Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Grzyby

Grzyby

Czym są grzyby? Podstawowe informacje

Grzyby to element flory stanowiący osobne królestwo w domenie jądrowców. Są to organizmy powszechne na całym świecie – istnienie rozmaitych gatunków grzybów odnotowano na wszystkich kontynentach i we wszystkich strefach klimatycznych – nie tylko na lądach (choć głównie), ale również w wodach, tak słodkich, jak i słonych. Na chwilę obecną opisanych zostało ponad 150 000 gatunków grzybów, jednak szacuje się, że dla współczesnej nauki nadal 90% gatunków grzybów pozostaje nieznanych – pomimo faktu, że co roku odkrywa się przynajmniej 2 000 nowych gatunków.

Grzyby stanowią niezwykle rozbudowane królestwo – nie tylko pod kątem swojego zróżnicowania, ale także przez wzgląd na sposób i możliwości wykorzystania ich przez człowieka. Niektóre grzyby są śmiertelnie trujące dla wszystkich organizmów żywych; inne zaś stanowić mogą źródło pysznego i wielowartościowego pokarmu.

Te ostatnie określamy jako grzyby jadalne. Mogą to być zarówno grzyby rosnące w lasach i zbierane przez grzybiarzy, jak i uprawiane (na przykład pieczarka). Niektóre grzyby określa się nawet jako grzyby lecznicze (np.: boczniak ostrygowaty, płomiennica zimowa, czy opieńka miodowa). Szacuje się, że liczba aktualnie rozpoznanych gatunków grzybów jadalnych i leczniczych na świecie wynosi 2 300.

Jakie są rodzaje grzybów?

Klasyfikacja systematyczna grzybów w świecie naukowym budzi liczne kontrowersje, nadal pozostając tematem ożywionych dyskusji. Ilość proponowanych w tym zakresie rozwiązań jest duża i podlega stałym korektom.

Nieformalnie grzyby dzieli się przez wzgląd na kilka czynników. Najpopularniejszym jest podział przez wzgląd na wielkość plechy, gdzie rozróżniamy grzyby wielkoowocnikowe i grzyby mikroskopijne. Przez wzgląd na znaczenie kulinarne grzyby dzieli się na grzyby jadalne (w tym drożdże i niektóre rodzaje pleśni, występujące na przykład na serach), grzyby niejadalne i grzyby trujące – spożycie tych ostatnich zawsze kończy się śmiercią.

Grzyby dzieli się również ze względu na miejsce występowania (na przykład grzyby naziemne, grzyby wodne, grzyby podziemne, nadrzewne, nagrzybne i inne) czy przez wzgląd na sposób ich odżywiania (grzyby symbiotyczne, chorobotwórcze, drapieżne, pasożytnicze czy saprotroficzne).

Grzyby jadalne w Polsce

Najpopularniejsze grzyby jadalne w Polsce stanowią kurki, kanie, maślaki, podgrzybki, smardze, rydze i prawdziwki (borowiki) – przynajmniej jeśli chodzi o grzyby dzikorosnące. Do najczęściej spożywanych grzybów możemy śmiało zaliczyć pieczarki, które stanowią grzyby uprawne.

Czy powinno się jeść grzyby? Wartości odżywcze grzybów

Zdecydowanie można powiedzieć, że grzyby są zdrowe. Zawierają one mnóstwo witamin z grupy B (niacyna, ryboflawina, kwas pantotenowy) oraz szereg składników mineralnych, takich, jak potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez czy cynk. Dowiedziono również, że znajdujące się w grzybach związki fenolowe korzystnie wpływają na układ odpornościowy człowieka, działają przeciwzapalnie i usprawniają pracę mózgu.

Pokaż więcej

smalec
17.11.2024 10:31 Koniecznie dodaj do smalcu. Domowe smarowidło będzie jeszcze smaczniejsze

O tym, że domowy smalec jest najlepszym przysmakiem, wiadomo od zawsze. Okazuje się jednak, że smarowidło może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że dodasz do niego jeden składnik, który zupełnie odmieni smak smalcu. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak zrobić smalec z nietypowym składnikiem. 

łazanki na patelni
15.11.2024 08:30 Żadna kapusta kiszona. Łazanki podaję tylko z tym dodatkiem, w smaku rewelacja

Łazanki kojarzymy zazwyczaj jako podstawę dania, którego głównym składnikiem jest kapusta kiszona. I nic dziwnego – to popularne i uwielbiane, bo pyszne danie. Można jednak podać łazanki inaczej.

grzyby w koszyku
12.11.2024 21:00 Wciąż masz szanse na kosze pełne grzybów. Lasy Państwowe nie mają wątpliwości

Sezon na grzyby wcale się nie zakończył. Według Lasów Państwowych nadal można znaleźć sporo okazów w kilku zakątkach Polski. Jak się okazuje, niektórym gatunkom nie straszne są niższe temperatury. Czytaj dalej, a dowiesz się, gdzie wybrać się na grzyby w listopadzie.

duszenie pieczarek
12.11.2024 18:51 Z najzwyklejszych pieczarek robię obiad cud. Smakują lepiej niż każde mięso, nie do wiary

Oto prosty przepis na duszone warzywa. Ta kompozycja przypadnie do gustu miłośnikom pieczarek, ale jest tak udana, że być może nawet rozszerzy ich grono. A przy tym tak sycąca, że starczy za cały obiad.

grzyb
12.11.2024 10:18 Dodaj go do garnka, a zepsuje każde danie. Zbieracze biorą go za podgrzybka

Cała trudność grzybobrania polega na tym, że grzyby niejadalne podszywają się pod przysmaki. Choć nie wszystkie pomyłki są niebezpieczne dla zdrowia, wiele i tak może uprzykrzyć nam życie. A do najczęściej mylonych grzybów należą podgrzybki. Wciąż trwa na nie sezon, nie dajcie się nabrać.

Grzyb gigant
11.11.2024 17:41 Grzyb gigant, który rośnie w Polsce. Ma nawet 1000 ha rozpiętości

Choć sezon na grzybobranie dobiegł już końca, w lasach wciąż można znaleźć jeden rodzaj cennego grzyba. Przed laty został okrzyknięty tytułem największego znalezionego grzyba na świecie. Tak się składa, że występuje również w Polsce, dlatego dowiedz się, o jaki gatunek chodzi i gdzie go można znaleźć. 

marynowane grzyby
11.11.2024 13:52 Dodaj do marynowanych grzybów. Wystarczy łyżka, a będą jeszcze smaczniejsze

Sezon na grzybobranie powoli się kończy, więc to dobry powód, aby poznać sposoby na przechowywanie zbiorów. Mrożone lub suszone wydają się niczym przy marynowanych grzybach. Takie przetwory o wiele lepiej smakują i zachowują smak. Dlatego dowiedz się, jak przygotować zalewę do grzybów marynowanych, a smak zaskoczy nawet najstarszego grzybiarza. 

grzyby
10.11.2024 16:03 Polacy kupują je bez opamiętania. GIS chce zakazu sprzedaży groźnych grzybów

W Internecie pojawił się nowy trend na niebezpieczny gatunek grzybów. Polacy dzielą się przepisami na przygotowywane z nich dania. Mają posiadać niezwykłe prozdrowotne właściwości, co tylko napędza popyt. W sprawie głos zabrał także GIS, który planuje zakazać sprzedaży szkodliwych grzybów.

boczniak
08.11.2024 14:10 Przepłacamy za nie w sklepach, a rosną nam pod nosem. Sezon na te grzyby właśnie trwa

Wydawać by się mogło, że sezon na grzyby dobiega już końca. Jednak właśnie teraz jeden z gatunków dopiero zaczyna się pokazywać. Warto go zbierać, bo jest smaczny i ceniony ze względu na wartości odżywcze. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jakie grzyby chodzi oraz gdzie ich szukać.

grzyby
07.11.2024 13:11 Lepiej nie jedz grzybów, jeśli jesteś w tym wieku. Ryzykujesz zdrowiem

Grzyby stanowią przysmak, za którym przepadają osoby w dosłownie każdym wieku. Jednak, jak się okazuje, potrawy z grzybami nie są odpowiednie dla wszystkich. Osoby w pewnym wieku powinny się wystrzegać jedzenia tego produktu. Wyjaśniamy, kto i dlaczego powinien ich unikać. 

grzyby
06.11.2024 10:31 Nigdy nie łącz tego z grzybami. Gorszego połączenia nie ma, zatrucie masz jak w banku

Wielu z nas uwielbia jeść grzyby. Jednak w tej kwestii powinniśmy zachować pewną ostrożność. Chodzi o łączenie tych leśnych przysmaków z niektórymi produktami. Skutki mogą być opłakane. 

Kozia broda
02.11.2024 16:01 Strzelczyk przygotował najdziwniejszy grzyb, jaki widziałeś. Zrobił z niego coś cudownego

Tomasz Strzelczyk jest najwyraźniej mistrzem nie tylko gotowania, lecz także grzybiarstwa. Z lasu przyniósł niezwykły okaz. Siedzuń sosnowy, czyli inaczej kozia broda, to delikatesowy grzyb.

grzyby
31.10.2024 15:10 Jeden z najzdrowszych grzybów na świecie rośnie w Polsce. Jest napakowany witaminami

Na świecie występuje aż 5 milionów odmian grzybów. Niewiele z nich jest jadalna i smaczna. Jednak po jeden gatunek grzyba szczególnie warto sięgać. Jest super zdrowy i znajdziemy go w polskich lasach. Trudno pomylić go z innym grzybem ze względu na intensywny kolor. 

gnocchi z grzybami
29.10.2024 21:00 Wrzucam kluski i grzyby na patelnię, a potem zalewam śmietaną. To najlepszy obiad na jesień

Ta świetna potrawa wykorzystuje do maksimum kurkowy smak. Używamy w niej gotowych klusek. Te włoskie kopytka, gnocchi, można dziś kupić gotowe w dobrej jakości w wielu sklepach.

grzyby leśne
27.10.2024 07:00 Wsyp do wody i umieść w niej grzyby. Robaki natychmiast uciekną

Jesień to prawdziwy raj dla grzybiarzy. Niestety czasem w przyniesionych do domu grzybach znajdujemy niechcianych gości. Jak pozbyć się robaków z grzybów? Jest na to sprawdzony i skuteczny sposób. 

smażenie pieczarek
26.10.2024 21:00 Dodaj odrobinę podczas smażenia pieczarek. Grzyby nie ciemnieją

Pieczarki są wszechobecne w naszej kuchni – i bardzo słusznie, ale ma to swoją cenę. Jest nią to, że często przyrządzamy je byle jak. A przestrzeganie kilku ważnych a pomijanych zasad jest kluczowe.

gąska sosnowa
26.10.2024 15:28 Znaleźli „złoto polskich lasów”. Grzyb pojawił się po ponad 100 latach. 8,5 tys. zł za kilogram

Jesienią grzybów w naszych lasach jest takie zatrzęsienie, że z pewnym zdziwieniem myślimy o gatunkach chronionych, ginących czy rzadkich. Jednak zdarza się trafić na prawdziwe trofeum. Ten grzyb po raz ostatni widziano w 1921 roku!

robaczywy grzyb
25.10.2024 17:36 Nigdy nie jedz takich grzybów. Sanepid ostrzega wszystkich Polaków

Nawet najbardziej okazałe grzyby mogą być robaczywe. Niektórzy grzybiarze próbują je ratować metodami z Internetu, a inni je po prostu wyrzucają. Kto z nich postępuje właściwie? Głos w tej sprawie zajął sanepid i ostrzega Polaków, bo konsekwencje mogą okazać się bardzo niebezpieczne. 

suszone grzyby
24.10.2024 11:07 Najgorsze grzyby, jakie można suszyć. Tracą smak i mogą kumulować toksyny

Kiedy jesień przechodzi w zimę, nasza uwaga ze zbierania grzybów zaczyna odwracać się w kierunku ich konserwowania. Najczęstszy wybór to suszenie. Nie zawsze jednak jest on najlepszy.

pierogi
24.10.2024 08:47 Nikt nie wierzy, jaki farsz dodaję do pierogów. Mięso i kapusta mogą się schować

Pierogi z klasycznymi farszami szybko odejdą w niepamięć. Te z przepisu nie mają sobie równych i całą pewnością zaskoczą całą rodzinę. Będą prosili nie tylko o dokładkę, ale też o tajemniczą recepturę. Czytaj dalej, a poznasz składniki na farsz, jak i przepis. 

czyszczenie grzybów
23.10.2024 19:14 Żadne mrożenie, czy suszenie. Grzyby zachowają świeżość przez cały rok

Oto prosty sposób, by zakonserwować grzyby. Podsmażone i zapakowane w słoiki, zachowają swoje walory na długie miesiące. Choć, znając typowy polski grzybowy apetyt, aż tak duża trwałość nie będzie potrzebna.

kotlety ziemniaczane Strzelczyka
23.10.2024 11:58 Strzelczyk zdradził pomysł na szybki obiad. Te kotlety z sosem grzybowym to poezja

Tomasz Strzelczyk zaprezentował swój sposób na kotlety z ziemniaków. Potrawa ta kojarzy się raczej kryzysowo, jednak w tym wydaniu jest inaczej. Kotlety takie, z kapustą i grzybami, stają się prawdziwą ucztą dla miłośników rodzimej kuchni.

grzybobranie
23.10.2024 10:04 Za zbieranie grzybów grozi mandat. Wyprawa do lasu może kosztować cię nawet 5 tys. złotych

Choć Polska jesienią jest rajem dla grzybiarzy, nie jest dzikim zachodem, gdzie wszystko wolno. Warto pamiętać o kilku zasadach prawnych związanych ze zbiorem grzybów. Ich łamanie może słono kosztować.

Ewa Wachowicz i grzyby
22.10.2024 08:55 Wachowicz robi najlepsze grzyby marynowane. Jej autorska zalewa to raj dla podniebienia

Marynowane grzyby łączą umami i kwasowość w postaci niezwykłej zakąski. Jednak wzbogacone o ostrość ukazują swoje nieznane oblicze. Ewa Wachowicz ma sposób, by je odsłonić.

kaszotto z grzybami
21.10.2024 16:37 Żadna zupa, żaden sos. Z leśnych grzybów zrobiłem wyśmienity obiad dla całej rodziny

Obiad z grzybami to nie tylko sosy i zupy. Poznaj wyjątkowy przepis na smaczne danie, które zachwyci nawet tych, którzy za grzybami szczególnie nie przepadają. Potrawa zachwyci domowników na tyle, że poproszą, abyś przyrządzała ją częściej. Z tym sposobem przygotowanie trwa chwilę i jest banalne. 

rydze
21.10.2024 12:52 Znany kucharz zdradził, jak przygotować rydze na obiad. Popełnisz 1 błąd i będą niejadalne

Grzyby są rarytasem, który lubi wielu z nas. Natomiast rydze to dość rzadkie leśne okazy, ale obłędnie pyszne. Kucharz Piotr Ogiński podpowiada, jak przygotować rydze na obiad. Jego sposób gwarantuje doskonały efekt na talerzu. 

grzyby
20.10.2024 15:07 Ten patent na mrożenie grzybów dostałem od babci. Są świeże przez cały rok

Grzyby można przechowywać na wiele sposób. Żaden z nich nie gwarantuje jednak zachowania smaku, a przede wszystkim świeżości, jak patent, który poznasz w dalszej części. Wypróbuj go, a grzybami będziesz cieszyć się przez cały rok.

czernidlaki
19.10.2024 15:49 Dziwny grzyb, którego nikt nie zbiera. Wygląda groźnie, a w smaku jest lepszy od prawdziwków

Chyba trudno dziwić się niedoświadczonym grzybiarzom, że pomijają ten leśny przysmak. W końcu widok dojrzałego czernidłaka potrafi naprawdę odstraszać, a młody jest z wyglądu bardzo niepozorny. Ma jednak duże walory smakowe.