Bez pysznego karpia w niejednym domu nie będzie wigilijnej kolacji. Jak jednak go przygotować, by zachwycił smakiem? Stawiam na dwa dodatki. Zmienią również wasze spojrzenie na tę rybę.

Papryka faszerowana z pieczarkami
05.12.2023 17:21 Chcesz szybko schudnąć? Do farszu zamiast mięsa użyj duszonych pieczarek

Papryka faszerowana będzie pyszna nawet bez mięsa. Gdy zastąpimy je pieczarkami, uzyskamy lekką potrawę, która pomoże nam zadbać o sylwetkę. Z naszym przepisem nawet na diecie smacznie zjecie. 

Krokiety bez naleśników
03.12.2023 18:10 Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona

Krokiety bez naleśników są znakomite, a ich przygotowanie błyskawiczne. Jeśli nie masz ochoty na długie stanie przy patelni, kup jeden prosty produkt. Ten przepis zdecydowanie ułatwi ci świąteczne przygotowania. Oszczędzisz czas, a rodzina będzie zachwycona smakiem krokietów.

Pierogi babci
30.11.2023 10:49 Przepis na te pierogi dostałam od babci. Co roku robię je na święta, znikają ze stołu jako pierwsze

Pierogi na święta można zrobić z wyprzedzeniem. Co roku korzystam z przepisu mojej babci, który pozwala mi uzyskać znakomite rezultaty. Jeden dodatek sprawia, że danie zachwyca. Polecam spróbować.

Obieranie pieczarki
25.11.2023 13:06 Weź pieczarkę i wbij w nią widelec. Ta sztuczka jest niesamowita, każdy powinien ją znać

Przygotowanie pieczarek wymaga trochę pracy. Z pomocą jednej sztuczki można ją sobie ułatwić. Wystarczy wykorzystać widelec. Sprawdźcie jakie to proste. Później opowiecie o tym wszystkim znajomym.

Grzyby panierowane w słoikach
15.11.2023 13:41 Opanieruj, usmaż i włóż do słoika. Te marynowane grzyby to w górach prawdziwy hit

Grzyby panierowane od razu kojarzą się z kotletami. Podczas wyjazdu w Bieszczady dowiedziałam się, że niektórzy ten przysmak wkładają do słoików. Zdobyłam przepis i postanowiłam spróbować. Smakołyk od razu przypadł mi do gustu. 

tradycyjne świąteczne pierogi
12.11.2023 16:30 Cena składnika na świąteczne pierogi zwala z nóg. Czeka nas kosztowne Boże Narodzenie

Przygotowanie jedzenia na Boże Narodzenie nigdy nie było tanie. Ostatnie lata, z uwago na rosnącą inflację, szczególnie dały nam w kość. W tym roku może być jednak jeszcze ciężej, niż do tej pory. Wszystko przez wysokie ceny składnika niezbędnego do świątecznych pierogów.

Jak myć pieczarki
07.11.2023 18:36 Całe życie źle myłam pieczarki, z tą sztuczką robię to o wiele szybciej. Teraz polecam ją każdemu

Czy wiecie jak myć pieczarki? Dotychczas płukałam je pod bieżącą wodą. Niedawno dowiedziałam się, że istnieje lepszy sposób, na usunięcia zanieczyszczeń z grzybów. Jest skuteczniejszy i nie powoduje uszkodzenia produktu.

Gęsina na św. Marcina
07.11.2023 12:21 Zaskakujące danie z gęsiną. Pierożki z mielonym mięsem i sosem kurkowym

Pierogi ze zwykłego ciasta z niezwykłym nadzieniem. Gęsina to nie tylko całe fragmenty drobiu, mielona smakuje równie dobrze. Mielone gęsie mięso nadaje tej potrawie zaskakujący smak a kurki znakomicie do niej pasują.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami
07.11.2023 11:33 Tę zupę mogłabym jeść non stop. Syci na długie godziny, cudownie rozgrzewa, a składniki kosztują grosze

Nie wiecie jaka zupa na obiad będzie wystarczająco sycąca? Mam smaczną i bardzo tanią propozycję. Zrobienie dania zajmie chwilę, a o jedzeniu zapomnicie na długie godziny. Sprawdźcie, jakie składniki przygotować i koniecznie spróbujcie.