Wsyp kawę do jajek. Każdy jest zachwycony, co z tego powstaje
Kawa to nie tylko pobudzający napój. Okazuje się, że w połączeniu z innymi składnikami przygotujesz z niej doskonały deser kawowy, który zachwyci każdego. Nie zwlekaj, tylko poznaj przepis i zaskocz domowników. Przygotowanie takiej przekąski, jeszcze nigdy nie było aż tak proste.
Zaskakujący pomysł na deser
Deser to przekąska, na którą skusi się każdy z nas. Okazuje się, że jej przygotowanie nie musi być skomplikowane, aby zajadali się nią wszyscy. Właśnie takie jest deser kawowy, który przygotujesz głównie z kawy i jajek.
Choć na pierwszy rzut oka takie połączenie wydawać się może zaskakujące, jest naprawdę genialne. Smak powstałej przekąski zachwyca już od pierwszego kęsa, dlatego będziesz przygotowywać ją bardzo często. Na szczęście z przepisem umieszczonym w dalszej części artykułu przygotujesz je niezwykle łatwo i co ważne - szybko.
Najgorszy możliwy składnik zupy pomidorowej. Psuje smak i szkodzi zdrowiuKawa, jajka i deser gotowy
Zanim dowiesz się, jak przygotować deser kawowy, musisz poznać składniki. Kawa i jajka to jednak nie wszystko. Potrzebne będą także inne produkty, jest to między innymi cukier i mleko. Pozostałe składniki wraz z gramaturami poznasz, sprawdzając poniższą listę. Nie pomijaj żadnego z nich, a deser wyjdzie idealny. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie, pochodzą z kanału Smaczny.tv, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 4 jajka
- 20 g kawy rozpuszczalnej
- 120 g cukru
- 300 ml mleka
- 390 g skondensowanego mleka
- 10 ml esencji waniliowej
- 25 ml octu
- 20 ml oleju
- woda
Przepis na deser kawowy
Do garnka wsyp cukier, ustaw go na małym ogniu i mieszaj. Gdy cukier zacznie się karmelizować, wlej olej i wymieszaj składniki. Do miski wbij jajka, wsyp kawę oraz wlej mleko. Dodaj esencję waniliową i skondensowane mleko.
Za pomocą miksera wymieszaj składniki na jednolitą masę. Do foremki na babkę wlej rozpuszczony cukier. Następnie przelej masę z jajek i kawy. Foremkę przykryj folią aluminiową, a następnie w głębokiej patelni lub w naczyniu żaroodpornym i zalej ją wodą i octem. Całość wstaw do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz przez godzinę. Po tym czasie krój ciasto i podawaj na deser.