Grzyby to element flory stanowiący osobne królestwo w domenie jądrowców. Są to organizmy powszechne na całym świecie – istnienie rozmaitych gatunków grzybów odnotowano na wszystkich kontynentach i we wszystkich strefach klimatycznych – nie tylko na lądach (choć głównie), ale również w wodach, tak słodkich, jak i słonych. Na chwilę obecną opisanych zostało ponad 150 000 gatunków grzybów, jednak szacuje się, że dla współczesnej nauki nadal 90% gatunków grzybów pozostaje nieznanych – pomimo faktu, że co roku odkrywa się przynajmniej 2 000 nowych gatunków.
Grzyby stanowią niezwykle rozbudowane królestwo – nie tylko pod kątem swojego zróżnicowania, ale także przez wzgląd na sposób i możliwości wykorzystania ich przez człowieka. Niektóre grzyby są śmiertelnie trujące dla wszystkich organizmów żywych; inne zaś stanowić mogą źródło pysznego i wielowartościowego pokarmu.
Te ostatnie określamy jako grzyby jadalne. Mogą to być zarówno grzyby rosnące w lasach i zbierane przez grzybiarzy, jak i uprawiane (na przykład pieczarka). Niektóre grzyby określa się nawet jako grzyby lecznicze (np.: boczniak ostrygowaty, płomiennica zimowa, czy opieńka miodowa). Szacuje się, że liczba aktualnie rozpoznanych gatunków grzybów jadalnych i leczniczych na świecie wynosi 2 300.
Klasyfikacja systematyczna grzybów w świecie naukowym budzi liczne kontrowersje, nadal pozostając tematem ożywionych dyskusji. Ilość proponowanych w tym zakresie rozwiązań jest duża i podlega stałym korektom.
Nieformalnie grzyby dzieli się przez wzgląd na kilka czynników. Najpopularniejszym jest podział przez wzgląd na wielkość plechy, gdzie rozróżniamy grzyby wielkoowocnikowe i grzyby mikroskopijne. Przez wzgląd na znaczenie kulinarne grzyby dzieli się na grzyby jadalne (w tym drożdże i niektóre rodzaje pleśni, występujące na przykład na serach), grzyby niejadalne i grzyby trujące – spożycie tych ostatnich zawsze kończy się śmiercią.
Grzyby dzieli się również ze względu na miejsce występowania (na przykład grzyby naziemne, grzyby wodne, grzyby podziemne, nadrzewne, nagrzybne i inne) czy przez wzgląd na sposób ich odżywiania (grzyby symbiotyczne, chorobotwórcze, drapieżne, pasożytnicze czy saprotroficzne).
Najpopularniejsze grzyby jadalne w Polsce stanowią kurki, kanie, maślaki, podgrzybki, smardze, rydze i prawdziwki (borowiki) – przynajmniej jeśli chodzi o grzyby dzikorosnące. Do najczęściej spożywanych grzybów możemy śmiało zaliczyć pieczarki, które stanowią grzyby uprawne.
Zdecydowanie można powiedzieć, że grzyby są zdrowe. Zawierają one mnóstwo witamin z grupy B (niacyna, ryboflawina, kwas pantotenowy) oraz szereg składników mineralnych, takich, jak potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez czy cynk. Dowiedziono również, że znajdujące się w grzybach związki fenolowe korzystnie wpływają na układ odpornościowy człowieka, działają przeciwzapalnie i usprawniają pracę mózgu.
Pokaż więcej
Grzybiarze spod Łodzi wpadli na nowatorski pomysł. Według nich zbieranie grzybów powinno odbywać się przed wschodem słońca. Do tego pomysłu z dużą rezerwą podchodzi ekspert, który jest autorem atlasu grzybów. Czytaj dalej, a przekonasz się, kto ma racje.
Pieczarki to bardzo uniwersalny produkt, który świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu, różnorodnych posiłków. Zarówno tych tradycyjnych potrawach, jak i w szybkich posiłkach, które przygotowujemy np. do pracy. Należy jednak wiedzieć, jak je odpowiednio przesmażać, aby nie ściemniały. Ten sposób może Was zaskoczyć
Grzybobranie to zazwyczaj oznaka jesieni. Jednak okazuje się, że nie tylko. Już teraz w marcu można napotkać w lasach piękne okazy i to niemało. Ostatnie warunki pogodowe pozwoliły niektórym grzybom ujrzeć światło dzienne, a to świetna informacja dla miłośników grzybobrania. Jeden gatunek szczególnie zwraca na siebie uwagę.
Jeżeli w tym roku nie udało ci się zebrać grzybów w sezonie, nic straconego. Istnieje grzyb, który można hodować w domu i zbierać go praktycznie przez cały rok. Wykorzystasz go, podobnie jak te zebrane w lesie, do przyrządzenia znakomitych dań i innych pyszności.
Nadchodząca wiosna przyniesie rozwój nie tylko roślin, ale i o dziwo, grzybów. Niestety, podczas spacerów w lesie będzie można natknąć się na okaz, który wygląda na gatunek jadalny, a w rzeczywistości wcale taki nie jest. Ten grzyb jest trujący, dlatego koniecznie dowiedz się, jak go odróżnić, a nie narazisz się na niebezpieczeństwo.
Choć za porę grzybobrań uważamy normalnie jesień, także wczesna wiosna oznacza wysyp leśnych przysmaków. Należy do nich czarka – pyszny grzyb o niezwykłym, warzywnym posmaku.
Faszerowane jajka muszą obowiązkowo znaleźć się na moim wielkanocnym stole. Ten przepis najbardziej przypadł do gustu domownikom. Prosty farsz z majonezu, czerwonej papryki i pieczarek okazał się strzałem w 10. Poniżej dzielę się przepisem na ten świąteczny przysmak.
Wiele osób będzie zdziwionych, że takie panierowane kotleciki to danie zupełnie bezmięsne. Ale takie właśnie są niezwykłe grzyby, z których je smażymy. Pełne smaku i mięsiste w strukturze. I znacznie lepsze niż kanie!
Wszyscy, którzy uwielbiają zbierać grzyby, mogą mieć powody do radości. Ostatnie warunki pogodowe, czyli liczne deszcze, ale również ocieplenia, których mogliśmy doświadczyć w marcu, sprawiły, że stworzyły się idealne warunki dla wzrostu grzybów. Okazuje się, że w niektórych miejscach w naszym kraju można spodziewać się wyjątkowo satysfakcjonujących plonów, co może zaskakiwać, ponieważ wiosenne grzyby pojawią się zazwyczaj o wiele później. Gdzie można liczyć na obfite grzybobranie?
Te kurczaki muszą znaleźć się także na twoim stole. Zachwycają nie tylko niepowtarzalnym wyglądem, ale i smakiem. Rodzina zaproszona na Wielkanoc będzie pod ogromnym wrażeniem. W tym przepisie zdradzę ci, jak je zrobić.
Takie nadziewane pieczarki to doskonała przystawka albo przekąska na wieczór. Są niewielkie, w sam raz na jeden kęs, szybkie w przygotowaniu, a przy tym dość niecodzienne. Można przygotować je na patelni, ale to przepis wprost stworzony do air fryera.
Na obiad, a nawet na ciepłą kolację, gdy goście wpadną z wizytą. Proste w przygotowaniu, szybkie i tak smaczne, że będziesz robić je częściej. Jasiek Kuroń flaczki gotuje inaczej, niż wszyscy. Ten jeden składnik to mistrzostwo świata.
Choć sezon grzybowy kojarzymy z październikiem i listopadem, niektóre z najcenniejszych okazów w lasach pojawiają się wiosną. W tym te zwane polskimi truflami – niezwykłe w smaku… i w cenie.
Niewiele trzeba, by odmienić oblicze zupy pieczarkowej. Wystarczy zamienić proste składniki i dodać ciekawą posypkę. Kontrast faktur to coś, co zawsze urozmaica tego typu dania.
Okres przełomu kwietnia i maja jest dla grzybiarzy wyjątkowym czasem. W lasach wtedy następuje prawdziwy wysyp smardzów, grzybów niezwykle cenionych, zwanych „polskimi truflami”. Niestety, są one pod ochroną, a ich zbieranie może wiązać się z wysokimi karami finansowymi. Jak zatem można uniknąć nieprzyjemności i jednocześnie cieszyć się ich wyjątkowym smakiem?
Smażone pieczarki są aromatycznym składnikiem zup i sosów. W prosty sposób możemy jednak sprawić, że będą jeszcze lepsze. Popularna przyprawa podkręca bowiem ich smak. Sos pieczarkowy z tego przepisu nie ma sobie równych. Żałuję, że nie znałam go wcześniej.
Jeśli na Twoim stole zdecydowanie zbyt często goszczą klasyczne kotlety schabowe, musisz przetestować ten przepis. Uwielbiam połączenie soczystego mięsa z aksamitnym sosem. Koniecznie sprawdź, jak przygotować genialny schab z pieczarkami.
Kolacja na ciepło nie musi oznaczać dużego nakładu czasu i pracy. Te naleśniki smakują wyśmienicie i zjawisko prezentują się na talerzu. Możesz podać je zarówno na szybki posiłek, jak i danie dla gości. Wytrawne naleśniki z tym farszem będą hitem.
Ze zwykłych pieczarek przygotowuję obiad lepszy niż z restauracji. Rodzina wciąż prosi o dokładki, całe szczęście robi się go niemal w ekspresowym tempie. Przepis blogerki kulinarnej Ani Zyśk to gwarancja sukcesu. Idealny obiad na piątek, bez grama mięsa. Zdradzam krok po kroku, jak go przygotować.
Pieczarki moglibyśmy dodawać właściwie do wszystkiego. Są jednak metody przygotowania, które stanowczo im nie służą. Jak zatem najlepiej zajadać te uwielbiane grzyby? Odpowiedź może zaskoczyć.
Jaka przekąska będzie najlepsza, gdy łapie nas nagły głód? Warto skorzystać z prostego przepisu. Dzięki niemu zrobimy prawdziwy rarytas z ciasta francuskiego, pieczarek i sera. Taka przekąska nie ma sobie równych.
W Polsce raczej ich unikamy, a to wielka szkoda. Są wyjątkowo aromatyczne i delikatnie. Idealnie komponują się z grzybami i są naprawdę tanie. Poznaj oryginalny przepis na obiad. Zrób ozorki w sosie grzybowym.
Pieczarki i mięso mielone? To perfekcyjne połączenie, które powtarzam bez przerwy. Ten prosty przepis będzie idealny na przystawkę dla gości. Sprawdzi się również na obiad. Sposób przygotowania jest banalnie prosty. Przekonajcie się sami!
Proste krokiety z kapustą i pieczarkami to tania przekąska, która świetnie sprawdzi się do barszczu. A że ten ostatni można (nikomu nie powiemy!) przyrządzić podgrzewając i doprawiając produkt z kartonu, mamy razem świetny posiłek na imprezę lub naprawdę szybki tradycyjny obiad.
Zamrożone uszka, które zostały po kolacji wigilijnej nie muszą wcale czekać, aż po raz kolejny ugotujemy aromatyczny barszcz. Możemy wykorzystać je wcześniej, tym bardziej, że jest okazja. To sylwestrowe danie będzie totalnym hitem na twoim stole, goście będą zachwyceni.
Bez suszonych grzybów trudno wyobrazić sobie Wigilię. Jak długo moczyć suszone grzyby, by były mięciutkie i wzbogacały smak potraw wigilijnych? Odpowiedź znajdziesz w naszym artykule.
Suszone grzyby w naturalny sposób dodają mnóstwo smaku rozmaitym potrawom. Jednak zdarza się, że posiadają goryczkę, która psuje smak dań. Moczenie grzybów w określony sposób sprawi, że suszone grzyby nie będą miały tego niechcianego smaku.
Wigilijne uszka nie tylko z kapustą i grzybami. Poznaj przepis, który odmieni smak tego dodatku do czerwonego barszczu. Składnik farszu wydaje się zaskakujący, ale kiedy spróbujesz uszek z tym dodatkiem, będziesz przygotowywać je co roku.