Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Grzyby

Grzyby

Czym są grzyby? Podstawowe informacje

Grzyby to element flory stanowiący osobne królestwo w domenie jądrowców. Są to organizmy powszechne na całym świecie – istnienie rozmaitych gatunków grzybów odnotowano na wszystkich kontynentach i we wszystkich strefach klimatycznych – nie tylko na lądach (choć głównie), ale również w wodach, tak słodkich, jak i słonych. Na chwilę obecną opisanych zostało ponad 150 000 gatunków grzybów, jednak szacuje się, że dla współczesnej nauki nadal 90% gatunków grzybów pozostaje nieznanych – pomimo faktu, że co roku odkrywa się przynajmniej 2 000 nowych gatunków.

Grzyby stanowią niezwykle rozbudowane królestwo – nie tylko pod kątem swojego zróżnicowania, ale także przez wzgląd na sposób i możliwości wykorzystania ich przez człowieka. Niektóre grzyby są śmiertelnie trujące dla wszystkich organizmów żywych; inne zaś stanowić mogą źródło pysznego i wielowartościowego pokarmu.

Te ostatnie określamy jako grzyby jadalne. Mogą to być zarówno grzyby rosnące w lasach i zbierane przez grzybiarzy, jak i uprawiane (na przykład pieczarka). Niektóre grzyby określa się nawet jako grzyby lecznicze (np.: boczniak ostrygowaty, płomiennica zimowa, czy opieńka miodowa). Szacuje się, że liczba aktualnie rozpoznanych gatunków grzybów jadalnych i leczniczych na świecie wynosi 2 300.

Jakie są rodzaje grzybów?

Klasyfikacja systematyczna grzybów w świecie naukowym budzi liczne kontrowersje, nadal pozostając tematem ożywionych dyskusji. Ilość proponowanych w tym zakresie rozwiązań jest duża i podlega stałym korektom.

Nieformalnie grzyby dzieli się przez wzgląd na kilka czynników. Najpopularniejszym jest podział przez wzgląd na wielkość plechy, gdzie rozróżniamy grzyby wielkoowocnikowe i grzyby mikroskopijne. Przez wzgląd na znaczenie kulinarne grzyby dzieli się na grzyby jadalne (w tym drożdże i niektóre rodzaje pleśni, występujące na przykład na serach), grzyby niejadalne i grzyby trujące – spożycie tych ostatnich zawsze kończy się śmiercią.

Grzyby dzieli się również ze względu na miejsce występowania (na przykład grzyby naziemne, grzyby wodne, grzyby podziemne, nadrzewne, nagrzybne i inne) czy przez wzgląd na sposób ich odżywiania (grzyby symbiotyczne, chorobotwórcze, drapieżne, pasożytnicze czy saprotroficzne).

Grzyby jadalne w Polsce

Najpopularniejsze grzyby jadalne w Polsce stanowią kurki, kanie, maślaki, podgrzybki, smardze, rydze i prawdziwki (borowiki) – przynajmniej jeśli chodzi o grzyby dzikorosnące. Do najczęściej spożywanych grzybów możemy śmiało zaliczyć pieczarki, które stanowią grzyby uprawne.

Czy powinno się jeść grzyby? Wartości odżywcze grzybów

Zdecydowanie można powiedzieć, że grzyby są zdrowe. Zawierają one mnóstwo witamin z grupy B (niacyna, ryboflawina, kwas pantotenowy) oraz szereg składników mineralnych, takich, jak potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez czy cynk. Dowiedziono również, że znajdujące się w grzybach związki fenolowe korzystnie wpływają na układ odpornościowy człowieka, działają przeciwzapalnie i usprawniają pracę mózgu.

Pokaż więcej

pasztet Strzelczyka
25.07.2024 11:39 Strzelczyk wymieszał pieczarki z wątróbką. Takiego pasztetu Polska jeszcze nie widziała

Tomasz Strzelczyk zaprezentował nowy przepis na szybki pasztet. Jest tańszy, a przede wszystkim o wiele mniej czasochłonny od tradycyjnych potraw tego typu. Każdy miłośnik pieczarek i wątróbki powinien takiego spróbować.

suszone grzyby w słoiku
18.07.2024 13:11 Jak przechowywać suszone grzyby? Nie pomyl się, błąd może być kosztowny

O pojawieniu się pierwszych grzybów media informowały już miesiąc temu. Prawdziwy i obfity sezon jest jednak dopiero przed nami. Dlatego o tym, jak przechowywać grzyby, dowiedz się już teraz. Sposób jest łatwy, a grzyby nie ulegną zepsuciu. 

oczyszczone kurki
17.07.2024 16:34 Bosacka pokazała jak czyścić kurki. Internauci zachwyceni: "rewelacyjny sposób"

Kurki to jedne z ulubionych grzybów Polaków. Pochodzą z lasu i przed przygotowaniem wymagają oczyszczenia. Jak łatwo to zrobić? Katarzyna Bosacka podzieliła się sposobem.

zupa kurukowa
12.07.2024 14:27 Zwykła grzybowa może się schować, zupa z kurek bije ją na głowę. Najważniejszy jest ten dodatek

Uwielbiasz grzyby? Z tego smacznego, sezonowego składnika można przygotować naprawdę wiele. Większość gotuje z nich grzybową, ale nie wiedzą, że można przygotować coś znacznie lepszego. Zupa kurkowa ma o wiele lepszy smak, a dzięki składnikom smakuje wyjątkowo. Wypróbuj przepis, a już nigdy nie przygotujesz z nich nic innego. 

kurki
09.07.2024 19:47 Wsyp 2 łyżki do wody i wrzuć kurki. Tej sztuczki nauczyła mnie babcia

W końcu ruszył sezon na grzyby. W lasach można znaleźć już kurki, które tak lubimy. Pyszne grzyby pasują do wielu dań. Jednak jak wyczyścić kurki? Sposób mojej babci jest skuteczny, dlatego każdemu go polecam.

suszone grzyby
05.07.2024 17:45 Większość osób nawet nie wie, że te grzyby się suszy. W takiej postaci idealnie podkręcają smak potraw

Grzyby już pojawiły się w polskich lasach. Wielu grzybiarzy z niecierpliwością czekało na ten moment. Niektórzy wypatrują gatunku grzyba, który smakuje na świeżo, ale warto też go suszyć, o czym nie każdy wie. Te suszone rarytasy podkręcą smak wielu potraw.

suszone grzyby
03.07.2024 14:08 Trzycyfrowa cena za kilogram suszonych borowików. Można złapać się za głowę

Tegoroczne grzyby są już dostępne, jednak nie każdy będzie mógł sobie pozwolić na ich zakup. W tym roku zbieracze żądają niebotycznych kwot. Szczególnie wysokie ceny osiągnęły te suszone, które najdłużej zachowają świeżość. 

kotlety z pieczarek
13.06.2024 18:02 Strzelczyk zrobił takie kotlety z pieczarek, że u mnie w domu wszyscy wzięli je za mielone

Ulubieniec polskich kucharek i kucharzy zaprezentował swój sposób na kotlety z pieczarek. Złociste i pełne w smaku, z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tych specyficznych grzybów. Takie podane z cebulką kotlety to świetna podstawa bezmięsnego posiłku.

mięso w sosie
11.06.2024 20:09 To najlepszy przepis na sos pieczarkowy, jaki znam. Idealnie pasuje do mięs

Niedrogi i łatwy w przygotowaniu sos pieczarkowy potrafi zmienić najbardziej codzienne danie w wykwintny obiad. Z tym przepisem taki sos wychodzi za każdym razem, a przygotowuje się go błyskawicznie.

grzyby
31.05.2024 14:50 Sezon na grzyby wystartował, w lasach są już kurki i borowiki. Warto iść na grzybobranie

Grzyby w maju? Jak najbardziej! Już teraz w niektórych regionach Polski można zbierać borowiki i kurki. Sezon na grzyby zapowiada się obiecująco, a grzybiarze zacierają ręce. 

zalewanie pieczarek jajkami
28.05.2024 16:04 Pokrój pieczarki, podsmaż i zalej jajkami. Szkoda, że wcześniej nie znałem tego przepisu

Prosty przepis na omlet z pieczarkami zachwyci każdego. Będzie z niego świetne i pożywne śniadanie na dobry początek długiego dnia albo doskonałe późne śniadanie w leniwą niedzielę, kiedy nie mamy ochoty zbyt długo stać w kuchni.

zupa pieczarkowa
20.05.2024 16:30 Zapomnij o pomidorowej. Ta zupa na rosole jest 100 razy lepsza

Prosty przepis na zupę pieczarkową inną od tych, które znamy najlepiej. Ta pieczarkowa, i to z makaronem, doskonale wzbogaci asortyment naszych pierwszych dań. Poleca się zwłaszcza osobom, które nie przepadają za kremowymi zupami, bo tak zazwyczaj serwuje się te grzybki w zupie.

Grzyby leśne i okładka książki
10.05.2024 20:40 Nie depcz, są cenne jak złoto. Z tej książki dowiesz się jak wykorzystać w kuchni chwasty

W gąszczu książkowych nowości pojawiła się prawdziwa perełka – Leśne gotowanie. Chwasty od kuchni Piotra Ciemnego (wyd. Znak). Autor dzieli się w niej konkretnymi wskazówkami: jakie cenne rośliny jadalne możemy znaleźć w lasie iglastym i liściastym oraz co z nich przyrządzić najlepiej w plenerze. W końcu nie ma jak leśny piknik.

zupa pieczarkowa i Nathallae
06.05.2024 09:40 Natalia Maszkowska podkręciła przepis na zupę pieczarkową. Podaje ją z obłędnym składnikiem

Nathallae, czyli Natalia Maszkowska, podzieliła się przepisem na swoją interpretację zupy pieczarkowej. „Już nie musisz jeść nudnej i miałkiej zupy, która nigdy nie ma smaku” – skomentowała. Jej przepis jest podkręcony kilkoma składnikami.

grzyby
02.05.2024 19:01 Właśnie pojawiły się w lasach. Patrz pod nogi, są niesamowicie cenne

W lasach znajdziemy już grzyby, które należą do leśnej arystokracji. Niestety bywają uznawane za trujące, choć są pełne wyjątkowego smaku. Wyróżnia je intensywnie czerwona noga i cena. Trzeba za nie słono zapłacić. 

rozpakowywanie pieczarek
23.04.2024 18:18 Zrób tak od razu po przyniesieniu pieczarek ze sklepu. Bez tego szybko się zepsują

Pieczarki to wszechobecne, bodaj najpopularniejsze w Polsce grzyby. Ich przechowywanie nie powinno nastręczać trudności. Ciągle jednak popełniamy błąd, który może kosztować straty liczone w zmarnowanych pieniądzach i żywności.

smardze
08.04.2024 13:40 W polskich lasach są już wyjątkowe grzyby. Za kilogram można dostać nawet 500 zł

Pojawiła się nie lada gratka dla grzybiarzy. W lasach już można znaleźć wyjątkowe i bardzo wartościowe grzyby. Nie tylko pod względem odżywczym, ale też finansowym. Za kilogram tych grzybów można dostać aż 500 złotych. O jakie okazy chodzi?

zupa pieczarkowa
31.03.2024 19:44 Moja mama zachwyciła się zupą z przepisu znanego kucharza. Jest prosta i smaczna

„Takie proste, a takie pyszne” – mówi Tomasz Strzelczyk o tej zupie pieczarkowej i ma mnóstwo racji. Wydobywa ona to, co najlepsze z tych prostych grzybków.

smardze
08.03.2024 19:26 W lasach już sypie grzybami. Polacy oszaleli na ich punkcie, mają niezwykłe walory

Nie przeoczcie sezonu grzybowego! To nie falstart tekstu przygotowanego na jesień ale przypomnienie, że budząca się wiosna przynosi swoje własne, warte uwagi dary lasu. W tym sezonie na spacery chodzimy, by zbierać między innymi smardze.

Rene Redzepi i polski las
08.03.2024 08:28 Nadszedł czas na polską kuchnię! – deklaruje najsłynniejszy kucharz świata

Dlaczego nie Polska? – pyta René Redzepi, duński kucharz, który zebrał wszystkie możliwe laury w gastronomii. W rozmowie ze Smakoszami chwali polską kuchnię a przede wszystkim niemal nieistniejący już w Europie zwyczaj samodzielnego zbierania tego, co nam smakuje.

czarka
29.02.2024 19:38 Wygląda groźnie, a jest rarytasem w kuchni. Ten grzyb właśnie zaczął pojawiać się w polskich lasach

Pełnia sezonu grzybowego przypada w Polsce na jesieni. Jednak także w innych porach roku możemy wybrać się na bezkrwawe łowy. Pogoda zachęca do wyjrzenia spod ściółki pyszne grzyby o intensywnym, czerwonym kolorze. Czy wiesz o jakim gatunku mowa?

stosik pieczarek
22.02.2024 17:58 Czy trzeba obierać pieczarki? Co druga osoba była w sporym błędzie

Jeden z najbardziej uniwersalnych grzybów pozostawia tylko jedną wątpliwość: czy należy przed wrzuceniem go do potrawy obierać, czy można pozostawić ze skórką na kapeluszu. Sprawdziliśmy i już wiemy.

smażenie pieczarek
27.01.2024 10:27 Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby pieczarki ściemniały podczas smażenia. Wszystko przez ten trick

Pieczarki dostępne są w sklepach przez cały rok. Często goszczą na naszych stołach, a dodajemy je do mięs, sosów, czy zapiekanek. Jednak czasem brzydko ciemnieją podczas smażenia. Można temu zapobiec dzięki pewnemu trickowi.  

płukanie pieczarek
05.01.2024 10:26 Całe życie źle myłam pieczarki. Dzięki temu trikowi robię to w mig, szkoda, że wcześniej tego nie znałam

Mycie pieczarek to jeden z najgorszych kuchennych obowiązków. Żmudna czynność potrafi skutecznie zepsuć humor. Z przedstawioną poniżej sztuczką kuchenną możesz się z tym uporać w mig .Będziesz zastanawiać się, dlaczego wcześniej jej nie znałaś.

uszka wigilijne
23.12.2023 22:08 Do farszu na uszka dodaję niecodzienny składnik. Mama pukała się w głowę, teraz robi dokładnie tak samo

Uszka najlepiej smakują z barszczem czerwonym. Już wkrótce będziemy się nimi zajadać w Wigilię. Jednak ja do farszu dodaję składnik, który budzi zdziwienie, ale daje niezwykle smaczny efekt. Polecam doskonały patent na pyszne uszka. 

Grzybowa Babci Krysi
22.12.2023 10:26 Aromatyczna grzybowa nowej gwiazdy internetu. Filmik autentycznej Babci Krysi trzeba zobaczyć

Filmik o grzybowej Babci Krysi na naszym Facebooku w ciągu doby obejrzało 150 tysięcy osób! To oznacza, że niebawem poznają ją setki tysięcy ludzi w Polsce. Kucharka, która zgodziła się podzielić z nami swoją wiedzą, właśnie staje się gwiazdą internetu. Jej talent i autentyczność przyciągają tłumy a jej przepis na grzybową już jest hitem sieci. 

namaczanie grzybów
18.12.2023 16:21 Nigdy nie wylewaj wody po moczeniu grzybów. Dodaj do niej zakwas i postaw na stole. Bliscy przetrą oczy ze zdumienia

W grudniu na naszych stołach królują grzyby w wielu postaciach. Wszystkie mają jednak jedną wspólną cechę. Zanim trafią na talerze, muszą być namoczone, bo były zebrane kilka tygodni wcześniej, w grzybowym sezonie. Wodę po namaczaniu grzybów przeważnie wylewamy, a to błąd. Może się przydać w kuchni i stanowić bazę nietuzinkowej potrawy.

moczenie grzybów
18.12.2023 10:33 Już nie moczę suszonych grzybów w mleku. Teraz zalewam je wodą z 2 dodatkami

Suszone grzyby są nieodłącznym składnikiem wielu potraw wigilijnych. Bez nich pierogi, uszka czy kapusta nie miałyby tego wyjątkowego smaku. Jednak zanim przystąpimy do gotowania, suszone grzyby musimy namoczyć. Robię to w wodzie z 2 dodatkami, które macie w swojej kuchni.